Borislav Novakovic
Borislav Novaković Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Predsednik gradskog odbora Narodne stranke za Novi Sad Borislav Novaković kaže da se zbog obima i vrednosti poslova koje kineske firme u Srbiji realizuju kroz kineske kredite, naša zemlja ubrzano i nekontrolisano zadužuje, pa Srbija brzim korakom srlja u dužničko ropstvo.

Povodom sastanka gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića sa čelnicima kineske kompanije „Šangdong“ i saopštenja u kom se ističe da smo još jedan korak „bliže izgradnji novog pešačkobiciklističkog mosta preko Dunava“, želim da istaknem četiri činjenice:

Prvo, do današnjeg dana niko nije video idejno rešenje, odnosno, građevinske i arhitektonske karakteristike novog mosta. Verovatno zato, što međunarodnog konkursa i uobičajene zakonske procedure uopšte neće biti, ni u fazi projektovanja ni u fazi izgradnje mosta. Drugo, gradnja pešačkobiciklističkog mosta nije prvi projekat koji se realizuje na koruptivan način i mimo svih procedura. Istim sistemom „proglašenja projekata od nacionalnog intetesa“ izbegava se javno nadmetanje i već je najavljena gradnja fruškogorskog koridora, novog drumskog mosta preko Dunava na potezu Bulevar Evrope – Sremska Kamenica i izgradnja centralnog prečistača otpadnih voda“, kaže Novaković i dodaje:

„Treće, ovo je poslovni model po kom se infrastrukturne investicije u Srbiji realizuju tako što iz kineskih kredita, grade i rade kineske firme. Tako kreditno zaduženje ostaje Srbiji, profit knjiže kineske firme, a domaća građevinska operativa ostaje bez posla i prihoda. Dakle, reč je o projektima koji su u svim bitnim aspektima izuzetno štetni. Četvrto, obim i vrednost poslova koje kineske firme u Srbiji realizuju kroz kineske kredite, kojima se naša zemlja ubrzano i nekontrolisano zadužuje, poprimaju zabrinjavajući karakter. Srbija brzim korakom srlja u dužničko ropstvo“, kaže on.

„Napokon, kao država koja svoje zakonodavstvo i standarde dovodi u sklad sa onim što su očekivanja od kandidata za prijem u EU, ovo je skandalozno odstupanje od svih procedura i kriterijuma koji bi naš sistem učinili kompatibilnim evropskom“, zaključuje Novaković.

BONUS VIDEO: Vuk Jeremić o odlascima iz Narodne stranke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram