Od kad su prešli cenzus i od kad je postalo jasno da će lista okupljena oko kontroverznog lekara Branimira Nestorovića biti tas na vagi pri odlučivanju da li će biti formirana vlast u Beogradu, počele su spekulacije o tome "kom će se carstvu privoleti" čovek kog je šira javnost upoznala u vreme korona virusa na konferenciji za medije Aleksandra Vučića. Iako javno tvrde da od dogovora sa naprednjacima neće biti ništa, budući odbornik i nosilac beogradske liste "MI-Glas iz naroda" Aleksandar Jerković pozvao je Nestrovića na sastanak kako bi doneli o odluku o daljim koracima. Interesantno je da je ovaj poziv, koji je Jerković mogao i mimo javnosti da uputi svom koalicionom partneru, dolazi nakon informacije koju je objavio portal Nova.rs da je upravo Jerković bio jedan od odbornika kojima su naprednjaci spremali ponudu kako bi prebegao na njihovu stranu i omogućio im većinu u gradskom parlamentu. Da li je na pomolu još jedna obmana birača?

Pitanje ko će i na koji način formirati vlast u Beogradu i dalje visi u vazduhu. Zakonski sat otkucava i na njemu piše da je preostalo još deset dana da se sazove konstitutiva sednica skupštine glavnog grada.

A kako sat sitno broji, tako se telefoni, a i drugi kanali komunikacije “usijavaju”.

Nosilac liste “Mi- glas iz naroda” za grad Beograd, Aleksandar Jerković uputio je sinoć, može se reći nepristojnim satima, poziv Branimiru Nestoroviću nosiocu istoimene parlamentarne liste i koalicionom partneru, poziv za sastanak.

PROČITAJTE JOŠ:

“Očekujemo da će naši koalicioni partneri iz udruženja ‘Mi’ uskoro pozitivno odgovoriti na naš poziv da organizujemo zajednički sastanak, na kome ćemo razmeniti stavove, ne samo po pitanju odluka koje se tiču beogradskih izbora, već i o aktuelnim dešavanjima na Kosmetu, kao i o nastavku buduće saradnje. Nakon toga ćemo se obratiti javnosti“, navodeno je u saopštenju koje je dostavljno medijima.

I poziv ne bi izazvao toliku pažnju da ga nije uputio čovek za kog smo već pisali da je dogovorio saradnju sa Aleksandrom Šapićem i ulazak u vlast, ali i čovek koji tu informaciju nije ni demantovao, ni potvrdio.

“Dok ne budu konačni rezultati izbora, dok ne bude sve definitivno, rekao sam svima da neću davati izjave. Mislim da bi sve drugo bilo neozbiljno. Ako Vam nije problem kada prođu žalbe i svi rokovi, onda ću vrlo rado da se odazovem, da gostujem, šta god bude trebalo nije problem”, kazao je Jerković.

Sada kada su rezultati konačni, a mandati dodeljeni, deluje da Jerković doneo i odluku, stoga smo ga i pozvali, jer kako se kaže: „Čovek se drži za reč….“

Međutim, on nije odgovarao ni na pozive, ni na poruke našeg portala.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Još jedna stvar koja u ovom slučaju intrigira jeste i današnji poziv predsednika Privremenog organa Aleksandar Šapić upućen odbornicima liste “Mi” da razgovaraju o formiranju vlasti.

„S obzirom da je Gradska izborna komisija na jučerašnjoj sednici dodelila odborničke mandate i da od danas teče rok za konstituisanje Skupštine grada Beograda, kao što sam i najavio nakon izbora, upućujem javni poziv svim nosiocima mandata u Skupštini grada Beograda, a pre svega listi Mi – Glas iz naroda, Aleksandar Jerković, da, ukoliko žele, razgovaramo o potencijalnoj saradnji i planovima za razvoj Beograda u naredne četiri godine i načinu na koji ćemo naš grad učiniti još boljim i lepšim, saopštio je Šapić.

Ruku na srce, Šapić je i ranije govorio o tome da će ih pozvati, međutim govorio je i da neće ići tajnim kanalima pa je po svemu sudeći išao.

Aleksandar Šapić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Da su tajni kanali radili svedočio je i sam Nestorović krajem decembra, kada je rekao da su njegovi odbornici u Beogradu dobili ponudu vlasti da uzmu učešće u formiranju skupštinske većine u glavnom gradu.

„Imaju ponude našim odbornicima, znate već kako to funkcioniše, u to ne mogu da se mešam, ne možemo da se mešamo u ličnu odluku svakog čoveka. Ako se neko proda – mislim da je idiot”, kazao je Nestorović.

Imajući celokupnu situaciju u vidu, deluje da su Nestorovićevi odbornci sve bliže Starom dvoru, nego ulozi opozicije.

Stoga smo uputili poziv i Branimiru Nestoroviću, međutim se nije javio kad smo ga pozvali, niti je odgovorio na našu poruku. Međutim, ubrzo je stiglo saopštenje iz koalicije „MI-glas iz naroda“.

“Povodom javnog poziva potpredsednika SNS i kandidata za gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića na razgovore o potencijalnoj saradnji i planovima za razvoj Beograda u naredne četiri godine, Mi- glas iz naroda ovom prilikom javno ponavljamo da ne podržavamo koaliciju ni sa koalicijom SNS-SPS ni sa potencijalnom koalicijom Srbija protiv nasilja i NADA”, navodi se u saopštenju u kom se nijednom rečju nisu osvrnuli na poziv svog odbornika Jerkovića.

Jovanović: Jedan deo odbornika sa liste „Mi“ podržaće vlast

Direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović, kaže za portal Nova.rs da će, prema njegovim informacijama, koaliciju SNS-SPS podržati nekoliko odbornika sa liste Mi- glas iz naroda.

“Mislim da će jedan deo odbornika sa liste Mi podržati vladajuću koaliciju. Tako da neće biti novih izbora u Beogradu, a vlast će gledati da opoziciju dodatno podeli oko ulaska u gradski parlament i učešća na opštinskim izborima na proleće”, kaže Jovanović za naš portal.

Nikola Jovanović Foto:Medija Centar Beograd

Jovanović dodaje da formiranje vlasti na takav način vodi u dalju krizu.

“To nije dobro za legitimitet i stabilnost u glavnom gradu, ali to je najverovatniji scenario. Vlast će verovatno koristiti argument da je lista SNS-a imala najviše glasova u Beogradu, kao i da opozicija navodno nije imala izbornu građu, niti je ikada proglasila svoje rezultate i pobedu”, zaključuje Jovanović.

Kandidat socijalista za gradonačelnika Beograda Toma Fila potvrdio je da će pojedini odbornici sa liste „Mi“ podržati njih i SNS za formiranje vlasti u Beogradu.

„Siguran sam da će pojedini odbornici sa liste ‘Mi-glas iz naroda’ podržati formiranje gradske vlasti. Bila bi velika šteta ako vlast ne bi bila formirana, jer bi izgubili šest meseci na realizaciji projekta ‘Ekspo 2027’. Očekujem da će Nestorović i neki drugi odbornici promeniti mišljenje po pitanju ulaska u koaliciju sa SNS i SPS“, rekao je Fila za agenciju Beta.

Nakon svega viđenog zaista ne bi bilo iznenađenje da javnosti bude predstavljeno da je, uprkos Nestorovićevom protivljenju, njegov odobornik i nosilac liste Aleksandar Jerković „prebegao“ na stranu naprednjaka i podržao Aleksandra Šapića. Izbori u Beogradu su gotovi, mandati su podeljeni, a deluje i da je Jerković prelomio.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare