Pavle Grbović Foto: Ivan Dinić/Nova

Predsednik PSG Pavle Grbović učesnik je debate u Gračanici na Kosovu u kojoj pored njega učestvuju i novinarka Zorica Vorgučić, Branimir Stojanović iz Srpskog nacionalnog pokreta i Milija Biševac iz građanske inicijative “Za Zubin Potok”. Poziv je upućen i predsedniku “Srpske liste” Goranu Rakiću, ali se on nije odazvao.

Pavle Grbović je rekao: “Pokret slobodnih građana je među prvima podržao okvir sporazuma postignut u Briselu i ja dugujem kosovskim Srbima objasnjenje zašto smo to uradili. Taj sporazum u velikoj meri uvažava realnost na terenu, ali takođe uvažava i da postoje otvorena pitanja značajna za Srbe kao što je pitanje Zajednice srpskih opština kao i zaštita kulturne i verske baštine.“

Pročitajte još...

„Nismo najsrećniji zbog svih odredba sporazuma, ali te odredbe su rezultat loše politike koja je godinama vođena iz Beograda, Prištine i međunarodnih centara. Odbijanje tog sporazuma značilo bi odbijanje Brisela i Vašingtona koji su jedini međunarodni autoritet koji se na Kosovu pita i koji nam može pomoći da rešimo otvorena pitanja vezana za Srbe na Kosovu i odnose Srba i Albanaca. Iskustvo nam govori da bi, ukoliko bismo odbili ove sporazume koji su barem relativno prihvatljivi, naredni predlozi sasvim sigurno bili lošiji od ovih.”, zaključio je Grbović.

Predsednik Pokreta slobodnih građana rekao je da su “Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji decenijama bili objekat, a ne subjekat procesa pregovora i bila im je namenjena uloga žiranta svih sporazuma koji su postignuti bez njihovog učešća. Njihovo uključivanje u taj proces ne podrazumeva samo da budu deo pregovaračkog tima, već da se podrži politički pluralizam i da se omogući izbor autentičnih predstavnika Srba sa KiM.”

“Takvi predstavnici su važni jer bi mogli da pomognu u definisanju platforme za pregovore i formulisanju svojih potreba i naših uslova u bilo kojim pregovorima. Nisam pristalica iscrtavanja “crvenih linija” već pozitivnog definisanja naših uslova čije bi ispunjenje sutra suštinski na bolje promenilo uslove života naših sunarodnika.”, rekao je na kraju tribine Pavle Grbović, narodni poslanik i predsednik Pokreta slobodnih građana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar