Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Kancelar Nemačke Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron i premijerka Italije Đorđa Meloni objavili su danas zajedničku izjavu o dijalogu Beograda i Prištine, a u kojoj su pozvali Kosovo da uspostavi Zajednicu srpskih opština, a Srbiju na de fakto priznanje.

„Kako bi bio postignut brz napredak u primeni Sporazuma o putu normalizacije, pozivamo Kosovo da pokrene proceduru za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kako je propisano u nacrtu Statuta, a Srbiju na de fakto priznanje. Formalnosti, uključujući i one koje se odnose na usvajanje, ne bi trebalo da stoje na putu napretka po ovom pitanju“, navodi se u ovom zajedničkom saopštenju lidera Francuske, Nemačke i Italije.

Lideri ovih zemalja članica su pozdravili jučerašnje angažovanje dve strane u razgovorima u Briselu.

„Dobro uzimamo u obzir komentare dvojice lidera Kosova i Srbije na Evropski statut za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i njihovu izraženu spremnost za sprovođenje. Nacrt statuta koji smo predstavili i koji u potpunosti podržavamo obuhvata moderan evropski način za rešavanje osetljivog pitanja zaštite manjina u skladu sa najboljom evropskom praksom i standardima, u okviru parametara koje su definisale dve strane“, naveli su Šolc, Makron i Meloni.

Lideri Nemačke, Francuske i Italije su istakli da bi sada fokus trebalo da bude na unapređenju pune implementacije Sporazuma bez preduslova ili odlaganja.

„Stoga još jednom podvlačimo naša očekivanja da strane ispune svoje obaveze u pogledu sprovođenja Sporazuma o putu normalizacije. Faza implementacije bi trebalo da napreduje tako da obe strane paralelno ispunjavaju svoje obaveze zasnovan na principu da obe strane moraju nešto da urade da bi nešto dobile“, dodali su oni.

„Sada očekujemo da se Kosovo i Srbija brzo dogovore oko detalja u dijalogu pod posredovanjem EU. U odsustvu napretka u normalizaciji odnosa obe strane rizikuju da izgube važne mogućnosti“, poručuje se u ovom zajedničkom saopštenju.

BONUS VIDEO – Vučić: Jasno smo rekli da Srbija ne može da prihvati nezavisnost Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar