Bivša ministarka Zorana Mihajlović izazvala je ozbiljan udar na SNS izlaskom iz ove stranke, a zatim i intervjuom za Nova.rs u kojem je govorila o mnogim škakljivim temama. Međutim, tokom pravog malog rata koji se između Mihajlović i njene sad već bivše stranke vodi već mesecima, neprimećeno prolaze bitke koje njena dugogodišnja koleginica iz Vlade Srbije i SNS Jadranka Joksimović vodi na društvenim mrežama. Bez mnogo respekta i ne birajući reči, Joksimović govori o mnogim aktuelnim uzdanicama Aleksandra Vučića i stranke koju vodi.

Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović istovremeno su napustile Vladu Srbije. Dok se Mihajlović nije libila toga da krene u otvoreni sukob, Joksimović je izabrala nešto drugačiji pristup – kritiku na društvenim mrežama.

Tako je nedavno iznenadila javnost komentarom na račun svoje naslednice na mestu ministarke za evropske integracije Tanje Miščević.

Tanja Miščević Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

“A evo kako antitalentovana ali klimoglava službenica i njen tehnokratski tim, čijim izborom se usput budi rečeno, potpuno urušio zahtev nove metodologije o snažnijem političkom vođenju procesa, bukvalno posprdno izražava na konferenciji sa civilnim društvom o dometima Srbije koji su nam svi priznavali. Jer, ona kaže da mi treba da učimo od Albanije i Severne Makedonije o primeni nove metologije”, napisala je Joksimović komentarišući izjavu Miščevićeve da su Albanija i Severna Makedonija prve u potpunosti otpočele pristupne pregovore po novoj metodologiji, te da Srbija može iz njihovog iskustva da nauči.

“Dakle, znam ja da je teško međunarodnoj službenici da razume šta znači biti ministar i koju zemlju trenutno predstavlja, ali neka je poduči premijerka ili predsednik, pošto su je već izabrali. Odoše evropske integracije natrag u memljive a privilegovane rovove tehnokratije koje su i do 2014. držale proces daleko od interesa građana i suštinskih reformi. Ogoljena nezainteresovanost za sve osim za sopstvene pozicije ove cele otužne grupice lezilebovića koja je za šest meseci urušila mnogo toga što je bilo na ponos Srbije kada su u pitanju struktura i kapaciteti Ministarstva za evropske integracije, a i postovanje koje smo kao institucija izgradili. O tome koliko ništa ne rade i ne znaju o IPA fondovima i razvojnoj pomoći, ne mogu ni da pišem u ovom komentaru, to je za posebnu analizu, a i o tome ću uskoro”, napisala je Joksimović.

Nedavno se bavila i likom i delom Jelene Trivan, doskorašnje direktorke Službenog glasnika, a odnedavno savetnice premijerke Ane Brnabić.

Jelena Trivan Foto:Tanjug/TANJUG/JADRANKA ILIC

“Evo kako izgleda epilog rasprave 10 godina posle čuvenog duela u “Utisku nedelje” poslednje emisije ključne pred predsedničke izbire 2012, u kojem sam ispred SNS odgovarala na mrziteljske i nevaspitane napade tadašnje perjanice DS i portparolke Jelene Trivan. Skromno ću dodati da sam sigurno bar neki procenat dodala podršci tada već posrnule kampanje SNS, a ishod se zna”, napisala je Joksimović, a zatim nastavila:

“Ali, evo pravog i istinskog ishoda – kao osnivač SNS, bivši ministar za evropske integracije 8,5 godina i glavni pregovarač Srbije sa EU, ponosno i časno živim kao sav pristojan, pošten i uljudan svet, i verujem da ću u nekoj budućnosti moje znanje i iskustvo ponovo upotrebiti na dobrobit zemlje i građane koju iskreno volim. A bivši mrzitelji Vučića i SNS-a kao ova nesretna pojava od Jelene Trivan, sada su i unazad nekoliko godina perjanice nekog Novog SNS-a, sa sa multiplikovanim javnim funkcijama, koje su valjda toliko zadužili državu da i svoje rođendane obeležavaju u treš kemp maniru skorojevića privilegovane klase. Eto istine o bivšim, sadašnjim i budućim. Neka im je sa srećom”.

Pisala je Joksimović i o ministru privrede Radetu Basti i njegovom predlogu o uvođenju sankcija Rusiji.

Rade Basta Foto: Marijana Vasiljević

“Zaista je neobjašnjivo glupo slušati ministra privrede Bastu, kadra JS i čoveka koji je ukupan kontekst srpske privrede i determinanti njenog razvoja uočio pre manje od pet meseci, kako iskače sa ingenioznim idejama pridruživanja sankcijama, jer „nas baš mnogo koštaju“. To inače niko ni u prethodnoj vladi valjda nije znao – da će nas nepridruživanje nijednom od paketa restriktivnih mera EU prema RF (a pritom smo pridružena zemlja u procesu pristupanja EU), itekako koštati i politički i ekonomski. Čekalo se na Bastu da to spozna i otkrije urbi et otbi. Na to sam ukazivala još na sednici početkom marta 2022. kada se debatovalo da li uopšte da glasamo za rezoluciju UN kojom se osuđuje agresija na jednu suverenu zemlju. Usput budi rečeno, na toj sednici osim Vulina i mene, koji smo izneli različite pozicije i argumentaciju, niko od ostalih ministara nije reč progovorio. I da bude jasno svima – nismo se tad izjašnjavali o uvoženju sankcija, nego da li da uopste glasamo za osudu agresije. A ja sam apelovala da se glasa za, objasnjavajući da u našem slučaju glasanje za rezoluciju ne znači i automatsko pridruživanje restriktivnim merama”, navodi između ostalog Joksimović ovim povodom i zaključuje:

“Zato gdine Basta, što bi rekli Španci, basta!”.

Osudila je i napad na profesore FPN, koji je po svemu sudeći smišljen u kuhinji SNS. Kada je Beograd osvanuo oblepljen plakatima protiv tri profesora FPN, Joksimović je napisala:

Foto:N1

“Danas sam na sednici Saveta FPN, čiji sam član, tražila da se uvrsti tačka dnevnog reda kojom će se članovi Saveta izjasniti osuđujuće u pogledu skandaloznog targetiranja nekoliko profesora FPN koje se desilo pre par nedelja. Iako zakasnela reakcija, jer je Savet tek sada sazvan drugim povodom, izbora predsednika Saveta FPN, smatram da je važno pokazati javnu osudu pretnje i crtanja meta na čelo ljudima, posebno profesorima, ma šta ko mislio i kakve stavove zastupao. To je jedino istinsko praktikovanje demokratije i stvaranja atmosfere slobode mišljenja. Ne moramo da se slažemo, naprotiv, uvek sam za živu ako treba i oštru polemiku oko bilo koje teme, ali ne smemo da dozvolimo da društvo sklizne u polumrak sivih zona legitimizacije pretnji, ugrožavanja bezbednosti i integriteta neistomišljenika”, poručila je Joksimović.

Podsetimo, Jadranka Joksimović bila je ministarka u Vladi Srbije od 2014. godine. Nakon prošlogodišnjih izbora na mestu ministarke za evrointegracije zamenila ju je Tanja Miščević. Ponuđeno joj je da bude ministarka informisanja, ali je tu ponudu odbila.

BONUS VIDEO: Basta nastavlja da „buši“ Vladu…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar