Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Pitanje ulaska u Pokret za narod i državu čiji je inicijator predsednik Srbije Aleksandar Vučić, podelio je socijaliste. Iako lider SPS Ivica Dačić tvrdi da u stranci vlada jedinstvo po tom pitanju, juče ga je demantovao član predsedništva Toma Fila koji je kazao da ipak postoje disonantni tonovi.

Dilema koja je pred Socijalističkom partijom Srbije može se definisati kao zatvorenikova.

S jedne strane, ulazak u Pokret za narod i državu za socijaliste bi mogao da znači potpuni gubitak identiteta i finalno utapanje u SNS. A s druge strane, neulazak u pokret mogao bi da prouzrokuje gubitak dugogodišnje vlasti, jer socijalisti nisu odavno u poziciji da postavljaju uslove.

Gubitak identiteta

Da nesuglasice postoje u okviru SPS otkrio je predsednik IO te stranke Vladan Zagrađanin.

“Svako eventualno presvlačenje ili utapanje u neku novu organizacionu formu značilo bi odricanje od onoga što su socijalisti izgrađivali godinama”, napisao je Zagrađanin na svom Instagram profilu.

Vladan Zagrađanin, Skupština Srbije Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Međutim, vrlo brzo oglasio se i predsednik socijalista Ivica Dačić da posvedoči kako su ipak svi u SPS-u oduševljeni idejom ulaska u Vučićev pokret.

“Kao što sam se i ja zalagao, SPS podržava formiranje pokreta koji bi objedinjavao aktivnosti vladajuće koalicije i svih drugih patriotskih stranaka. O tome vlada jedinstvo u Socijalističkoj partiji Srbije.” rekao je Dačić.

Ivica Dačić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Ali, izgleda da jedinstvo ipak ne vlada…

O čemu je juče posvedočio član predsedništva SPS Toma Fila.

„Imate podeljena mišljenja. Jedan istaknuti član, nije važno ko, je rekao da ne treba da uđemo. Drugi su govorili da treba oprezno. To sam rekao i ja – i da vidimo šta to nama donosi“, kazao je Fila za televiziju Prva i dodao da se razmišlja i o tome kako bi njihovi glasači mogli da reaguju na eventualni ulazak u taj pokret.

Toma Fila Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Oprezno ili neoprezno ulazak SPS-a u pokret potencijalno bi značio definitivno utapanje u SNS i sudbinu SPAS-a Aleksandra Šapića, za šta pojedini socijalisti ipak nisu.

„To vam je kao u astronomiji kada imate crnu rupu i gravitacija privlači. Ako pređete horizont događaja, nema nazad. SPS tu mora da bude vrlo senzibilna da ne prođe kao SPAS (stranka Aleksandra Šapića)“, kazao je programski direktor Demostata Zoran Panović gostujući na televiziji Prva.

Vanredni profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević rekao je za portal Nova.rs da ulaskom u pokret SNS gube deo svog identiteta.

„Ulsaskom u pokret formalno se uklapaju u neku novu konstrukciju koja je u političkom smislu nejasna. Nejasno je da li je to koalicija, izborna ili postizborna, da li je pokret, što se obično ne pravi od stranaka. Dakle, nejasno je u šta ulaze i to utiče na gubitak identiteta i deo vidljivosti što bi se odrazilo na percepciju jednog dela njihovih birača. S druge strane, nisam siguran da bilo šta dobijaju ulaskom u pokret, oni su u dugoročnoj koaliciji sa naprednjacima i potrebni su jedni drugima, tako da ne vidim razlog da se menja taj aranžman ulaskom u pokret“, kaže Spasojević.

Dušan Spasojević Foto:FoNet/Milica Vučković

Ili gubitak vlasti

A da li su spremni da izgube vlast?

Ukoliko bi odbili predlog predsednika Aleksandra Vučića i odabrali da ipak sačuvaju svoj identitet, to bi moglo da ih “košta” vlasti, a poznato je koliko su socijalisti osetljivi na taj gubitak. U više navrata Dačić je govorio o tome da je svrha političkih partija

Zbog toga su godinama u nazad podilazili naprednjacima, na sve napade odgovarali pravdanjem i zaklinjanjem na vernost.

PROČITAJTE JOŠ:

Što ih je na kraju koštalo rejtinga i gubitka pregovaračke pozicije.

Poslednje brojke, one sa decembarskih izbora govore o tome da je rejting SPS spao na onaj iz 2007. godine (6,55 odsto) kada su poslednji put bili u opoziciji što im je značajno pogoršalo koalicioni potencijal.

To se pokazalo i pre nekoliko dana kada su socijalisti doneli odluku da na narednim beogradskim izborima koji su planirani za 2. jun ne nastupaju samostalno, već na listi SNS.

Kako je portal Nova.rs ranije pisao ovakav scenario se očekuje i na redovnim lokalnim izborima.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare