Demonstracije zbog izborne krađe u Beogradu se ne smiruju, a novi protest za subotu najavljuju i intelektualci okupljeni ispred organizacije ProGlas. Po svemu sudeći, Srbija će u novu godinu ući na ulici, zahtevajući poništavanje rezultata izbora i održavanje novih. Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić za Nova.rs kaže odustajanja nema i najavljuje nove modele demonstracija.

Deset dana je prošlo od izbora u Srbiji, koji su obeleženi čitavim nizom nepravilnosti, o kojima su javnost izvestile i CRTA i ODIHR. Tim povodom ispred zgrade RIK-a svake večeri se održavaju protesti građana i studenata, a deo opozicije na čelu sa potpredsednicom Stranke slobode i pravde Marinikom Tepić štrajkuje glađu.

Vlast reaguje suzavcem, biber sprejom, prebijanjem i hapšenjem.

Odluka o ponavljanju izbora nije ni na vidiku.

Dok se to ne desi, ostaje se na ulici, kažu iz opozicije.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić za novine “Nova” kaže da se opoziciji ni nakon deset dana protesta sa zahtevom da se ponove izbori u Srbiji i ulaska predstavnika opozicije na čelu sa Marinikom Tepić u štrajk glađu, niko iz vlasti još nije obratio.

S obzirom da nema nikakvog odgovora na njihov zahtev o ponavljanju izbora u Srbiji, s protestima u Srbiji se nastavlja.

Miroslav Aleksić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

“Biće protesta sve dok bude bilo potrebe i dok se ne dođe do onoga što je u ovom trenutku najvažnije, a to je poništavanje izbora i njihovo ponavljanje. Oni su pokradeni, a to je i činjenično utvrđeno i od strane naše kontrole i od strane posmatračkih misija, CRTE i ODIHR. Jedini naš zahtev je da se izbori ponove, naravno pod drugačijim uslovima, i zato nastavljamo s protestima u različitim vidovima i modelima, koji će trajati koliko god bude trebalo. Prosto, ovo je sad pitanje opstanka u zarobljenoj državi, u kojoj institucije ne služe građanima koji ih plaćaju, već služe isključivo vladajućem režimu i ljudima iz vlasti. Protiv toga se moramo boriti. Ovde je ključna stvar da vlast pokušava zamenom teza da stvori utisak da neko želi nasilno preuzimanje vlasti, da želi nemire… Suština je druga, mi želimo samo ponavljanje izbora koji su pokradeni. Za to postoje dokazi. Svi ljudi koji protestuju svih ovih dana, protestuju zbog pokradenih izbora i sa jednim jedinim zahtevom, a to je njihovo ponavljanje”, kaže Aleksić za “Novu”.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko se izbori ne budu ponovili, proglase se konačni rezultati i krene se u formiranje republičke, vojvođanske i beogradske skupštine, zajedno sa vlašću u svim opštinama u kojima se izlazilo na birališta, Aleksić kaže:

“Sad ne mogu da pretpostavim toliko daleko šta sve može da se desi, ali sve što ne bi bilo ponavljanje pokradenih izbora bilo bi jedno nasilje u svakom smislu od strane institucija i režima. Kako će se to završiti, teško mi je da pretpostavim, ali mislim da bi sada zbog čitave atmosfere u društvu i velikih tenzija, najnormalnije bilo da se dođe do dogovora o ponavljanju izbora i da vlast prihvati da se srede birački spiskovi, da se stvore uslovi za održavanje normalnih izbora, a zatim i da se oni održe u jednoj potpuno drugačijoj atmosferi”.

Počelo hapšenje opozicije

U međuvremenu, počelo je i hapšenje predstavnika opozicije koji su učestvovali na protestima isped RIK-a.

Aleksić je za Novu rekao da je priveden najpre Saša Damnjanović, bivši odbornik Grada Beograda, koji je bio na ulazu u zgradu Skupštine u društvu kandidata za gradonačelnika „Srbija protiv nasilja“ Vladimira Obradovića.

Saša Damnjanović Foto:Narodna stranka

“Nikakvog nasilja tu nije bilo. Ipak, Damnjanović je juče ujutru priveden”, kaže Aleksić i dodaje da je pored njega priveden i Predrag Petronijević, poverenik Narodnog pokreta Srbije u Kruševcu.

Predrag Petronijević Foto:Narodna stranka/krusevacgrad.rs

„Ima najava da će biti novih hapšenja političara iz stranaka s liste „Srbija protiv nasilja“, a to je ništa drugo nego politički progon neistomišljenika. Jer, ne hapse policajce i navijače koji su razbijali i pravili štetu, već ljude koji nisu imali nikakve veze s tim. Ne bi me začudilo da nastave sa hapšenjem stranačkih funkcionera, jer je to vid zastrašivanja i pritiska na političke stranke i naše aktiviste“, rekao je Aleksić.

ProGlas protestuje u subotu kod terazijske česme

Dok se protesti zbog izborne krađe u Beogradu ne smiruju, zakazan je još jedan.

Glumica Svetlana Bojković je ispred „ProGlasa“ pozvala građane na protest u subotu 30. decembra u 12 sati, kod terazijske česme.

BONUS VIDEO: ProGlas najavio protest  

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar