Milan Radoičić, kontroverzni biznismen i političar, pušten je na slobodu po odluci Višeg suda u Beogradu, dan pošto je saslušan i priveden u Beogradu zbog oružanog sukoba na severu Kosova, u kojoj je prema sopstvenom priznanju učestvovao i preuzeo odgovornost za organizovanje napada na policajce. Upravo zbog činjenica da je Radoičić priznao krivična dela na saslušanju, Viši sud ga je pustio na slobodu.

Kako je potvrđeno za portal Nova.rs, Milan Radoičić je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu tokom saslušanja preuzeo odgovornost i priznao da je učestvovao u događajima koji su se dogodili 24. septembra na severu Kosova, u selu Banjska, ali je negirao da su to krivična dela.

Kako se navodi u zapisniku o saslušanju, Radoičić je priznao krivično delo 348. – nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, zatim krivično delo 349. – učestvovanje u grupi koja izvrši krivično delo, kao i krivično delo 288. – teško delo protiv opšte sigurnosti (teži stav koji se odnosi na smrt jednog ili više lica),

Upravo iz činjenice da je priznao krivična dela za koja se tereti, Viši sud u Beogradu je odlučio da ga pusti na slobodu, odnosno da nema razloga da mu se odredi pritvor.

Četiri osobe ubijene u oružanom sukobu

Podsetimo, prilikom oružanog sukoba, za koji je Radoičić priznao da je organizator, ubijen je kosovski policajac, a još tri lica su izgubila život. Ipak, Radoičić se ne tereti za krivično delo teško ubistvo, za koje je zaprećena znatno oštrija kazna zatvora od one koja mu preti krivičnim delo  od 10 godina do maksimalne kazne doživotnog zatvora.

U posrednom obraćanju preko advokata Gorana Petronijevića, Radoičić je između ostalog naveo da je „sa sunarodnicima 24. septembra došao na sever Kosova sa namerom da ohrabri srpski narod u pružanju otpora režimu Aljbina Kurtija (kosovskog premijera)“ i „ostvari san o slobodi srpskog naroda“.

Foto: Printscreen/Facebook/Xhelal Sveçla

„Ja, Milan Radojičić, od oca Rajka, rođen u Republici Srbiji, zbog mnogorojnih spekulacija koje su se pojavile, obaveštavam javnost da sam zajedno sa sunarodnicima sa severa Kosova i Metohije dana 24. septembra došao na sever Kosova i Metohije, u selo Banjska. Razlog našeg vraćanja bio je da ohrabrimo srpski narod sa tog područja u pružanju otpora teroru kom je svakodnevno izložen. Obaveštavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do mnogobrojnih inostranih pomagača, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu naroda, a ovaj čin nema veze sa mojim ranijim političkim angažmanom. O ovome nisam obaveštavao nikoga, ni vlast Republike Srbije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć jer smo već tada imali različite stavove po pitanju otpra Kurtijevom teror“, napisao je Radoičić u pismu koje je pročitao njegov advokat, a kojim je preuzeo odgovornost za događaje u selu Banjska.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar