Avdullah Hoti
Avdulah Hoti Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Bivši kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je danas da je Kosovo u nepovoljnom položaju u dijalogu sa Srbijom, zbog nepromišljenih postupaka Aljbina Kurtija.

Prema njegovim rečima, Kosovo je sada u ćorsokaku i zahtev međunarodnih partnera je da se odmah uspostavi Zajednica opština sa srpskom većinom, rekao je Hoti sa Kosovapress, prenosi Reporteri.

Hoti je naveo da je njegova vlada ostavila okvir za dijalog, čiji cilj je biilo obostrano priznanje, ali da su Kurtijevi postupci unazadili ovaj proces.

„Smatram da je pogrešan pristup ove vlasti od samog početka doveo do aktuelne situacije, gde sada naši međunarodni partneri zahtevaju da se odmah formira Zajednica srpskih opština. U prethodnoj vladi smo sa našim međunarodnim partnerima dogovorili okvir dijaloga koji se nije doticao ovih tema i nije uključivao teme teritorijalnog integriteta, suvereniteta, da konačni dogovor bude normalizacija i međusobno priznanje. To treba da bude sporazum u skladu sa Ustavom Kosova i da se ne složimo ni sa čim, dok se ne dogovorimo o svemu. Šta je ova vlast uradila? Odustali su od tog okvira dijaloga i došli do nekih tačaka koje su nas vratile vek i po unazad i stavili zemlju i sebe u ćorsokak, nanoseći veliku štetu zemlji“, izjavio je Hoti, a prenosi Kosovo Onlajn.

Dodao je kako je Kosovo došlo u dodatno nepovoljan položaj za dijalog, zbog odluka koje su dovele do zaoštravanja situacije na severu i povlačenja Srba iz institucija Kosova.

„Najbolji način za izlazak iz ćorsokaka je stvaranje političkog konsenzusa unutar zemlje i bliska koordinacija sa našim međunarodnim partnerima, posebno sa SAD, kako bismo izbegli stvaranje nepotrebnih problema na terenu. Stalni je zahtev naših partnera da ne pravimo ovakve probleme, uprkos tome što smo u pravu u tim akcijama koje su preduzete na severu zemlje proteklih meseci. Svi su nam dali za pravo, ali su tražili da ove odluke odložimo za trenutak koji je povoljniji za Kosovo. Danas smo u najnepovoljnijoj situaciji za dijalog, jer je to situacija kada se sve institucije reda i mira države Kosova ne nalaze na severu“, naveo je Hoti.

Hoti je rekao kako očekuje da će se u proces dijaloga uneti više transparentnosti i da vladini zvaničnici budu oprezni u akcijama koje preduzimaju, te da rade na političkoj koheziji potrebnoj za proces dijaloga.

On je odbio da komentariše plan EU za dijalog, rekavši da i u vezi stim Vlada Kosova nije transparentna.

„Tražiću i očekujem da ću dobiti izveštaj u Skupštini. Smatram da opozicija i građani ne mogu da prihvate nacrt francusko-nemačkog plana. Neprihvatljivo je da Vlada u septembru šalje komentare, da u decembru vrati novi nacrt, a da ne obaveštava ni javnost ni građane o tome, ni Skupštinu kao ustavnu instituciju koja nadgleda proces dijaloga. Govori se o francusko-nemačkom planu, ali nema zvaničnih informacija iz vlade za javnosti i Skupštinu, tako da moram da budem uzdržan u pogledu sadržaja ovog plana, dok Skupština ne bude zvanično obaveštena o njemu“, rekao je Hoti.

***

BONUS VIDEO – Da li smo čuli nešto novo o planovima za Kosovo i Metohiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar