Foto:Medija centar Beograd

Glumica Svetlana Bojković je ispred "ProGlasa" pozvala građane na protest u subotu 30. decembra u 12 sati, kod terazijske česme.

Bojković je na današnjoj konferenciji za novinare iskazala poštovanje prema građanskoj hrabrosti koju su pokazali studenti i građani koji su prethodnoh dana protestovali zbog izborne krađe u Beogradu.

Svetlana Ceca Bojković Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Osuđujemo nasilni napad na institucije, ali i prekomernu upotrebu sile i molimo sve one koji štrajkuju glađu da prestanu da ugrožavaju svoje zdravlje. Njihovu žrtvu cenimo, ali smatramao da je ljudski život najveć asvetinja. Konačno, ProGlas pozova sve građane da nam se pridruže u mirnom protestu koji će biti održan u subotu 30. decembra ispred terazijske česme. Dođite da složno, mirno i odlučno poručimo da ne pristajemo na prekrajanje izborne volje, ne pristajemo dna dalje obesmišljavanje demokratije i vladavine prava i rađanje ogoljene autokratije u Srbiji“, rekla je Bojković.

Na pitanje šta su realne mogućnosti protesta i ciljeva koji su građani postavili, profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović je rekao da je jedino što ProGlas može, jeste da apeluje na institucije.

Miodrag Jovanović, Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova

„Pogubna je i tužna istina ako smo svi svesni da je jedino što nam preostaje da vlastita prava branimo putem građanskih protesta, a da instuticije ćute na belodane dokaze izborne krađe. Ako institucije ćute, ako je jedini način da se kao građani borimo za vlastita prava na ulici, jasan je taj prilično zlokobn putokaz u koji smo upućeni ovakvim ponašanjem vlasti. Nadamo se da će se institucije dozvati pameti i početi da rade svoj posao. U suprotnom će građani morati svoja prava da brane na ulici“, rekao je Jovanović.

Objašnjavajući zašto baš terazijska česma i da li misli da će građani biti obeshrabreni da izađu na ovaj protest, zbog brojnih hapšenja prethodnih dana, glumac Dragan Bjelogrić kaže:

Dragan Bjelogrlić Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Mi i u pozivu, a i u samoj organizaciji protesta ćemo insistirati da demonstracije budu mirne i da ne bude nikakvih incidenata. Potrudićemo se i sa redarskim službama da to tako funkcioniše. U ovoj godini je bilo mnogo protesta i svi su oni bili mirni, izuzev ovog jednog slučaja koji smo osudili i zaista ne mislimo da su bilo kakvi incidenti i agresija potrebni na ovim protestima. Da li će se odazvati, mi pozivamo svijh 190.000 potpisnika ProGlasa da se odazovu, sve građane, studente, članove političkih organizacija koji se osećaju ugroženo i da na ovim izborima nije ispoštovana njihova volja“, rekao je Bjelogrlić.

Profesorka Ivanka Popović rekla je da ovo što se dešava dotiče sve nas.

Ivanka Popović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Svi ljudi dobre volje koji žele na miran način da iskažu svoje neslaganje s ovim što se dešava u našoj zemlji su dobrodošli. Nebitno je ko organizuje sam skup, već da se iskaže neslaganje s trenutnim stanjem“, rekla je Popović.

BONUS VIDEO: Na protestu napadnut novinar N1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare