“Član sam Srpske napredne stranke od 2014. godine, prisustvovao sam svim mitizima podrške, lepio sam plakate i obarao rekorde u prikupljanju kapilarnih glasova. Ove godine nisam mogao da odem na nekoliko skupova, jer negujem majku koja boluje od Alchajmerove bolesti i to mi je u telefonskom razgovoru predstavljeno kao glavni razlog zbog kog sam ostao bez posla”. Ovo je priča Velimira Zeca iz Bele Palanke, a neodoljivo podseća na mnoge druge ispovesti članova SNS, koji su odbačeni i ostavljeni bez posla onog trenutka kad je procenjeno da su “izdali” partiju.

Nekoliko dana ostalo je do izbora, a iz dana u dan do javnosti dolaze priče o pritiscima, ucenama i podmićivanju koje sprovodi vladajuća stranka.

Za glas se ucenjuju zaposleni u javnim ustanovama i preduzećima, pogotovu oni sa ugovorima na određeno vreme. Pritisak se sprovodi i na korisnike socijalne pomoći, po sistemu daj glas ili nema pomoći, a CRTA je otkrila da su na meti čak i onkološki bolesnici i dementne osobe u staračkim domovima. Na njih pritisak sprovode zaposleni u ovim ustanovama, koji kako navode iz Crte, glasaju umesto njih.

Godinama se i sami članovi Srpske napredne stranke “drže pod kontrolom” po matrici nagrade i kazne.

Jedan od njih je i Velimir Zec, koji u razgovoru za novine “Nova” govori o svom iskustvu sa SNS.

Foto: Privatna arhiva

Idem na mitinge, lepim plakate, sakupljam sigurne glasove

“Član sam Srpske napredne stranke od 2014. godine i aktivno sam učestvovao u njenom radu sve ovo vreme. Radeći kampanju od vrata do vrata, 2016. godine su mi kao mesni odbor dodeljena sela Kosmovac i Toponica. Tada ostvarujem rezultat od 95,31 odsto za SNS, što je i objavljeno u SNS informatoru (broj 42/2016/25). Na poziv stranke, svih ovih godina prisustvujem svim mitinzima podrške, u timu sam za lepljenje plakata i sakupljam “sigurne glasove”. Tako sam 2017. za stranku osigurao 96 glasova, 2018 – 93, 2020 – 79, 2022 – 86. Apsolutno najviše u Opštinskom odboru SNS u Beloj Palanci”, priča Velimir Zec za Novu.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Problemi nastaju u poslednjoj godini, kada zbog negovanja majke koja je obolela od Alchajmerove bolesti nije mogao da se odazove svim pozivima stranke.

“Majka je nepokretna već sedam godina. Brat i ja se na smenu brinemo o njoj. Zbog njene vrlo teške zdravstvene situacije nisam mogao prisustvovati nekim mitinzima. Zbog toga mi je u poslednjoj godini smanjena plata ispod minimalca. Iako dežuram noću u smenama, pa mesečno ostvarujem i po 32 sata više no što imam u ugovoru o radu”, priča Zec.

Foto: Privatna arhiva

Inače, Velimir je preko jedne agencije (posredno preko SNS) u martu 2023. godine zaposlen u Sportskom centru Banjica, u Beloj Palanci. Ugovor je zaključen do februara 2024. Međutim, nedavno mu je, kako kaže, rečeno da više ne mora da se pojavljuje na radnom mestu.

Ne odeš na miting i odmah si precrtan

“Od kraja novembra ne radim u S.C. Banjica iako imam validan ugovor o radu do 28. februara 2024. godine. U telefonskom razgovoru mi je rečeno da više nema potrebe da dolazim na posao i naznačeno mi je da se nisam pojavio na nekim mitinzima”, navodi Zec.

Foto: Privatna arhiva

Stranci je zamerio i to što njegov sin Petar, koji je kako tvrdi Zec master psiholog kliničke psihologije, nije dobio šansu da obavi stručnu praksu u Centru za socijalni rad u Beloj Palanci.

“Već je morao da putuje za Pirot, iako istu plaća Nacionalna služba za zapošljavanje – tražište rada, već pet meseci. Septembra meseca odlazim u Beograd, obraćam se nekim važnim ljudima u stranci, koji mi u razgovoru obećavaju rešenje, ali me do danas ne zovu, niti odgovaraju na moje pozive”, kaže Zec i dalje navodi:

“Predsedniku opštine sam porukom 3. oktobra ove godine poslao poziv na razgovor, do danas me ne poziva. Praktično me od 2016. godine nikada nije pozvao na razgovor iako sam iste inicirao u više navrata”, zaključuje Zec.

Obraćao se i centrali stranke u Novom Beogradu, ali osim obećanja da će mu se javiti ništa se nije desilo. Neki od stranačkih kolega su čak blokirali njegove pozive na mobilnom telefonu.

BONUS VIDEO: Predsednik Skupštine opštine Koceljeva traži od člana biračkog odbora da učestvuje u krađi izbora