Funkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović osvanuo je u četvrtak na naslovnoj stranici NIN-a. Nedavno smenjeni načelnik Četvrtog odeljenja za drogu beogradske policije Slobodan Milenković prijavio je da mu je ovaj poslanik 2022. godine nudio mito da se zataška afera Jovanjica. Reč je o čoveku koji je vrtoglavo napredovao od novinara i spikera na radio Fokusu do poslanika i brojnih funkcija, na posletku i dežurnog advokata gotovo svih članova SNS kojima se sudi.

Kako piše Istinomer, Đukanović u svojoj biografiji navodi da se politikom aktivno bavi od 1997. godine i da je prošao “sve stadijume u političkoj organizaciji, od opštinskog odbora do samog vrha”.

Navodi i da je “što se novinarstva tiče prošao sve stadijume, od pisanog, preko radio do TV novinarstva. Ističe i da je u sektoru igara na sreću radio od 2007. godine.

“Bio sam pravnik sportskih kladionica “Mocart” i “Meridian”, bavim se razvojem internet igara na sreću”.

Bio je član Srpske radikalne stranke, a radio je kao novinar u emisiji “Radikalski talasi”, na radio “Fokusu”, televiziji “Svet plus” i pisao za dnevni list “Pravda”. Na televiziji “Kopernikus” autor je emisije “Na kafi sa Đukom”.

„Zaista sam krečio…“

Za predsednika Skupštine Državne lutrije izabran je 2013. godine. Na zahtev SNS-a da se svi stranački kadrovi odreknu duplih funkcija, u avgustu 2014. podneo je ostavku na mesto predsednika Skupštine Državne lutrije Srbije, a Vlada Srbije usvojila je ostavku u januaru 2015. Kada je u avgustu 2015. u medijima objavljen snimak na kome se vidi kako sa sedmoricom ljudi usred noći ulazi u zgradu Državne lutrije Srbije, tvrdio je da je išao da kreči jer je to lakše noću, kad je zgrada prazna.

“Zaista sam krečio. Noću je mirnije i bolji su uslovi za krečenje. Želeo sam da moja kancelarija izgleda lepo“, rekao je za Kurir 2015. godine.

PROČITAJTE JOŠ...

Član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Nakon što polaže pravosudni ispit 2018. godine, zvanično postaje advokat.

Ali, ne bilo kome.

U njegove ruke stižu svi najteži slučajevi koji se povezuju sa vladajućom SNS.

Tako postaje advokat bivšeg predsednika opštine Palilula Aleksandra Jovičića, koji je u junu 2021. uhapšen zbog sumnje da je sa još sedam osoba omogućio nelegalne građevinske radove u toj opštini.

Dijana Hrkalović i Vladimir Đukanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Đukanović brani i Predraga Koluviju, prvooptuženog u aferi Jovanjica, zatim bivšu državnu sekretarku u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijanu Hrkalović, kojoj se sudi zbog zloupotrebe položaja i trgovine uticajem u vreme dok je ministar policije bio Nebojša Stefanović. Tu bi trebalo naglasiti da je Đukanović više puta javno napadao ministra Stefanovića, ali i Dijanu Hrkalović, sve dok ona nije počela da istupa protiv bivšeg nadređenog.

Vladimir Đukanović zastupa i Andreja Vučića, brata predsednika Srbije. Tu je i Milan Kendija , koji je optužen da je saučesnik Predraga Koluvije. Kendija je, inače, kao pripadnik MUP radio kao načelnik Odeljenja za obezbeđenje određenih funkcionera i objekata MUP, između ostalog i bivšeg direktora policije Milorada Veljovića.

S obzirom da je istovremeno bio i advokat i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, a zatim po automatizmu član Državnoog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva, dugo je bio u sukobu interesa, na šta su javnosti više puta ukazali brojni pravnici.

Novčano kažnjen zbog intervjua s Koluvijom

Jedina “kazna” Đukanoviću stigla je od Disciplinskog suda Advokatske komore Srbije (AKS), koji je doneo pravosnažnu odluku kojom je visoki funkcioner SNS i advokat Vladimir Đukanović novčano kažnjen zbog intervjua s optuženim Predragom Koluvijom, vlasnikom narko-plantaže „Jovanjica“, koji je emitovan u oktobru 2021. na jednom režimskom portalu u Đukanovićevoj autorskoj emisiji.

Sve to vodi kao poslednjem skandalu, a to je službena beleška inspektora Milenkovića u kojoj navodi,piše NIN, da su mu Vladimir Đukanović i suvlasnik prorežimskog tabloida Objektiv nudili 100.000 evra i napredovanje u karijeri, samo da se dogovore kako dalje da postupaju u predmetu Jovanjica i da svu odgovornost svali na tadašnjeg ministra odbrane Nebojšu Stefanovića.

BONUS VIDEO: Koluvija i Mitić oči u oči: Kako je prošlo svedočenje jednog od inspektora koji su otkrili Jovanjicu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare