Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je vojna intervencija NATO-a na Kosovu pre 23 godine bila "pravedna i neophodna".

Sednica Skupštine Kosova posvećena godišnjici napada snaga NATO-a na SR Jugoslaviju počela je minutom ćutanja u čast preminule državne sekretarke SAD Madlen Olbrajt i video porukom bivšeg komandanta NATO-a generala Veslija Klarka.

Kosovski premijer je obraćajući se poslanicima rekao da kada je nasilje vlasti bivše SRJ počelo da „eskalira u genocid“, mirni otpor je bio nedovoljan.

„Albanci su agresoru odgovorili jedinim jezikom koji je razumeo. Cena je bila visoka, ali nije bilo moguće drugačije“, kazao je Kurti.

Zahvaljujući intervenciji Severnoatlantske alijanse, dodao je Kurti, „srpski genocid na Kosovu je zaustavljen“.

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja rekla je da danas, kada Kosovo obeležava poseban dan svoje nove istorije, niko ne bi pomislio da će Madlen Olbrajt da umre.

„Danas se sećamo da je 24. mart 1999. godine početak kraja rata na Kosovu, koji je pojačan napadima NATO-a na ciljeve srpske vojske i policije“, kazala je Ljilja.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abeljard Tahiri rekao je da je 24. mart istorijski događaj za albansku državu i narod, intervenciju NATO-a, kojom je okončano nasilje srpske države u razmerama genocida nad narodom Kosova. On je ocenio da je to kapitalni datum u novijoj istoriji Kosova, koji pored čina NATO intervencije označava početak nove ere za Kosovo i njegov narod.

„Ovaj datum se ne može razumeti bez OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Selimija i mnogih drugih protagonista OVK, koji su pratili njeno osnivanje“, rekao je Tahiri.

Predsednik i poslanik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku je istakao da će ime bivše sekretarke Olbrajt ostati „urezano“ u istoriju albanskog naroda, nazivajući je „šampionom demokratije“.

Prema njegovim rečima, 24. mart predstavlja novi zamah za Kosovo i njegovu slobodu, kao i u nastojanjima za nezavisnu i demokratsku državu, pa taj datum treba pamtiti i obeležavati kao praznik novih generacija.

Bonus video – Da se ne zaboravi – stradanje Jugoslavije pod bombama

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar