Bivša ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović nastavila je svoj "rat" protiv istaknutih naprednjaka, a ovog puta u sukob je ušla s ministrom finansija Sinišom Malim.

Poručila mu je da je „izigravao moćnog kopredsednika stranke koji je nudio fotelje svojim drugarima“. Joksimovićeva je na društvenim mrežama rekla Malom da „razume da on ne razume štošta, pa ni njene stavove“.

„Ali da iz čistog nerazumevanja podmeće meni foteljaštvo i nekolegijalnost, neće proći bez odgovora. Ja sam ponuđenu funkciju odbila, hvala lepo, dok je taj isti Mali izigravao moćnog kopredsednika stranke i nudio funkcije svojim drugarima i drugaricama, i to baš iza leđa svojim stranačim kolegama“, poručila je Joksimović i dodala:

„A ako je Mali mislio da su mu Trivanka i Miščević (pošto sam o njima nešto komentarisala“, stranačke koleginice, onda se on nešto zbunio ili je u međuvremenu mene izbacio iz stranke, a Miščevićku učlanio i Trivanku unapredio. Možda je to i realnost stranke kojom Mali upravlja i koju zastupa. Videćemo“, zaključila je Joksimović.

Ona je Malom odgovorila nakon što je on komentarisao slučaj rasprave na društvenim mrežama bivše ministarke i aktuelne ministarke Tanje Miščević. Nedavno, ona je imala i sukob sa  bivšom direktorkom Jelenom Trivan.

Jadranka Joksimović Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

„„Ako sе donеsе nеki iskren stav, trеba da budеmo zajеdno u svеmu. Ja takvo ponašanjе nе razumеm. Bеz obzira šta nеko o nеkomе misli, to nijе za mеdijе, javnost. Nеću svojе bivšе kolеgе i kolеginicе da napadam u mеdijima. Ja razumеm da nеko ostanе bеz funkcijе, niko sе nijе rodio sa funkcijom. Kod nas jе svе slеpljеno za fotеlju“, rеkao jе ministar Mali.

Podsetimo, ministarka Jadranka Joksimović izvređala je na Fejsbuku svoju naslednicu u Vladi Srbije Tanju Miščević. Ona ju je nazvala “antitalentovanom i klimoglavom službenicom”, koja daje “sramotno neznalačku i drsku izjavu”, dodajući da su i oni koji su je stvorili (Demokratska stranka) znali za njene skromne domete i sposobnosti.

Joksimović je Miščević dovela u vezu i s koruptivnim radnjama u Regionalnom savetu za saradnju.

Tanja Miščević Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

„A evo kako antitalentovana, ali klimoglava službenica i njen tehnokratski tim, čijim izborom se usput budi rečeno, potpuno urušio zahtev nove metodologije o snažnijem političkom vođenju procesa, bukvalno posprdno izražava na konferenciji s civilnim društvom o dometima Srbije koji su nam svi priznavali. Jer ona kaže da mi treba da učimo od Albanije i Severne Makedonije o primeni nove metologije”, napisala je Joksimović.

Okidač za ove navode Jadranke Joksimović bila je, kako je istakla, izjava Miščević da su Albanija i Severna Makedonija prve u potpunosti otpočele pristupne pregovore po novoj metodologiji, te da Srbija može iz njihovog iskustva da nauči o primeni nove metodologije. Bivša ministarka je navela da je ova sramotno neznalačka i drska izjava tužni odjek anahronog lika i dela Miščević.

Kritike dobio i ministar Rade Basta 

Pisala je Joksimović i o ministru privrede Radetu Basti i njegovom predlogu o uvođenju sankcija Rusiji.

Rade Basta Foto: TANJUG/ Ministarstvo privrede/ Ðorde Krstic

„Zaista je neobjašnjivo glupo slušati ministra privrede Bastu, kadra Jedinstvene Srbije (Dragana Markovića Palma – prim.aut.) i čoveka koji je ukupan kontekst srpske privrede i determinanti njenog razvoja uočio pre manje od pet meseci, kako iskače sa ingenioznim idejama pridruživanja sankcijama, jer „nas baš mnogo koštaju“. To inače niko ni u prethodnoj vladi valjda nije znao – da će nas nepridruživanje nijednom od paketa restriktivnih mera EU prema RF (a pritom smo pridružena zemlja u procesu pristupanja EU), itekako koštati i politički i ekonomski“, navela je Joksimović i dodala:

„Čekalo se na Bastu da to spozna i otkrije urbi et otbi. Na to sam ukazivala još na sednici početkom marta 2022. kada se debatovalo da li uopšte da glasamo za rezoluciju UN kojom se osuđuje agresija na jednu suverenu zemlju. Usput budi rečeno, na toj sednici osim Vulina i mene, koji smo izneli različite pozicije i argumentaciju, niko od ostalih ministara nije reč progovorio. I da bude jasno svima – nismo se tad izjašnjavali o uvoženju sankcija, nego da li da uopste glasamo za osudu agresije“, poručila je Jadranka Joksimović.

Bonus video: Šormaz želi na čelo SNS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare