Foto: Koridori Srbije/N1/Printscreen/YouTube/TANJUG

Predsednik Srbije u proteklih nekoliko godina u više navrata objavljivao je rat mafiji i obračun sa svakom vrstom kriminala. Ipak, jasno je da je barem jedna grana privrede i sve mahinacije koje se događaju u njoj, ipak ostala nedodirnuta. Pitanje koje godinama unazad interesuje građane u Srbiji je ko gradi i asfaltira po Srbiji, kao i na koji način se dobijaju ovi unosni poslovi. U prethodnom periodu kao najkrupniji izvođači izdvajaju se - Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, kontroverzni biznismeni s Kosova , obojica bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

O Veselinoviću i Radoičiću se proteklih godina dosta pisalo. Od toga da stoje iza kriminalne organizacije koja se dovodi u vezu sa brojnim krivičnim delima, među kojima je i ubistvo političara Olivera Ivanovića, do toga da grade sve što mogu u Srbiji.

Pročitajte još...

Obojica, neformalni vladari Kosova, kako ih u medijima neretko nazivaju, u tom delu Srbije godinama unazad drže svojevrsni monopol u praktično svim sferama života. O njihovim poslovima na Kosovu saznalo se tek tokom suđenja, kada su Veselinović i Radoičić optuženi da su podstrekavali Dragana Ćurčića da nakon raskida ugovora o lizingu, njegova firma Euro kop zadrži 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga i preda ih njima dvojici.

Ćurčić je kažnjen zatvorom od tri godine, dok je oslobađajuću presudu za Veselinovića i Radoičića potvrdio i Apelacioni sud. Ćurčić je tada priznao da je kamionima trebalo da prevozi kamen iz kamenoloma u Jarinju.

Pošto je kamionima istekla registracija, a Veselinoviću, koji je tada imao benzinsku pumpu na severu Kosova, je dugovao novac za gorivo, sam Veselinović mu je predložio da on preuzme kamione i da Ćurčiću po kamionu odbija 2.000 evra mesečno na ime duga. Veselinović mu je takođe rekao da za kamione nije potrebna registracija jer će raditi u nekoj njivi na vađenju peska.

Foto: Koridori Srbije

Ipak, kako to uglavnom biva, Veselinović i Radoičić ubrzo svoj posao šire i u drugim delovima Srbije. U njihovom vlasništvu, kao i Veselinovićevog brata Žarka, nalazi se i kompanija „Inkop“. Reč je o firmi koja je dobila unosne poslove na izgradnji Koridora 11, a čije je sedište jedno vreme bilo na državnoj adresi.

„Inkop“ se u žiži javnosti našao početkom ove godine kada je ova firma kupila jednu od većih kompanija za izgradnju i održavanje puteva „Novi Pazar put“. Kako je KRIK ranije navodio, Radoičić i Veselinović u ovoj firmi imaju po 40 odsto vlasništva, dok je preostalih 20 odsto u rukama Zvonkovog brata Žarka.

Inače, osim „Inkopa“, na Koridoru 11 angažovana je i firma „Granit peščar“ iz Ljiga, u kojoj je predsednik Nadzornog odbora upravo Zvonkov brat Žarko Veselinović, pa se po svemu stiče utisak da Veselinovići, kao i Radoičić, već nekoliko godina drže monopol u ovoj sferi biznisa.

Ni ovo im nije dovoljno, pa je pre nekoliko meseci otkriveno i da se upravo od kompanije „Granit peščar“ nabavlja građevinski materijal za popločavanje nekoliko centralnih ulica i trgova u Beogradu.

Pročitajte još...

Ovo možda i ne bi bilo tako čudno da nije reč o firmi koja se nalazi na listi najvećih poreskih dužnika i to na viskom šestom mestu, pa je dodatno nejasno kako uprkos svemu uspevaju da dobiju unosne državne poslove.

Inače, preko vlasništva nad „Inkopom”, Veselinovići i Radoičić postali su vlasnici i firme „Dolly Bell“, a to preduzeće je 2015. izgradilo istoimeni hotel na Kopaoniku. Zakonski zastupnik firme je Veselinovićeva supruga, Ljiljana Božović. O Božovićevoj je naš portal nedavno pisao, a ona je kupila zgradu u beogradskoj Ulici kralja Milutina 54. na uglu sa Pasterovom ulicom za  4,1 milion evra na javnoj licitaciji od grada Beograda.

 Vučić: Nije cvećka, al nije ubio Ivanovića

Iako su se Veselinović i Radoičić u više navrata dovodili u vezu sa kriminalnom grupom koja se sumnjiči za ubistvo Ivanovića, navode o njihovoj umešanosti svojevremeno je negirao predsednik Srbije Aleksandar Vućić.

„Milan Radoičić nije cvećka, ali Milan Radoičić sa sigurnošću, na osnovu svega što smo dobili od Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije, nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića. To je potvrđeno kroz različite metode ispitivanja, proveravanja i praćenja pomenutog gospodina“, rekao je tada Vučić.

Organizator barikada na Kosovu

Podsetimo, Zvonko Veselinović, srpskoj javnosti postao je poznat 2011. godine, kao organizator čuvenih barikada na administrativnim prelazima na Kosovu. Tokom leta i jeseni 2011. godine Srbi sa severa Kosova podigli su barikade na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak sa namerom da spreče Euleks da na te prelaze preveze albanske carinike.

Vojnici KFOR-a u nekoliko navrata su se sukobili sa građanima, a povređenih je bilo na obe strane.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram