“Vreme je za osnivanje velikog Pokreta za narod i državu…”, napisao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Instagramu pre mesec dana. I tako nas vratio u septembar 2022, pa mart 2023, onda i na Vidovdan. Gotovo dve godine ovaj je pokret u nastajanju, spominje se uvek posle neke društveno-političke krize, nikako da vidimo makar njegove obrise… Za to vreme mnogi s nestrpljenjem čekaju u redu da potpišu pristupnicu. Ivica Dačić možda baš i ne.

Nova tura, nova avantura… Približavaju se novi izbori, pa eto i podgrevanja priče o pokretu. Zatim slede prijave, pa zaklinjanja na vernost i onda, verovatno, ništa. Tako već dve godine. Obično da se skrene pažnja s neke druge teme.

Tako je bilo i ovog puta. Evropski parlament je 8. februara doneo Rezoluciju o izborima u Srbiji, koja nije nimalo laskava po našu vlast, te zatražio pokretanje međunarodne istrage. Samo sedam dana kasnije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić skreće pažnju domaće javnosti s ove teme i ponovo spominje pokret.

„Vreme je za osnivanje velikog Pokreta za narod i državu koji će imati snage da ubrza ekonomski rast Srbije i odbrani naše nacionalne i državne interese“, objavio je Vučić na Instagramu, ispisano na fotografiji preko srpske trobojke.

Njegovo osnivanje najavio je još u septembru 2022, samo nekoliko meseci nakon početka rata u Ukrajini, a samim tim i početka pritisaka na Srbiju da se ogradi od Rusije i uvede joj sankcije.

„Bog će znati gde sam sve išao”

Tada je, još s pozicije predsednika Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić najavio da će u narednih šest meseci biti stvoren „novi nacionalni pokret za opstanak i napredak Srbije“.

„Moramo da podignemo glavu i glas za normalnu i snažnu Srbiju koja će da brine o sebi, a ne o drugima i da se suprotstavimo svim ovim teškim bolestima koje su u političkom smislu ophrvale naše društvo“, poručio je tada Vučić za televiziju Pink.

Onda ništa…

U februaru i martu 2023. Aleksandar Vučić pristaje na Francusko- nemački plan za rešavanje kosovskog problema i dolazi do sporazuma najpre u Briselu, onda u Ohridu.

Aleksandar Vučić, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti Foto:European Union

I gle čuda, u martu 2023. predsednik Srbije kaže da će u naredna dva meseca raditi na organizacionoj formi novog pokreta.

„Molim vas, kada se formira, krajem maja ili početkom juna, to je moja molba za vas da razmislite o tome, da se priključite tom velikom Narodnom pokretu za državu“, poručio je tada Vučić.

U maju su Srbiju zadesile tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar” i selima u okolini Mladenovca, zatim počinju i protesti “Srbija protiv nasilja”.

Kao kontrameru, SNS zakazuje veliki miting u Beogradu 26. maja, a Vučić s bine ispred Narodne Skupštine poručuje da će pokret biti formiran na Vidovdan.

Aleksandar Vučić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Tog dana, međutim, došlo je samo do odlaganja osnivanja.

I tad i dva i po meseca kasnije, predsednik Srbije kaže da nema vremena.

“Ja moram tom poslu da pretpostavim svoje obaveze kao predsednik Republike i zato to nisam stigao. U prethodna tri dana bio sam dva puta u Nišu, Briselu, Budimpešti, još sam negde išao, Bog će znati gde sam sve išao”.

Sad idemo u susret novim izborima u Beogradu, a nike sigurno da će pokret do tad biti formiran.

Za svaki slučaj, prijavljuju se ljudi.

Ko je zainteresovan

Među prvima je predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski rekla da će razgovarati o tome.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto: M.K./ATAImages

„Videćemo da li ćemo u tom političkom formatu imati značajnu ulogu, ili ćemo svojoj zemlji dati doprinos u nekim drugim formatima. Otvoreni smo za taj razgovor, vrlo direktno to kažem. Taj Pokret za narod i državu, ako bude ustrojen po ovoj vertikali, može da bude najozbiljnija i najmasovnija politička organizacija od uvođenja višeparlamentarnog sistema“, rekla je ona nedavno.

I predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da ta partija podržava formiranje pokreta koji bi „objedinjavao aktivnosti vladajuće koalicije i svih drugih patriotskih stranaka“.

“SPS veoma dobro sarađuje sa Srpskom naprednom strankom i ponosni smo na sve što smo uradili zajedno sa Aleksandrom Vučićem u proteklih 11 godina. Kao što sam se i ja zalagao, SPS podržava formiranje pokreta koji bi objedinjavao aktivnosti vladajuće koalicije i svih drugih patriotskih stranaka“, naveo je Dačić u jednom saopštenju i dodao da o tome vlada jedinstvo u SPS.

Međutim, iako lider SPS Ivica Dačić tvrdi da u stranci vlada jedinstvo po tom pitanju, demantovao ga je član predsedništva Toma Fila koji je kazao da, ipak, postoje disonantni tonovi.

Ivica Dačić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Pitanje ulaska u Pokret za narod i državu čiji je inicijator predsednik Srbije Aleksandar Vučić, podelio je socijaliste.

„Imate podeljena mišljenja. Jedan istaknuti član, nije važno ko, je rekao da ne treba da uđemo. Drugi su govorili da treba oprezno. To sam rekao i ja – i da vidimo šta to nama donosi“, kazao je Fila za televiziju Prva i dodao da se razmišlja i o tome kako bi njihovi glasači mogli da reaguju na eventualni ulazak u taj pokret.

Taj istaknuti član stranke, kojeg Fila pominje, mogao bi biti predsednik IO Vladan Zagrađanin.

“Svako eventualno presvlačenje ili utapanje u neku novu organizacionu formu značilo bi odricanje od onoga što su socijalisti izgrađivali godinama”, napisao je Zagrađanin nedavno na svom Instagram profilu.

BONUS VIDEO: Vučić o Maloj Krsni 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar