Foto: Nova.rs

Hrvatska akademija znanosti i umetnosti (HAZU) objavila je dokument, koji je prosleđen hrvatskom državnom vrhu, u kojem se taksativno nabrajaju uslovi za ulazak Srbije u EU. Među njima je i zahtev za plaćanje ratne odštete i odricanje od “velikosrpske propagande”, u šta ubrajaju i, kako navode, “jasenovački mit”. Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, u izjavi za “Novu” kaže da je sama floskula “jasenovački mit” uvredljiva je i neodgovorna konstrukcija za sve žrtve bez obzira na etnički predznak, ne samo za srpske žrtve, i apeluje na “više mere, više odgovornosti i više međusobnog poštovanja”.

HAZU je pre nekoliko dana objavio dokument pod nazivom “Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske sa BiH, Crnom Gorim i Srbijom u pogledu njihovog ulaska u Evropsku uniju”. U njemu se praktično najbrajaju uslovi koje bi te tri zemlje trebalo da ispune pre ulaska u Uniju.

U delu dokumenta koji se odnosi na Srbiju postavlja se 14 uslova. Kako prvi, navodi se da Srbija treba da prestane s “podsticanjem neprijateljstva prema Hrvatskoj i progonom hrvatskih državljana uz odricanje od velikosrpske propagande. U to ubraja pitanje Bunjevaca, jezika, odnos prema “bl. Alojziju Stepincu”, ali i, kako piše, “jasenovački mit”.

HAZU traži i razgraničenje na Dunavu i “aktuelizovanje neodgodivog povratka hrvatske katastarske teritorije, te Šarengradske ade pod suverenitet hrvatske države”. Traže i zaštitu recipročnih prava hrvatske manjine i slobodno političko i kulturno organizovanje i delovanje na istoj razini koju ima srpska manjina u Hrvatskoj, s paritetom u finansiranju delovanja.

Takođe, kao uslov se navodi i definisanje položaja Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, uz napomenu da su pravoslavne crkve – državne crkve, te da položaj SPC ne može biti jednak u Srbiji i Hrvatskoj. Piše i da se u Hrvatskoj mora izbegavati delovanje SPC koji se može okarakterisati kao političko.

HAZU zahteva i vraćanje arhiva NDH, arhiv o hrvatskom proleću, kao i dokumentaciju odnetu iz Vukovarske bolnice. Među uslovima je i da budu otkrivena sva mesta pogubljenja Hrvata “za vreme agresije na Hrvatsku” i imena ubijenih, ali i priznanje hrvatskog etničkog integriteta Bunjevcima.

Prema HAZU, Srbija treba da prizna “agresiju na Hrvatsku” i to prvenstveno plaćanjem ratne odštete, kao i vraćanje odnetog kulturnog blaga, sve u smislu “moralne i ekonomske isprike Hrvatima za počinjena zla”.

Kako piše na sajtu HAZU, ovaj dokument je još u februaru prosleđen hrvatskom predsedniku Zoranu Milanoviću, predsedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću i predsedniku hrvatske vlade Andreju Plenkoviću.

Objavu “Priloga za zaštitu hrvatskih interesa…” za list “Nova” komentariše predsednik SANU Vladimir Kostić. On kaže da SANU kao institucija, koliko je to moguće, pokušava da deluje konstruktivno i da na ovim našim prostorima tragičnih iskustava ponudi jednu drugu naraciju.

“Naraciju koja ima perspektivu u miru i napretku. Nažalost, susrećemo se sa neskrivenom hostilnošću, izmišljotinama tipa Memoranduma 2 (sa citatima koji treba da tekstu koji ne postoji daju verodostojnost) i predubeđenjem da aktuelni geopolitički trenutak treba iskoristiti i za revizije istorije”, navodi Kostić.

On kaže da niko ne može da očekuje da će SANU ćutati.

“Sama floskula ‘Jasenovački mit’ uvredljiva je i neodgovorna konstrukcija za sve žrtve bez obzira na etnički predznak, ne samo za srpske žrtve… da o ostalim tvrdnjama u tekstu akademika HAZU na govorim. Ako mogu da apelujem: više mere, više odgovornosti i više međusobnog poštovanja. Život suseda nam je sudbina, sem ako…”, navodi Kostić.

Nakon objave dokumenta HAZU oglasio se Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti, koji je saopštio da su „uprkos iskustvu, članovi SANU zatečeni primitivnim tonom mržnje u objavi Hrvatske akademije znanosti i umetnosti.

„Bez iluzija da će se iko od onih u međunarodnoj zajednici koji su nas neumorno podučavali novim civilizacijskim vrednostima oglasiti povodom ovog huškačkog političkog pamfleta, sami, upravo iz poštovanja prema svim žrtvama ‘logora smrti’, nećemo ulaziti u obezvređeni prostor replike sa onima koji besramno koriste izraz ‘jasenovački mit’. Ali je dobro i korisno da znamo šta misle“, naveo je IO SANU.

BONUS VIDEO Patrijarh Porfirije u Jasenovcu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar