Noćas je ubijen kosovski policajac u selu Banjska u zvečanskoj opštini, dvojica ranjena ali van životne opasnosti. Prema detaljima Kosovske policije, ubijeni su u zasedi, kada je na tri redovne policijske jedinice iz Zvečana koje su došle zbog prethodno postavljene blokade od dva kamiona na mostiću pri ulazu u selo, otvorena vatra.

Vatra i detonacije su trajali više sati, a prema svedočenju meštana, utihnulo je sve oko 7 časova jutros. Meštani Banjske su uplašeni i opisuju da se noćas vodio „pravi mali rat“.

„Pravi mali rat“, u manastiru blokirana i grupa vernika iz Novog Sada

Meštani Banjske su uplašeni i zabrinuti. Stanovnike ovog malog mesta upravo su pucnjava i detonacije probudili, javlja KoSSev.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sa nekoliko meštana sa kojima su novinari KoSSeva jutros na daljinu razgovarali ili komunicirali opisuju gotovo identično situaciju.

Prva pucnjava oko tri jutros 

Da se prva pucnjava začula jutros oko pola tri, da su usledile i detonacije već oko 4 ujutru. Pucnjava je prema njihovim svedočenjima trajala nekoliko sati, uveliko po svitanju.

„Pravi mali rat. Red rafala, pa utihne, puškaranje. Detonacije“, opisuje jedna od meštanki ovog sela.

Ona situaciju opisuje kao „potpuno čudnu“, ništa nalik na prethodne. Kao primer navodi i upadljivo sporo prolaženje manjeg konvoja oklopnih vozila kosovsvke policije u selu, u jednom od intervala kada je vatra utihnula. Videla je i najmanje jedno EULEX-ovo vozilo. KFOR nije videla.

PROČITAJTE JOŠ

Upadljivo je da se meštani plaše i da međusobno komuniciraju. Osim što su zatvoreni u svoje kuće, i na ulicama se ne odvija saobraćaj, preneli su nam i da se plaše da i telefonom uzajamno razgovaraju, zbog navodnog prisluškivanja veza, ali jesu potvrdili da se pronose glasine o navodno uniformisanim licima sa jedne strane, a sa druge jačim snagama kosovskih specijalaca koji su koncentrisani posebno kod Balabana.

Meštani Banjske mogu da dođu do zdravstvene ustanove ukoliko im je potrebna pomoć

Kako je upravo potvrdio zamenik komandira kosovske policije za region Sever Veton Eljšani, onim meštanima kojima je potrebna medicinska nega, ili hitna pomoć, mogu slobodno da napuste ovo selo i upute se u željenu zdravstvenu instituciju. Eljšani navodi da je neophodno da dođu svojim vozilom do raskrnice ka magistralnom putu, nakon čega će im policija i obezbediti pratnju do zdravstvene ustanove.

Foto:KoSSev

Od jutros pojedinbi kosovski mediji objavljuju fotografije manastira Banjska uz navode su „napadači zabarikadirani u manastiru“.

KoSSev iz crkvenih krugova bliskim manastiru saznaje da se radi o lažnoj informaciji. Štaviše, situacija je suprotna, a mnastir je zatvorio kapiju.

„Nikakvih napadača, niti ima, niti ih je bilo. Juče je u manastir pristigla grupa od 50-ak vernika iz Novog Sada sa sveštenikom svojim. Još su tamo, blokirano sve pa ne mogu da napuste da napuste manastir, preplašeni su. Njih su oko jutros oko 2 probudile jake detonacije, bilo je mnogo pucnjave sa okolnih brda, sve se treslo“, naš izvor navodi.

*****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar