Vljosa Osmani, Aljbin Kurti i Emanuel Makron
Vljosa Osmani, Aljbin Kurti i Emanuel Makron Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti zajedno su danas u Parizu razgovarali sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o bilateralnim odnosima, dinamici dijaloga Beograda i Prištine, kao i o najnovijim dešavanjima na Kosovu, u regionu i Evropi.

„Što se tiče dijaloga Kosova i Srbije, predsednica Osmani i premijer Kurti zahvalili su predsedniku Makronu na posvećenosti Francuske, u saradnji sa Nemačkom, da dinamizira ovaj proces. Predsednica je ponovila punu posvećenost kosovskih institucija procesu dijaloga, zasnovanom na očuvanju suvereniteta, ustavnog poretka, teritorijalnog integriteta i funkcionalnosti Kosova, koji su nepovredivi“, navodi se u zajedničkom saopštenju kabineta predsednice i premijera.

Kurti i Osmani su istakli da je Kosovo predložilo opšti okvir sporazuma i naveli da francusko-nemački predlog služi kao dobra osnova za dalje razgovore.

Na sastanku su govorili i o nedavnim dešavanjima na severu zemlje, ističući da institucije Kosova „ostaju posvećene miru, stabilnosti i garantovanju bezbednog okruženja za sve građane zemlje“.

„S tim u vezi, predsednica Osmani i premijer Kurti su pomenuli destabilizujuće tendencije Srbije, kroz jačanje njenih nelegalnih struktura na Kosovu, zastrašivanje građana Srba i podsticanje kriminalnih grupa da naruše red i zakon na severu. Predsednica i premijer su rekli da će Kosovo nastaviti da bude koordinisano sa međunarodnim partnerima za rešavanje bezbednosnih izazova“, dodaje se u saopštenju.

Osmani i Kurti ocenili su da Kosovo „nastavlja da bude primer u regionu i šire u pogledu zaštite prava nevećinskih zajednica“.

Dodali su da je Kosovo pouzdan i kredibilan partner Francuske i drugih evroatlantskih saveznika i da je „jačanje njegove međunarodne pozicije dodatna vrednost za međunarodnu zajednicu i demokratski svet“.

Zatražili su nastavak podrške Francuske za članstvo Kosova u Savetu Evrope, u programu Partnerstvo za mir, kao prvi korak ka punopravnom članstvu u NATO-u, zahtevu Kosova za članstvo u Uniji i druge međunarodne organizacije i posebno naglasili značaj procesa vizne liberalizacije tokom češkog predsedavanja Savetom EU, što će, kako su rekli, doprineti jačanju kredibiliteta EU.

BONUS VIDEO: Vučić: Imao sam dobar i sadržajan razgovor sa Makronom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar