Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu "uslov svih uslova" da bi se s vlastima u Prištini nastavili razgovori i došlo do nekog konačnog rešenja.

Đurić koji je ranije bilo direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju je za televiziju Pink izjavio da ZSO nije više predmet pregovora, jer je „to u Briselu dogovoreno i potpisano“.

Godine „2013. je potpisano, a 2015. potvrđeno, kada su usvojeni principi za formiranje ZSO“, rekao je Đurić.

On je rekao da je „potpuno jasno“ da kosovski premijer Aljbin Kurti „po svaku cenu želi da izbegne razgovor o ZSO“, i da je „potpuno jasno“ da mnogi evropski partneri nisu podržavali Zajednicu, ali da je „novi momenat“ to što Sjedinjene Američke Države (SAD) danas „mnogo dalje od evropskih država idu u zalaganju i guranju ideje o ZSO“.

„Suština je da Amerika sada stavlja na sto Zajednicu i kaže: Ovo mora da se sprovede“, kazao je Đurić.

Rekao je da je „veoma važno da budemo prisutni na terenu i da kao Srbi budemo fokusirani na naš nacionalni interes i da izgradimo dobar politički odnos sa SAD“, a da pritom „ne treba da imamo iluzije da će se promeniti odnos SAD prema statusu Kosova i Metohije, ali primetili smo da se taj status sve ređe pominje“.

Đurić je rekao da ga „fascinira do koje mere se dobar deo (domaćih) političkih aktera zatrčao da se izrazi o nečemu o čemu nema širu sliku“ – o evropskom predlogu za rešavanje kosovskog problema, i pozdravio to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „odlučio da se pojavi pred poslanicima i da s poslanicima razgovara o ovoj temi“.

Đurić je rekao da je pritom „važno da ne podležemo euforiji“, i „saslušamo jedni druge“, a da „oni koji se u javnosti ponašaju smirenije, odlučnije zastupaju naše interese“.

***

BONUS VIDEO – Sednica o Kosovu – hitna i važna, a još nije zakazana