Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Nijedan lokalni biznis u vlasništvu građana Srbije na Kosovu ili u opštinama sa srpskom većinom od stupanja na snagu uredbe Centralne banke Kosova nije novčano kažnjen i to nije ni namera institucija, izjavio je danas premijer Kosova Aljbin Kurti na sastanku sa ambasadorima i šefovima diplomatskim misija u Prištini.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je kako Pravilnik Centralne banke Kosova (CBK) nema za cilj zabranu dinara ili bilo koje druge valute, već ima za cilj bankarsku i finansijsku regulativu na Kosovu, saopštila je vlada Kosova.

Na sastanku sa ambasadorima i otpravnicima poslova zemalja „velike petorke“- SAD, Engleske, Nemačke, Fracuske i Italije, Kurti je rekao da se pravilnikom stremi povećanju finansijskog integriteta zemlje i ograničavanju finansiranja nelegalnih aktivnosti, pranja novca, opticaja falsifikovanog novca i formalizaciji privrede.

„Premijer Kurti, zajedno sa zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem i ministrom finansija, rada i transfera, Hekuranom Muratijem, podelio je sa prisutnim ambasadorima stavove vlade Kosova i argumente o značaju i detaljima Pravilnika. Oni su pojasnili da uredba nema za cilj zabranu dinara ili bilo koje druge valute, već ima za cilj bankarsku i finansijsku regulativu na Kosovu“, kaže se u saopštenju.

„Premijer je rekao da ni stanje na terenu ni sadržaj pravilnika nisu onakvi kakvima ih prikazuje Srbija. Oko 40 hiljada Srba ima bankovne račune u jednoj od licenciranih banaka na Kosovu. Preko njih dobijaju penzije, socijalnu pomoć, mesečne plate, dečje i porodiljske dodatke i druge jednokratne naknade iz kase države Kosovo“, dodaje se u saopštenju.

Premijer Kurti je, nastavlja se u saopštenju, izrazio spremnost vlade Kosova i podređenih institucija da se brzo pozabave svim zabrinutostima koje su pokrenute i naglasio da će tokom ovog perioda tranzicije fokus biti na informisanju preduzeća koja posluju u dinarima i na neformalan način.

Kurti je kazao da je od Centralne banke Kosova dobio potvrdu da su spremni da se uključe u profesionalne i operativne razgovore sa Narodnom bankom Srbije kako bi pomogli u identifikaciji legalnih, sigurnih i transparentnih mehanizama za prenos bilo kog oblika podrške Srbije.

***

BONUS VIDEO – Posledice zabrane dinara na Kosovu: „To je kao da iz usta izbijete kašiku onima koji jedva sastavljaju kraj s krajem“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar