Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC: Vesna Lalić/Nova.rs

Odlukom rukovodstva Srpske napredne stranke, Aleksandar Šapić će postati novi gradonačelnik Beograda. Njegov dolazak na čelo grada znači i odlazak Gorana Vesića koji je, iako formalno na mestu zamenika gradonačelnika, imao vodeću ulogu u najvećem gradu u Srbiji. Tako je nastavljen rivalitet, a neki bi rekli i sukob, bivših demokrata koje je sudbina, odnosno Aleksandar Vučić, ponovo spojila i obukla iste stranačke boje.

Nekada perjanice Demokratske stranke, koje su naprednjaci opisivali kao “žuti ološ”, zameniće uloge u prestonici. Šapić će preuzeti mesto šefa na Starom dvoru, dok će Vesić posle osam godina morati da potraži novo radno mesto.

„Posle osam godina i sedam meseci napuštam Stari dvor. Srećan i ponosan na sve što sam uradio. Uprkos svima i uprkos svemu. Kao pobednik. To je tako“, napisao je Vesić na društvenoj mreži Tviter.

Dok je bio na funkciji u gradu, aktuelni zamenik gradonačelnika nije štedeo reči o Šapiću, a njihov sukob nije prestao ni nakon što je predsednik opštine Novi Beograd postao njegov stranački kolega.

Od trenutka kad je Šapić prešao u redove najveće stranke u Srbiji, pozicija Gorana Vesića u gradskoj upravi konstatno se dovodila u pitanje. Da nisu zaboravili prošlost, videlo se odmah pošto je Šapić studio na dužnost potpredsednika SNS. On je tada izjavio da ne vidi Vesića u budućem timu za Beograd, što je podstaklo da zamenika gradonačelnika da ga opomene kako je zaboravio “na lepo ponašanje”.

Pročitajte još...

„Očekujem da se Šapić pre ulaska u SNS nauči lepom ponašanju. Očekujem da nauči da je SNS jedna velika porodica i da u SNS-u postoji samo jedan tim, a to je tim Aleksandra Vučića. U toj timu svi članovi i svi funkcioneri blisko sarađuju i sprovode politiku Aleksandra Vučića“, apostrofirao je u svom odgovoru Vesić.

Zatim je usledilo zatišje i sukob se iz javnosti preselio iza zatvorenih vrata.

Vesić napao Šapić na sednici Predsedništva

Prema informacijama dnevnog lista “Nova”, na sastanku SNS, neposredno pred održavanje prestoničkih izbora i odluke da će prvi na listi naprednjaka u Beogradu biti Aleksandar Šapić, Goran Vesić se obratio funkcionerima partije kojima je obrazlagao zašto misli da je on loše rešenje kao gradonačelnik, iznoseći niz kritika na njegov račun.

“Šapić, koji je prisustvovao tom sastanku, nije regaovao, već samo sa osmehom pratio izlaganje Gorana Vesića”, navodili su izvori “Nove” iz Srpske napredne stranke, dodajući da je zbog svega morao da interveniše lider naprednjaka, Aleksandar Vučić, koji je opomenuo Vesića da na takav način ne sme da nastupa javno.

A kako je sve izgledalo dok je Vesić imao dozvolu da javno napada Šapića

Pre ulaska Šapića u Srpsku naprednu stranku, saradnja aktuelnog predsednika opštine Novi Beograd i zamenika gradonačelnika praktično nije ni postojala, štaviše, Vesić je korostio svaku priliku da optuži bivšeg vaterpolistu za nepotizam, nelegalnu gradnju i nepravilnosti u radu.

On je svojevremeno dovodio Šapića i njegovu porodicu u vezu sa nelegalnom gradnjom u Studentskoj 45, navodeći da se objekat u njihovom vlasništvu nalazi na trotoaru i ispred samog ulaza u Studentski grad.

„Taj objekat je ranije bila cevabdžinica, njegov ujak ga je kupio 26. oktobra, a 18. novembra je prijavljen požar koji se nije ni desio. Na lice koje je prodalo objekat se vode sve dozvole za rekonstrukciju i to postojećeg malog objekta, a objekat koji je sada napravljen je pet puta veći. To lice je umrlo, a oni su nastavili da izdaju dozvole na mrtvog čoveka”, rekao je Vesić, uz napomenu da je reč o “skandalozan primeru nepotizma u opštini Novi Beograd”, te da Šapićev ujak ima i vikendicu na Savskom nasipu.

Ovo nije bio prvi put da Vesić govori o slučaju bespravne gradnje u Studentskoj 45 i o ulozi Šapića.

Goran Vesić Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

“U pitanju je krivično delo kažnjivo po zakonu. Ali ima još nešto. To je primer bahatosti, korupcije i nepotizma koje promoviše Šapić. I na ovom primeru se vidi kako se smeje u lice državi i gradu i kaže – ne možete mi ništa. Moj ujak može da gradi bez dozvole, mogu da izdam dozvolu na ime mrtvog čovek i na kraju počeo sam da rušim to samo da prevarim javnost, ali mi ne pada napamet da srušim taj objekat. Ovim slučajem Šapić šalje poruku javnosti da za njega i njegovu porodicu ne važe zakoni”, isticao je Vesić.

Pročitajte još...

Tokom beogradskih izbora, održanih 2018. godine, aktuelni zamenik gradonačelnika je upozoravao građane da ne bi trebalo da veruju Šapiću, a tvrdnje da se u vreme bivše vlasti gradilo više nego za vreme naprednjaka, opisao je kao najobičnije laži.

“Ðilas i Šapić nisu umeli da grade za Beograd, već su gradili i radili za sebe. Osim što stalno obmanjuju narod, Ðilas i Šapić jedino umeju i znaju da zarade za sebe. To je i motiv njihovog povratka u politiku i razlog zašto žele da se ponovo dočepaju ponovo gradske kase koje je ponovo puna”, poručivao je on.

Nekoliko godina kasnije, Šapić je nadomak da preuzme upravljanje gradskom kasom, a Goran Vesić će svojim glasom u gradskom parlamentu to podržati.

“Ja sam član stranke, odgovoran sam član stranke i svaku odluku ću poštovati. Sve što imam, kažem na stranačkim organima i ne govorim o tome javno”, rekao je odlazeći zamenik gradonačelnika, najavljujući na taj način da će podržati odluku partije koja je predložila Šapića za prvog čoveka prestonice.

BONUS VIDEO: Šapićev doktorat (ponovo) pliva u sumnji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare