Foto:VLADA REPUBLIKE/SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC; Tanjug/sava radovanović; Filip Krainčanić/Nova.rs; shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali, za kog je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više navarata isticao da uživa njegovo neograničeno poverenje, prvi je izbor naprednjaka za mesto predsednika Vlade Srbije. Mali bi na tom mestu trebalo da zameni zameniti dosadašnju premijerku Anu Brnabić, koja, kako saznajemo, ne želi da napušta velelepnu vilu u kojoj je do svoje smrti živela Jovanka Broz.

Nakon nedavnih sastanaka u sedištu Srpske napredne stranke, na kojima je prisustvovao i šef naprednjaka Aleksandar Vučić, sve je izvesnije da će šef nove Vlade Srbije biti Siniša Mali.

Prema informacijama našeg dnevnog lista, on je prvi izbor lidera SNS, koji je u više navrata isticao da je upravo Mali čovek s kojim najradije sarađuje.

Pročitajte još...

“Sa mnogo njih sam u izvanrednim odnosima i poštujem ih, ali ako moram da kažem, omiljeni ministar mi je Siniša Mali. Sa njim mogu konkretno da razgovaram i nikad ne gubimo vremena, ne traju nam po deset dana priče. Da nije bilo njega, nikada ne bismo izgurali projekat Beograd na vodi”, rekao je nedavno Vučić.

Izvori “Nove” naglašavaju da se akteulni ministar finansija uveliko priprema za novu funkciju, koju će preuzeti od aktuelne premijerke, Ane Brnabić.

“U stranci se može čuti da on već sprema svoj ekspoze. Zvanična odluka još uvek nije doneta, mada je svima jasno da je on Vučićev favorit”, naglašava naš sagovornik.

Šta će biti sa Anom Brnabić

S druge strane, aktuelna premijerka, Ana Brnabić, izvesno neće dobiti treću priliku da vodi Vladu Srbije. Međutim, ona, kako navode naši sagovornici,  pokušava da zadrži pravo na stanovanje u rezidenciji na Dedinju, koju je sama sebi dodelila tokom 2020. godine, a u kojoj je prethodno živela Titova udovica Jovanka Broz.

Foto: Arhiva

“Za nju se govorilo da će napustiti Srbiju, ali ona to ne želi. Njena namera je da ostane u rezidenciji na Dedinju, a kao mogućnost se pominje prelazak na mesto ministra spoljnih poslova. Nju tek čekaju razgovori sa Vučićem i dogovor o tome šta će dalje raditi. Na kraju je važno reći da je sve u rukama Vučića, iako trenutno sve ukazuje na ovakav epilog. Ne bi bio prvi put da on naprečac promeni odluku i da sve u stranci iznenadi nekim drugim rešenjima i nekim novim ljudima”, ističe naš izvor.

Kandidat za premijera – avanzovao zahvaljujući aferama

Nakon afere “Savamala”, odnosno neglanog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici, koji su bili prepreka realizaciji projekta “Beograd na vodi”, politička karijera Siniše Malog krenula je uzlaznom putanjom. Iako je deo javnosti verovao da će ovaj slučaj koštati daljeg napredovanja u vrhu vlasti, desilo se suprotno – Mali je postao jedan od najvažnijih šrafova naprednjačke mašinerije. Istina, ubrzo je napustio mesto gradonačelnika Beograda, ali ne po kazni, već zbog želje Aleksandra Vučića da upravo on upravlja državnim novcem i postane ministar finansija.

Foto: Nemanja Jovanović

Napredak Siniše Malog nije omela ni izjava njegove bivše supruge Marije, koja je u intervju za KRIK, navela da je upravo on glavni akter afere “Savamala”.

“Ispričao je to kao najobičniji događaj – ‘imao sam problem, neki nisu hteli da se isele. Organizovao sam akciju raščišćavanja. Došli ljudi usred noći, malo tamo nešto polupali. Ništa strašno nisam uradio. To su bile, po njegovim rečima, neke barakice tamo, kolibice” izjavila je tada Marija Mali.

Pored rušenja u Hercegovačkoj, ime Siniše Malog je povezivano i sa polosvanjem ofšor kompanija. Nakon što su objavljeni dokumenti iz “Pandorinih papira”, potvrđeni su navodi da je tajno kupio 24 apartmana u luksuznom letovalištu “Sveti Nikola” na bugarskom primorju, te da je samo jedan od stanova upisan na njega, dok je 23 kupio u ime dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva.

Mali je bio na čelu prestonice i kad je portal “Pištaljka” na svom sajtu objavio da je u decembru 2016. namešten tender za nabavku novogodišnje rasvete i da je uslove mogla da ispuni samo jedna firma. Deo javnosti je upravo Malog optuživao da je zloupotrebljavao javne nabavke, dok je krivičnu prijavu, koja je kasnije odbačena, protiv njega tada podneo pokret Ne davimo Beograd.

Spisak afera za koje se vezuje ime Siniše Malog nastavlja se pričom o uticaju na sud prilikom dobijanja starateljstva nad decom, informacijom da je plaćao 60 hiljada evra godišnje za njihovo školovanje, što je daleko više od godišnjih primanja gradonačelnika Beograda. Naposletku, Malog nije snosio posledice ni nakon što je Univerzitet u Beogradu potvrdio je da je plagirao svoju doktorsku disertaciju koju je branio na Fakultetu organizacionih nauka i poništio njegov doktorski rad.

Vesić tražio mesto premijera 

Ni odlazeći zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, neće čekati dugo na novu funkciju. Prema informacijama dnevnog lista “Nova”, Vesiću će biti ponuđeno mesto prvog potpredsednika Vlade i ministra građevinarstva i saobraćaja, iako je njegova prva želja bila da dobije mesto premijera.

“On će svakako imati funkciju u novoj vladi. Predlog je da to bude mesto ministra građevinarstva i saobraćaja, uz poziciju prvog potpredsednika”, objašnjava naš sagovornik i dodaje da je Vesić najpre tražio da bude premijer.

“Želeo je poziciju predsednika vlade, ali to nije moguće da dobije. Tek posle toga je rekao da saglasan i sa ovim predlogom. Vučić ima druge favorite za tu poziciju”, rekao je naš sagovornik.

BONUS VIDEO Vučić: Samo vi idite na more, pa ćete se kupati zimi, ali ne znam u kakvoj vodi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare