Jadranka Joksimović Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/Shutterstock

Jadranka Joksimović već osam godina obavlja funkciju ministarke za evrointegracije, a neizvesno je da li će ostati na istoj poziciji i u novoj vladi. Prema nezvaničnim informacijama, Joksimović bi u predstojećoj raspodeli karata mogla da dobije novi resor, a spekuliše se o nekoliko kandidata koji bi mogli da je zamene u ministarstvu za EU.

Kako je “Nova” pisala, sve je verovatnije da će Jadranka Joksimović promeniti resor po formiranju nove vlade. Prema nekim informacijama, nju verovatno čeka premeštaj na poziciju ministarke za zaštitu životne sredine.

Sve je izglednije da na funkciju Joksimovićeve dođe neka nestranačka ličnost, a u igri je nekoliko imena.

Kao njen naslednik u poslednje vreme najviše se pominje Milan Antonijević, pravnik i poznati aktivista za ljudska prava.

Dugo je bio aktivan u Komitetu za ljudska prava, odnosno Jukomu, da bi 2018. bio izabran na poziciju izvršnog direktora Fondacije za otvoreno društvo Srbija. Sa te pozicije se povukao prošle godine iz “privatnih razloga”.

Milan Antonijević, Printscreen/TV Nova S
Milan Antonijević, Printscreen/TV Nova S

Portal Nova.rs uspeo je da stupi u kontakt sa Antonijevićem, ali on nije konkretno odgovorio na naša pitanja da li je tačno da je kandidat za ministra za EU i da li je bilo razgovora na tu temu.

„Video sam i protekle nedelje više tekstova o kandidatima za ministarstva. Kada konsultacije za mandatara budu okončane, tek tada počinju konsultacije o pojedinim ministarstvima i o tome ko bi uspešno u našoj Vladi mogao da vodi resor Evrope i evropskih integracija. Vidite i sami da je izazovna politicka situacija, naročito međunarodna, te je potrebno dobro izvagati ko bi najbolje mogao da doprinese tome da se procesu evropske integracije unese nova energija i da se dalje radi na popularizaciji ideje evropskog jedinstva i mestu Srbije unutar EU“, naveo je Antonijević za Nova.rs.

Kako je objavio Danas, među potencijalnim kandidatima za resor evrointegracija je i Suzana Grubješić, bivša funkcionerka URS-a i G17plus, koja je već imala dodira sa tim resorom.

Ona je u Vladi Ivice Dačića obavljala funkciju potpredsednice Vlade zadužene za EU. Na toj funkciji ostala je godinu dana, do rekonstrukcije Vlade, kada su iz nje izašli kadrovi URS-a.

Foto: N1

Grubješić je bila angažovana i kao savetnica za međunarodne odnose u CIRSD-u, na čijem je čelu Vuk Jeremić, a zatim i kao bila posebna savetnica za evropske integracije u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija (2015 – 2017). Obavljala je i funkciju generalne sekretarke Evropskog pokreta u Srbiji, a trenutno je potpredsednica Centra za spoljnu politiku.

“Slovila sam i pre dve godine za kandidata, ali razgovora na tu temu nije bilo. Nema ih ni sada”, kaže Grubješić za naš portal.

Foto:Medija centar Beograd

U kontekstu kandidata za ministarku za evrointegracije je i Tanja Miščević, koja je ranije bila šefica pregovoračkog tima za EU. Ona je u septembru 2019. kao kandidatkinja Srbije izabrana na funkciju zamenika generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju.

Aleksandar Simurdić Foto:Screenshot/RTV

“Danas” je objavio i da je jedan od kandidata za fotelju ministra za evrointegracije Aleksandar Simurdić, direktora Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodina. Prethodno je bio potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji.

BONUS VIDEO Da li je Otvoreni Balkan pokušaj regionalnog odgovora na zastoj u evrointegracijama?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare