Foto Nova.rs

V.d. glavnog kosovskog tužioca posetio je danas Osnovno tužilaštvo u Mitrovici gde je sa čelnicima ovog tužilaštva razgovarao o pružanju podrške i novonastaloj situaciji nakon napuštanja kosovskih institucija od strane Srba.

Vršilac dužnosti glavnog kosovskog tužioca, Besim Keljmendi (Kelmendi), posetio je danas tužilaštvo u Mitrovici u pratnji člana Tužilačkog saveta Kosova, Armenda Zeneljaja (Zenelaj), v.d. direktora Sekretarijata KPK, Valjdrina Krasnićija (Valdrin Krasniqi) i drugih.

U saopštenju se navodi da je Keljmendi nedavno obavešten od strane glavnog tužioca osnovnog tužilaštva u Mitrovici, Ismeta Ujkanija, o preduzetim radnjama, novonastaloj situaciji, izazovima i potrebama tužilaštva, nakon ostavki tužilaca i administrativnog osoblja iz srpske zajednice.

Pročitajte još:

Oni su razgovarali o pronalaženju načina da se nastavi i što bolje upravlja poslom.

Keljmendi je, kako se navodi u saopštenju, ispitao sve mogućnosti podrške i pružanja pomoći ovom tužilaštvu na osnovu nadležnosti, uključujući i vanredni premeštaj tužilaca iz drugih tužilaštava radi što efikasnijeg rada.

„Predstavnici Tužilačkog saveta Kosova su se obavezali da će preduzeti sve mere da obezbede neophodne uslove kako bi Osnovno tužilaštvo u Mitrovici funkcionisalo što je moguće bolje i kako ne bi bilo praznina u procesu rada“, zaključuje se u saopštenju.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je nakon odluke Prištine da fazno sprovede odluku o preregistraciji kojom prvo opominje vlasnike automobila sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu da ih prebace na RKS, kulminirala upravo sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija.

Kosovska Mitrovica Foto: TANJUG/ KANCELARIJA ZA KiM

Od dana kada se sa napuštanjem kosovskih institucija započelo, kosovski premijer Aljbin Kurti u više navrata apelovao je na srpsku zajednicu da se u njih vrate, premda još uvek odbijajući da ispuni njihove zahteve – povlačenje odluke o preregistraciji i formiranje Zajednice srpskih opština.

Međunarodni predstavnici listom pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, a Srbi se vrate u kosovske institucije.

Ipak, na Severu se svakodnevno nastavlja sa napuštanjem kosovskih institucija. Nakon pripadnika policije, zaposlenih u pravosuđu, te poslanika u kosovskom parlamentu, juče su ispred opštine SO Mitrovica, zaposleni predavali ostavke, kao i četiri rukovodioca opštinskih izbornih komisija, a danas je isto učinilo i desetak zaposlenih na Jarinju i Brnjaku.

Portal Kosovo onlajn juče je javio da je isto uradilo i deset pripadnika KBS-a, što je kosovski ministar odbrane Armend Mehaj potom demantovao.

Beograd i Priština se i dalje za novonastalu situaciju uzajamno optužuju.

BONUS VIDEO: Protest u Kosovskoj Mitrovici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar