Sticajem okolnosti kumovi i neformalni “gospodari severa KiM” Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, prethodnih dana su centralne figure vesti u Srbiji. Prvi zbog preuzimanja odgovornosti za oružani sukob u Banjskoj, u kojem su stradali jedan kosovski policajac i troje Srba. Drugi zbog tvrdnji inspektora Slobodana Milenkovića, koji je u službenoj belešci naveo da je Veselinović platio 500.000 evra za njegovu likvidaciju. Oni, međutim, nisu jedini koji se povezuju s ozbiljnim kriminalom i Srpskom naprednom strankom istovremeno.

Odlazeći potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić doveo je do usijanja atmosferu i na KiM, i u Srbiji, a zbog njegovog učešća uu dešavanjima u Banjskoj, Srbiji se sada preti sankcijama.

On je priveden, pa u roku od 24 sata pušten, ikao se tereti da je u periodu do januara do septembra švercovao oružje, navodno iz Tuzle, preko Beograda do severa KiM.

Njegov kum Zvonko Veselinović saslušan je u sredu zbog tvrdnji inspektora Slobodana Milenkovića da je platio pola miliona dolara za njegovu likvidaciju.

Navodno je prošao poligraf i podneo tužbu protiv Milenkovića za klevetu.

Navedeno, međutim, nije jedino što se ovom dvojcu stavlja na teret.

Gospodari severa

Zvonko Veselinović i Milan Radoičić povezivani su s različitim krivičnim delima – od trgovine drogom, preko umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića, do nelegalnog iskopavanja šljunka, a nepoznato je da su ijednom pravosnažno bili osuđeni. Radoičić je kao potpredsednik Srpske liste direktno uključen u politiku, dok se za Veselinovića pričalo da je finansirao kampanju SNS. Aleksandar Vučić u više navrata je demantovao da ima veze sa njim, navodeći da se nikad nisu čuli i da su se videli dva puta na Kosovu.

Milan Radoičić i Zvonko Veselinović Foto: N1

Ipak, firme Veselinovića i Radoičića posluju kao da su režimske. Prema ranijem istraživanju nedeljnika NIN, njihov poslovni uspeh toliko je velik da su nadmašili čak i kompanije Miroslava Miškovića.

Oni nisu jedine osobe iz kriminalnog miljea koje imaju veze sa Srpskom naprednom strankom.

Šta je radio Belivuk za vlast

Podsetimo, da je Veljko Belivuk u iskazu policiji koji je objavio KRIK, da je njegova kriminalna grupa radila za vlast. Reč je o čoveku koji se smatra odgovornim za najmonstruoznije događaje i čijim je zlodelima i jezivim fotografijama ubistava i komadanja tela, vlast na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem danima zblažnjavala naciju u prajm tajmu.

Foto: MUP Srbije, E-Stock/Miloš Rafailović, Stefan Tomasevic/ATAImages, Shutterstock

Belivuk je u iskazu koji je preneo KRIK praktično potvrdio ono o čemu su mediji dugo spekulisali. Među uslugama koje je, kako kaže, obavljao za predsednika tri su ključne: kontrolisanje južne tribine Partizana, zatim sprečavanje skandiranja predsedniku, ali i ćerki Zvezdana Terzića, kao i obustavljanje protesta taksista protiv CarGo-a. Ne treba zaboraviti ni učešće ljudi iz Belivukove grupe u protestima protiv Vučića prošle godine.

PROČITAJTE JOŠ...

Ovo je svakako najveća, ali samo jedna u nizu afera, u kojima su se visoki funkcioneri dovodili u vezu sa ljudima iz kriminalnog miljea.

U zagrljaju Zemunaca

Na mestu ministra zdravlja donedavno se nalazio Zlatibor Lončar, koji se dovodio u vezu s pripadnicima Zemunskog klana, čemu su u prilog išle i fotografije objavljivane u medijima.

Foto: Ozonpress

O vezama, tada lekara Zlatibora Lončara sa Zemunskim klanom, prvi put se saznalo tokom suđenja za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Tada su svedoci saradnici Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić govorili da je Lončar pomogao članovima klana da se reše jednog od njihovih protivnika, tako što mu je, dok je ležao u bolnici, “ubrizgao nešto” u infuziju. Za to delo, kako su tvrdili, nagrađen je stanom na Novom Beogradu. Kupljen je , prema pisanju KRIK-a, od supruge Sretka Kalinića, jednog od najpoznatijih članova Zemunskog klana.

Kako su navodi o vezama ministra sa Zemuncima postajale ozbilnije, tako se u čitavu priču uključio tadašnji premijer, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„On mi je rekao da je operisao oca jednog od tih ljudi, da su ga pozvali u kafić preko puta da se zahvale. Tamo je nastala ta slika. Da je nešto krio, verovatno se ne bi ni slikao“, rekao je tada Vučić, dodajući da veruje ministru Lončaru.

Sam Lončar se retko oglašavao kad je reč o navodima o njegovoj povezanosti sa Zemunskim klanom, a kad je to činio, delovao je prilično neubedljivo.

“Posle operacije koja je bila uspešna, otac njegov (Dušana Spasojevića) je izašao, bio je kod njega kući, pozvao me je da mi se zahvali i hteo da me upozna sa tada najmoćnijim političarem iz vlasti. Otišao sam, upoznao sam se sa čovekom, on je insistirao i da se slikamo“, ispričao je Lončar za RTS, dok je na pitanje da li su fotografije napravljene u vili Zemunskog klana u Šilerovoj imao neodređen odgovor.

“Ovo što je slikano, to je blizu njihove kuće. Da li se to zove Šilerova ili ne. Tu su bili izloženi automobili, motori, neki bilijar, kafić u koji je mogao svako da uđe. Nije to kuća, to je tržni centar koji je tu bio u blizini”, rekao je Lončar.

Kum Pana

Nedavno je i kum Aleksanra Vučića Petar Panić Pana dospeo u žižu javnosti i to zbog bahatog ponašanja svog sina. Sve je krenulo od snimka koji se pojavio na društvenim mrežama, a na kojima se vidi kako Uroš Panić divlja automobilom, bez ikakve sankcije.

Foto:privatna arhiva/facebook

Tada se opet počelo pričati o njegovom ocu. Protiv predsednikovog kuma samo do 2018. godine podneto 13 krivičnih prijava zbog 16 krivičnih dela, kako je svojevremeno objavljeno na sajtu KRIK-a. Krivične prijave su podnošene zbog nasilničkog ponašanja, nanošenja lakih i teških povreda, iznude, nedozvoljenog držanja oružja, saobraćajnih nesreća…

Karijeru je počeo kao telohranitelj lidera radikala Vojislava Šešelja. Panić se prvi put pročuo u javnosti kad je posle jednog TV duela pretukao advokata Nikolu Barovića ispred televizijskog studija. Sudski postupak je odlagan, posle čega je usledila cinična Šešeljeva izjava da se Barović „okliznuo na koru od banane“. Pana je odlagao suđenja, dobijao je uverenja od mladog doktora iz Urgentnog centra Zlatibora Lončara. Osim suđenja, Pana je, iz zdravstvenih razloga naravno, odlagao i odlazak na izdržavanje kazne, pokušavajući da dođe do apsolutne zastarelosti.

Na kraju, konačno je završio u zatvoru 2007. godine, upravo zbog prebijanja advokata Barovića. Osuđen je na osmomesečnu kaznu zatvora u Padinskoj Skleli. Tokom boravka u zatvoru došao je u sukob s drugim zatvorenicima, brutalno je prebijen, jedva je preživeo i ostao je bez oka.

BONUS VIDEO: Da li je partijska knjižica jača od zakona i ko štiti nasilnike na vlasti 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare