Foto: Koridori Srbije/N1/Printscreen/YouTube/TANJUG

Firma “Novi Pazar put”, koju su u januaru prošle godine kupili kontroverzni biznismen Zvonko Veselinović i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, od početka 2020. u proseku je dobijala bar jedan posao mesečno na tenderima, a u gotovo svim slučajevima bila je jedini ponuđač, pokazalo je istraživanje portala Nova.rs. Ovu firmu je u više navrata angažovao grad Novi Pazar, potom Tutin i Raška, ali i Beogradske elektrane, Ministarstvo privrede i Republička direkcija za imovinu.

Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, kojima se sudilo u više krivičnih postupaka i koji su imali status osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, u svom vlasništvu imaju nekoliko firmi koja se bavi građevinskim poslovima. Jedna od njih je i “Novi Pazar put”, koju su kupili preko kompanije „Inkop“ u januaru prošle godine, a koja je na tenderima dobijala niz unosnih poslova od gradskih i državnih institucija.

Tako je ova Radoičićeva i Veselinovićeva kompanija u oktobru 2020. dobila posao preko Ministarstva privrede, gde je angažovana kao član konzorcijuma, u kojem su još bili i Geosistem iz Beograda i INGPRO iz Novog Pazara. Te firme su dobile 35,7 miliona dinara za posao “izvođenje radova na rehabilitaciji saobraćajnice od JAT apartmana i Grand hotela do državnog puta na Kopaoniku”.

Foto: Printscreen; Novi Pazar put

Još unosniji posao bila je izgradnja graničnog prelaza Kotroman, koji je “Novi Pazar put” dobio u konzorcijumu sa još tri firme od Direkcije za imovinu Srbije u julu prošle godine. Za posao izgradnje druge faze tog graničnog prelaza te kompanije su dobile oko 155 miliona dinara.

Firmu Radoičića i Veselinovića zajedno sa MPP Jedinstvo iz Sevojna angažovale su i Beogradske elektrane i to na izvođenju “mašinskih i građevinskih radova na realizaciji Programa rehabilitacije distributivnog sistema daljinskog grejanja”. Ovaj posao bio je vredan oko 10 miliona dinara.

“Novi Pazar put” je u više navrata angažovala gradska uprava i javna preduzeća Novog Pazara na održavanju gradskih saobraćajnica, Opština Tutin na izgradnji lokalnih puteva, dok su od Opštinske stambene agencije Vrnjačka banja dobili posao kapitalnog i investicionog održavanja ulica i puteva. Na ovim projektima prihodovali su blizu 100 miliona dinara.

Foto: Printscreen; Opština Tutin, Novi Pazar put

Zanimljivo je da su posao na tenderu dobili čak i od JKP Putevi Raška i to za afaltiranje platoa ispred objekta voznog parka tog preduzeća.

Od 12 tendera na kojima su dobili posao od početka prošle godine, samo na jednom je učestvovalo više od jednog ponuđača. To znači da se na čak 11 javnih nabavki koje su raspisale gradske i državne institucije pojavio kao ponuđač samo “Novi Pazar put”, da nije bilo konkurencije što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

“Inkop” i “Granit peščar” – poslovi na izgradnji puteva i koridora 

Radoičić i Veselinović vlasnici su i firmi “Inkop”, kao i Granti Peščar, koje su neretko angažovane na izgradnji puteva po Srbiji. Portal Nova.rs juče je objavio da je Inkop kao podizvođač dobio posao na izgradnji brze saobraćajnice od Iverka do Lajkovca. Reč je o očito preplaćenom projektu od 158 miliona evra za deonicu od 18,3 kilometra, koji je dobila kompanija “Čajna Šandong”.

Kako je BIRN ranije pisao, Inkop je, kao podizvođač “Energoprojekta niskogradnje”, koga je angažovao kineski „Šandong”, dobijao poslove na izgradnji Koridora 11.

Na tom koridoru bila je angažovana je i firma “Granit peščar”, od koje je nabavljen građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda. Reč je o popločavanju ulica Cara Dušana na Dorćolu, platoa kod Palmotićeve i Džordža Vašingtona, kao i delova ulica Kraljice Marije i 27. Marta.

Osumnjičeni za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića

I Veselinović i Radoičić bili su osumnjičeni za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Kako je pisalo u optužnici Specijalnog tužilaštva u Prištini, oni su se teretili da su bili na čelu kriminalne grupe koja je odgovorna za ubistvo Ivanovića.

Foto: Printscreen N1

Radoičić je u novembru 2018. uspeo da umakne kosovskoj policiji i skloni se u centralnu Srbiju, nakon čega je za njim bila raspisana domaća i međunarodna poternica.

Osnovni sud u Prištini i Specijalno tužilaštvo nedavno su obavestili javnost da je za njim ukinut nalog za hapšenje. O razlozima za donošenje takve odluke, Tužilaštvo je odbilo da da objašnjenje.

“Reč je o unutrašnjoj i poverljivoj stvari”, prenosi Kallxo.

Afere i suđenja Veselinoviću i Radoičiću

Kako je objavio Insajder, za Veselinovića i Radoičića vezuju se brojne afere, a protiv njih su u prethodnom periodu vođeni različiti sudski postupci.

Obojica su se našla na optužnici Specijalnog tužilaštva 2011. godine i to za prisvajanje 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga, ali su od ovih optužbi pravosnažno oslobođeni 2016.

Oslobađajuća odluka doneta je i u postupku za nelegalno iskopavanje šljunka na Koridoru 10, a u ovom postupku osim njih dvojice na optužnici našli su se i Ivan Stamenović i kruševački biznismen Goran Makragić.

Radoičić i Veselinović prethodnih godina povezivani su i sa organizovanim kriminalom, pa je 2003. Veselinović hapšen pod sumnjom da je jedan od organizatora preprodaje više od tri kilograma heroina, dok je Radoičiću suđeno zbog otmice makedonskog biznismena. Obojica su oslobođeni odgovornosti za ova krivična dela.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar