Zoran Panović Foto: N1

"Ova godina mogla bi da bude godina raspleta", ocenio je u emisiji "Iza vesti" programski direktor Demostata Zoran Panović odgovarajući na pitanje da li će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučiti da prihvati evropski predlog za Kosovo i uvede sankcije Rusiji. Objašnjavajući Vučićeve moguće poteze, Panović kaže da će predsednik probati da izbegne ono na čemu je stradao Slobodan Milošević, a to je iracionalni sukob sa zapadom. Napominje da je to crvena linija koju Vučić neće preći.

„Na prvu loptu on bi udovoljio svojoj paritji i većini birača. Ali ne znamo kako bi ovo društvo reagovalo na jednu vrstu redukcije ovog života na koji su navikli. Ovde je napravljeno jedno potrošačko društvo, koje ima neke prohteve i životne navike“, rekao je Panović za N1.

Dodaje da je istraživanje Demostata pokazalo da bi više ljudi reagovalo na uvođenje sankcija Rusiji nego na prihvatanje sporazuma o Kosovu.

Kada je u pitanju prihvatanje sporazuma o Kosovu, gost emisije „Iza vesti“ kaže da predsednik Srbije već neko vreme u kontinuitetu govori o kompromisu i da će pokušati da izbegne ono na čemu je stradao Slobodan Milošević, a to je iracionalni sukob sa zapadom. Panović objašnjava da Vučićeva vlast suštinski zavisi od ekonomije i nove srednje klase koju je napravio, a da je to bez zapada nemoguće.

Govoreći o disciplinovanju Socijalističke partije Srbije (SPS) posle skupštinske sednice o Kosovu, Panović ocenjuje da je SPS sada potreban i da će tek biti potreban u budućnosti. „Čak suštinski potreban“, ističe Panović.

On dodaje da predsednik Srbije želi da „proširi svoju bazu podrške“, a da za odluku koju bude doneo ima dvotrećinski konsenzus.

Kada ju u pitanju moguće održavanje izbora, pre ili posle donošenja određenih odluka, Panović kaže da „Vučić nešto može da potpiše pa da mu neko iz opozicjie kaže nešto na šta je osetljiv, a on je osetljiv na legitimitet“.

„Pa da ide na izbore, pa da potvrdi svoj legitimitet. Naprednjaci vole prolećne i rano letnje izbore, ne vole jesenje. Možda zato što su to bili izbori kada je opozicija dva puta pobedila Miloševića“, podsetio je Panović.

Kada je u pitanju opozicija u Srbiji, Panović napominje da mora da se utvrdi koliko poslanika ili odbornika partija desnice kontroliše matična partija, a koliko SNS. On smatra da parlamentarna desnica ima potencijal da preraste u ozbiljniju snagu i integrisanu političku partiju.

„Ali znajući naša politička iskustva, oni tu šansu neće iskoristi“, predviđa gost „Iza vesti“, napominjući da je razlog tome i uticaj vlasti.

Nemoguća je i saradnja desne i evropske liberalne opozicije, a prema Panovićevim rečima, tačka oko koje ne mogu da se usaglase, pored Kosova i demokratije, je i uvođenje sankcija Rusiji.

Vučić voli izbore, ali je pitanje da li sada mogu da posluže kao prolongiranje odluke. Nerealno je očekivati kampanju, izbore, maratonsko formiranje vlade, a da neki spoljni faktor kaže da je to u redu, ukazao je Panović.

BONUS VIDEO: Ponoš o ultimatumu Vučiću i eventualnim izborima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare