Ivica Dačić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da ta partija podržava formiranje pokreta koji bi "objedinjavao aktivnosti vladajuće koalicije i svih drugih patriotskih stranaka".

„SPS veoma dobro sarađuje sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i ponosni smo na sve što smo uradili zajedno sa Aleksandrom Vučićem u proteklih 11 godina.Kao što sam se i ja zalagao, SPS podržava formiranje pokreta koji bi objedinjavao aktivnosti vladajuće koalicije i svih drugih patriotskih stranaka“, naveo je Dačić u saopštenju.

Naveo je da je o potrebi zajedničkog nastupa „za odbranu nacionalnih i državnih interesa“, uz zadržavanje identiteta stranaka koje bi činile pokret, više puta razgovarao sa Vučićem u proteklim godinama.

„O tome vlada jedinstvo u Socijalističkoj partiji Srbije. U narednim danima će se sigurno razgovarati o modalitetima saradnje i zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima“, dodao je Dačić.

Funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) Novica Tončev izjavio je ranije danas da ta stranka nije dobila poziv za razgovore o Pokretu za narod i državu, čije je formiranje pre nekoliko dana, ponovo najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tončev je agenciji Beta kazao da će odluku o eventualnom pristupanju ili nepristupanju tom pokretu doneti stranački organi.

„Prvo moramo da se upoznamo sa platformom i uslovima kako ne bismo dozvolili da se SPS utopi u taj pokret. Mi smo sa Srpskom naprednom strankom (SNS) zajedno u Vladi Srbije i logično je da uđemo u pokret, ali ne i da se utopimo“, rekao je Tončev.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je pre sedam dana da je „došlo vreme za osnivanje velikog Pokreta za narod i državu“, koji će „imati snagu“ da odbrani nacionalne i državne interese Srbije.

Vučić je osnivanje pokreta najavio više puta tokom 2023. godine, ali je ono i više puta odlagano.

Ideja pokreta, kako je Vučić ranije govorio, bila je da na jednom mestu okupi više stranaka, uključujući SNS, SPS, kao i pokrete, udruženja i pojedince.

Prva ideja bila je da pokret bude osnovan na Vidovdan (28. juna 2023. godine), a Vučićeva nova najava došla je uoči Sretenja – Dana državnosti Srbije 15. februara.

BONUS VIDEO: Opet pokret

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare