Inspektor Dušan Mitić, šef operative Odeljenja za droge beogradske policije, svedočio je danas pred Specijalnim sudom u nastavku sudskog procesa protiv Predraga Koluvije, većinskog vlasnika poljoprivrednog gazdinstva "Jovanjica" i ostalih optuženih, koje je otkriveno u novembru 2019. godine, i gde je prema optužnici, pronađeno 1.600 kilograma narkotika.

Mitić je rekao da su imali saznanja da je državna mašinerija, zajedno sa bezbednosnim službama, htela da ugrozi lice mesta, kao i bezbednost radnika tog odeljenja koji su tamo bili.

„Imali smo operativna saznanja da može doći do uništavanja dokaza u „Jovanjici“, zbog čega je akcija bila hitna. Imanje „Jovanjica“ su u večernjim satima nadletali dronovi, zbog čega smo sumnjali da se imanje opservira sa ciljem da se uništi. Životi ekipe su bili ugroženi. 18. i 19. novembra 2019. godine posredna saznanja o tome preneo mi je načelnik Slobodan Milenković, a o ugroženosti je obavestio i tužioca i sudiju. Niko nije reagovao“, rekao je Mitić odgovarajući na pitanja advokata okrivljenih.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Mitić je rekao i da godinama traje pritisak na radnike tog odeljenja beogradske policije i da je u to uključena državna mašinerija, uključujući i pojedine medije.

„U mom bogatom iskustvu, nisam imao prilike, do „Jovanjice“, da vidim kako država i državna mašinerija mogu da ugroze lice mesta, kao bezbednost mene i mojih kolega. Dobili smo posredna saznanja da su nam životi ugroženi. Telima smo branili “Jovanjicu“, gde se svaki dan pojavljivalo sve više i više policajaca, pa čak i policijske brigade. I onda tužilac kaže da posredna saznanja nisu bitna. Pa jesu. Jer u kancelariji tužioca prilikom davanja iskaza ja pominjem marihuanu, a on tri puta govori o industrijskoj konoplji. Isto kao i advokatica Zora Dobričanin, tadašnja Koluvijina advokatica“, naveo je Mitić, pa nastavio:

Zora Dobričanin Nikodinović, Foto:Nemanja Jovanović

„Na saslušanja u Tužilaštvu, imali smo osećaj da je tužilac Saša Drecun radio kao javna odbrana Predraga Koluvije, a saslušanje je vodila advokatica Dobričanin. Kada bi se pomenula povezanost bezbednosne službe, Bratislava Gašića, Aleksandra Tošića sa Koluvijom, ona bi odmah prekinula komunikaciju rečenicom: „Nećemo o tome“, što je tužilac oćutao i aminovao. Kao da ne želi da se čuje šira slika“, rekao je Mitić.

Šef operative Odeljenja za droge beogradske policije navodi da tužiocu najbitnija tema bila da li je prvooptuženi Predrag Koluvija koristio mobilne telefone ili nije.

„Ambijent je bio specifičan. Najbitnija tema je bila da li je Koluvija zvao nečijeg brata ili nije. Čak je rečeno i da smo mi tražili da zove Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića. To je bilo jedno od pitanja na poligrafu u Sektoru unutrašnje kontrole. U jednom trenutku mi je Koluvija na telefonu pokazao sliku na kojoj je on sa Gašićem i uzviknuo: „Ha, jesam li ti rekao“. Koluvija mi je u nekoliko navrata tokom ispitivanja rekao da sam „vrlo korektan, i da sam izuzetno korektan“, ispričao je Mitić.

Andrej Vučić Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Na pitanje advokata da li su pritisci na njih krenuli nakon Koluvijinog intervjua, u jednoj Jutjub emisiji, kod njegovog advokata Vladimira Đukanovića, on je negirao.

„Pritisak u medijima je počeo 2020/21, novinskim člancima, u kojima su bila pitanja koja su mi postavljana na poligrafu, a testirao me je brat Ivice Kojića, šefa kabineta Aleksandra Vučića“.

Mitić je kazao da je njihova namera bila hapšenje tadašnjeg direktora BIA, a sada ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i Mirka Škera, šefa Centra Bezbednosno-informativne agencije (BIA) u Beogradu, koji se u više navrata nalazio u žiži javnosti zbog povezanosti s plantažom marihuane.

„Saznanja o njihovoj umešanosti u „Jovanjicu“ bila su najkvalitetnija. Naša intencija je bila hapšenje Mirka Škera i Bratislava Gašića“, rekao je Mitić i dodao da, kada je načelnik Četvrtog odeljenja Slobodan Milenković zatražio od tužilaštva da se Škero i Gašić procesuiraju, počeli su učestali pritisci.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Posle toga se multiplikuju pritisci prema nama“, rekao je Mitić i dodao da je u Koluvijinoj kancelariji u „Jovanjici“ pronašao ovlašćenje Vojno-obaveštajne agencije po kojem je Koluvija potpukovnik službe.

O Mitićevoj izjavi da je intencija bilo hapšenje Gašića, govorio je i Koluvijin advokat Vladimir Đukanović.

„Ovo danas su nova saznanja, tvrdnjom da je Predrag Koluvija trebalo da bude drugooptuženi, ko je onda prvooptuženi? Hvala tužiocu što je pomogao odbrani. Da li vi nama saopštavate da je prvooptuženi trebalo da bude Bata Gašić?, upitao je Đukanović.

Podsetimo, „Jovanjica“ je otkrivena 14. novembra 2019. godine, kada je inspektor Slobodan Milenković na auto-putu ka Nišu zaustavio automobil sa blinkerima, u kome se nalazio Predrag Koluvija. Koluvija je tada policajcima pokazao lažnu policijsku legitimaciju, a tada se pristupilo proverama o čemu se, odnosno o kome se radi.

Milenković je svoj put nastavio, dok su njegove kolege, među kojima je bio inspektor Dušan Mitić, dovezle Koluviju u Beograd, da bi se nakon toga zajedno sa njim uputili ka „Jovanjici“. Tada je otkriveno nešto što dotad, prema rečima inspektora, nije viđeno. Plantaža marihuane, na nekoliko hektara, sa najsavremenijom opremom. Reč je o tolikom prostranstvu da su pretresi na „Jovanjici“ trajali nekoliko dana, vršene su provere i veštačenja biljaka, a Koluvija se ubrzo našao pod istragom i u pritvoru.

Milenković i Mitić se od otkrivanja „Jovanjice“ nalaze pod raznim pritiscima i prošli su golgotu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare