Petar Panic Pana i Aleksandar Vučić Foto: Privatna arhiva/ TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Na društvenim mrežama upravo se pojavio novi snimak kako Uroš Panić, sin Petra Panića, bliskog saradnika i kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića, divlja automobilom, bez ikakve sankcije. Ovo nije prvi put da mladi Panić bahato vozi i uz to ismeva saobraćajce, ali to i ne čudi ako se uzme u obzir da je njegov otac Petar Panić i sam gomilu puta bio u sukobu sa zakonom. Portal Nova.rs otkriva sve detalje iz biografije Panića, koji je široj javnosti poznat kao čovek s dobrim poznanstvima s ljudima iz vrha države.

Predsednik Republike Aleksandar Vučić javno se hvali kako ima mnogo kumova. Ponekad dodaje da ni ne zna ko su mu sve kumovi, ali jedan od najstarijih, saborac još iz radikalskih dana, jeste Petar Panić Pana. Iako je Pana mnogo puta bio u sukobu sa zakonom i čak robijao, kumovi se nisu odrekli jedan drugog, što se može videti i po Paninoj nedodirljivosti. Panina moć štiti i njegove sinove, pogotovo Uroša, poznatog tik tokera koji svoje avanture iz saobraćaja, među kojima su ponižavanje saobraćajaca, bahata i rizična vožnja, redovno kači na tu društvenu mrežu.

Pročitajte još:

Panića su dovodili u vezu sa surčinskim, a zatim i sa zemunskim klanom, a rodom i jeste iz Zemuna. To mu nije smetalo da se ostvari u ulozi „snagatora“ koji je rešavao ulične probleme koje su vodeći ljudi tadašnje Srpske radikalne stranke imali. Njegovo rešenje problema često uključuje i upotrebu fizičke sile koja, na slikama večito nasmejanom Pani, nije strana.

Petar Pannić Pana i Aleksandar Vučić Foto: Privatna arhiva

Statistika je precizna i neumoljiva, pa tako nije teško pronaći podatke da je protiv predsednikovog kuma samo do 2018. godine podneto 13 krivičnih prijava zbog 16 krivičnih dela, kako je svojevremeno objavljeno na sajtu KRIK-a. Krivične prijave su podnošene zbog nasilničkog ponašanja, nanošenja lakih i teških povreda, iznude, nedozvoljenog držanja oružja, saobraćajnih nesreća, ali pošto je svestran čovek, u dosijeu se našla i krivična prijava zbog nedozvoljenog arheološkog iskopavanja.

Iako osuđivana osoba, to kumu Pani ne smeta da legalno poseduje oružje i da bude aktivan lovac i na njegovim profilima se mogu naći fotografije njega s puškom kako stoji iznad ulova s neizbežnim, širokim osmehom.

Petar Panić je i ranije bio poznat po prekoj naravi, a broj krivičnih dela koje je počinio sigurno je mnogo veći. Preke naravi bio je u stanju da prebije čoveka zbog mesta za parkiranje ili da u saobraćaju „čukne“ nečiji automobil, a kad se taj neko pobuni, Pana je to brzo i jednostavno rešavao, a pošto se sve dešavalo devedesetih. Bio je dobro povezan, većina tih njegovih siledžijskih ekscesa prolazila je nekažnjeno.

Petar Pannić Pana i Aleksandar Vučić Foto: Privatna arhiva

Karijeru je počeo kao telohranitelj lidera radikala Vojislava Šešelja i dosta je vežbao na građanima. Tad se Panić prvi put pročuo u javnosti, kad je posle jednog TV duela pretukao advokata Nikolu Barovića ispred televizijskog studija. Sudski postupak je odlagan, posle čega je usledila cinična Šešeljeva izjava da se Barović „okliznuo na koru od banane“. Pana je odlagao suđenja, dobijao je uverenja od mladog doktora iz Urgentnog centra Zlatibora Lončara. Osim suđenja, Pana je, iz zdravstvenih razloga naravno, odlagao i odlazak na izdržavanje kazne, pokušavajući da dođe do apsolutne zastarelosti.

Petar Pannić Pana Foto: Privatna arhiva

Na kraju, konačno je zaglavio zatvor 2007. godine, upravo zbog prebijanja advokata Barovića. Osuđen je na osmomesečnu kaznu zatvora u Padinskoj Skleli. Tokom boravka u zatvoru došao je u sukob s drugim zatvorenicima, a pošto nije imao tako jaku zaštitu, sve se završilo loše po njega. Brutalno je prebijen, jedva je preživeo i ostao je bez oka.

Kada je Aleksandar Vučić prešao u novu, Srpsku naprednu stranku, osim mnogo radikala, nasledio je i kuma Petra Panića Panu. Ostaće zapamćena njihova zajednička fotografija na jednoj žutoj banani, napravljenoj na moru ili na reci.

Foto:privatna arhiva/facebook

Iako već u godinama, pa nije mogao da bude telohranitelj, Pani su ostale neke stare navike.

Zanimljivo je da Mara Halabrin, majka navijača Aleksandra Halabrina (26) za čije ubistvo se sumnjiči kan „vračarci“, kaže da je njen sin stanovao u Zemunu, u stanu koji mu je iznajmio Petar Panić Pana. Ipak, Panić je rekao da ne zna ko je Halabrin.

Da je Pana i dalje „gazda“ na svojoj koži osetio je i vlasnik auto-perionice u Zemunu Dejan Videnović, koji je imao spor s kumom Aleksandra Vučića. Prvo je 2022. godine Pana parkirao automobile ispred perionice, da bi onemogućio ulaz. Onda je policija morala da reaguje, pa su nepropisno parkirani automobili uklonjeni, ali je tad neko na perionicu stavio dva katanca. Inače, vlasnik perionice tvrdio je da ga je Panić reketirao i da je od njega tražio 6.000 evra.

„Iako je pomerio kola, traži da mu se spremi 6.000 evra. Zabranio nam je da prilazimo lokalu, kaže da je to sada njegovo, da možemo da ga tužimo za oduzimanje lokala, ali da nećemo uspeti, Kaže da neće ostati ovako, da će ući na silu i dovešće bravare da obiju lokal“, ispričao je svojevremeno vlasnik lokala.

Živopisna figura taj Panić, nema šta. I kum s najmoćnijim čovekom u državi, a to objašnjava dosta.

BONUS VIDEO: Auto*perionica u Zemunu na koju se nameračio Petar Panić Pana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare