Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ministar koji ulazi u kategoriju onih koji su najviše bili "stanari" Nemanjine 11, Zlatibor Lončar, i dalje nije dobio neku "funkcionersku fotelju". Za sada, dugogodišnji ministar zdravlja nalazi se u nekoj vrsti medijske ilegale, a za to vreme radi na tome da bude prvi čovek Urgentnog centra.

Izuzev par saopštenja, ime Zlatibora Lončara se pred kraj njegovog mandata u Vladi Srbije gotovo nije pojavljivalo u javnosti.

O njegovog odlasku iz izvršne vlasti govorilo mnogo pre nego što je predsednik SNS Aleksandar Vučić pročitao imena novih ministara i nakon čega je i definitivno postalo jasno da hirug Lončar neće biti na funkciji koju obavlja od 2014. godine.

Za deo javnosti bilo je iznenađenje što Lončar nije ministar, ali deo ovakve odluke može da ima veze sa brojnim aferama sa kojima je povezivan tokom svih godina vlasti SNS.

A šta će biti sa bivšim ministrom? Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal Nova.rs, on će sasvim sigurno da se vrati svom pozivu i radu u Urgentnom centru.

Sagovornici Nova.rs ističu da će se tek u narednom periodu razgovarati o eventualnoj funkciji za Lončara, te da je on u više navrata istakao da hoće da se vrati osnovnom zanimanju.

Da od njega ne očekuje da se naljuti zbog toga što nije ministar, te da će ostati veran SNS, rekao je nedavno i lider naprednjaka Aleksandar Vučić. Podsetimo, on se na sednici Predsedništva SNS zahvalio bivšem ministru na angažmanu, rekavši da će on, kao i mnogi bivši ministri, „nastaviti da radi za stranku“.

Sve afere Lončara – Vučić ga nije dao zbog pada aviona, povezivali ga sa Zemunskim klanom

Podsetimo, 13. marta 2015. godine, vojni helikopter poleteo je za Beograd iz Novog Pazara, kako bi se spasio život jednoj bebi. Zbog loših vremenskih uslova, letelica je neko vreme kružila iznad Beograda, pokušavajući da bezbedno sleti, da bi se nešto pre ponoći izgubila sa radara. Dva i po sata kasnije helikopter je pronađen, a posada nije preživela.

Cilj je bio jedan – spasiti bebi život, međutim, naknadno je utvrđeno je tokom realizacije akcije došlo do niza propusta. Ipak, pitanje na koje ni dan danas nije dat adekvatan odgovor je zašto je tog 13. marta odlučeno da pilot Omer Mehić sleti baš na aerodrom „Nikola Tesla“, iako je njegova sugestija bila da to bude aerodrom u Batajnici ili VMA.

Uz to, mediji su pisali da je, samo 20 minuta pre sletanja, Mehiću rečeno da je prihvat bebe organizovan na Aerodromu “Nikola Tesla”, a tokom vojne istrage ustanovljeno je i da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar hteo da prisustvuje sletanju.

Foto: Vesna Lalić

Sumnju da je ovaj događaj želeo da se iskoristi u cilju političke promociju dodatno je podgrejalo to što su brojni portali i novine objavili vest da je akcija uspešno realizovana, a potom je, nakon saznanja o pogibiji posade s detetom, obrisali.

Pored toga, još za vreme suđenja za ubistvo premijera Zorana Đinđića, svedoci saradnici Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić naveli su da je upravo Lončar pomogao Zemuncima da se reše jednog od njihovih protivnika, tako što mu je, dok je ležao u bolnici, „ubrizgao nešto“ u infuziju. Za to delo nagrađen je stanom na Novom Beogradu, koji je, prema pisanju KRIK-a, „kupio“ od supruge Sretka Kalinića, jednog od najpoznatijih članova Zemunskog klana.

Tvrdnju da je Lončar imao bliske odnose sa Zemuncima, ali i sa klanom Darka Šarića, nekoliko puta je u javnosti iznosio i bivši načelnik UKP Rodoljub Milović.

Bonus video: Bivši ministri i dalje bez posla – koliko će izdržati?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar