Aleksandar Šapić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović pokrenuo je vanredni inspekcijski nadzor nad Gradom Beogradom na osnovu predstavki građana, povodom podataka koje su traženi od škola u vezi sa podelom besplatnih vaučera za kupovinu sportske opreme, saznaje Danas.

U službi Poverenika rečeno je Danasu da će Poverenik u postupku inspekcijskog nadzora utvrditi relevantne činjenice i okolnosti ovog slučaja, nakon čega će javnost biti obaveštena o ishodu tog postupka.

Redakcija Danasa se prethodno obratila povereniku pošto su pojedini nastavnici posumnjali da se krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti budući da će vaučeri biti deljeni preko škola, a od direktora obrazovnih ustanova je traženo da dostave adrese učenika.

Pročitajte još...

Međutim, to nisu jedini podaci koje škole treba da pošalju do 4. novembra.

Prema saznanjima Danasa, u tabelama koje su škole dobile iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, uz propratno obaveštenje o vaučerima, traži se da dostave spiskove sa imenima i prezimenima učenika, starih do 19 godina, datumima njihovog rođenja i adresama stanovanja.

Isti ovi podaci su traženi i za zaposlene u školama.

Nekoliko direktora škola sa kojima smo razgovarali kažu da im je na nedavnom sastanku sa gradonačenikom Beograda Aleksandrom Šapićem rečeno da će vaučeri stići u škole i da će potom biti podeljeni deci i zaposlenima. Zato ni njima nije jasno zbog čega Grad traži adrese učenika i zaposlenih.

Zbog čega su tražili adrese ako će vaučeri biti podeljeni preko škola, da li su preduzeli sve korake u cilju zaštite podataka o ličnosti, što podrazumeva i da svi roditelji budu upoznati ko i zbog čega prikuplja lične podatke učenika i ko će imati uvid u njih, pitali smo nadležne u Skupštini grada Beograda, ali odgovor nismo dobili.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare