Foto: Shutterstock, Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Poslanici Evropskog parlamenta razmatrali su situaciju na severu Kosova posle napada u Banjskoj, prenosi EWB. Tokom rasprave poslanici su zatražili da se počinioci privedu pravdi i pozvali Srbiju i Kosovo da deeskaliraju tenzije i vrate se dijalogu. Neki od njih pozvali su i da se Srbija sankcioniše zamrzavanjem sredstava koja dobija od EU.

Kako javlja EWB, Evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Janez Lenarčič ocenio je da su razmere operacije 24. septembra bile bez presedana.

„Ovo je snažni alarm za uzbunu da je situacija na severu Kosova izuzetno ozbiljna. EU pomno prati istrage koje su u toku i očekuje da počinioci budu izvedeni pred lice pravde i da Srbija u potpunosti da sarađuje, uključujući i sprečavanje šverca oružja“, rekao je on.

Lenarčič je dodao da je važno da se i Kosovo i Srbija uzdrže od bilo kakve akcije koja bi mogla dodatno da eskalira situaciju. U tom kontekstu, on je retoriku iz Beograda, kao i način na koji je obeležen dan žalosti, opisao kao zabrinjavajuću.

Evropski parlament Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Prema rečima komesara, napad ne bi trebalo da posluži kao izgovor da se skrene pažnja sa dijaloga koji vodi EU.

“Obaveze iz ovogodišnjeg sporazuma koje su postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti ostaju obavezujuće”, rekao je on.

Izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik (EPP) osudio je napad i rekao da je potrebna istinska istraga svih događaja i pucnjave. On je dodao da je dolaskom Aljbina Kurtija na vlast dijalog Beograda i Prištine u zastoju, ističući da to govori kao neko ko je u dijalogu često bio kritičan prema Beogradu.

Tonino Picula (S&D) je podsetio da je Kosovo ranije ove godine stavljeno pod nekoliko mera sankcija. „Barem iste, ili obimnije, treba primeniti na Srbiju posle nedavnih događaja. Možemo prestati da finansiramo infrastrukturne projekte ako nema poboljšanja u osnovama i odredbama dijaloga“, rekao je on.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon, rekla je da su veze Milana Radojičića, političara kosovskih Srba koji je predvodio napad, sa zvaničnim Beogradom više nego očigledne.

„Srbija mora bezuslovno da sarađuje sa istragom i da sve odgovorne poziva na odgovornost. EU, zajedno sa NATO, mora da smisli obuzdavanje severa Kosova. Pozivam Nemačku i druge zemlje članice EU da pošalju dodatne snage u Kfor“, rekao je fon Kramon.

PROČITAJTE JOŠ

Andreas Šider (S&D) optužio je Vučića da sve više sipa ulje u vatru i pozvao na oštru reakciju EU.

„Političari moraju da shvate da će biti posledica, a posledice će biti zamrzavanje finansijske pomoći“, rekao je Šider.

Kako dalje izveštava EWB, nekoliko drugih poslanika u Evropskom parlamentu, uključujući Tineke Strik (Zeleni/EFA), Tomasa Vajca (Zeleni/EFA) i Tajsa Rojtena (S&D), takođe su pozvali na zamrzavanje finansijske pomoći Srbiji.

Evropski parlament usvojiće rezoluciju o napadu na Banjsku na svojoj drugoj plenarnoj sednici ovog meseca, koja bi trebalo da bude održana od 16. do 19. oktobra.

BONUS VIDEO Milan Radoičić pušten iz pritvora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare