Razvojni put Miloša Vučevića od novosadskog gradonačelnika pa do ministra vojnog i lidera Srpske napredne stranke tekao je uporedo sa usponom i njegovih bliskih saradnika. Često optuživan od opozicije zbog “sumnjivih veza sa sumnjivim tipovima”, Vučević je na štetu svojih sugrađana, ali na ogromnu korist pojedinaca, uspeo da se dokaže porodici Vučić kao čovek kom će stranački interes biti uvek na prvom mestu.

Tokom desetogodišnjeg upravljanja Novim Sadom, stranačka karijera Miloša Vučevića je išla uzlaznom putanjom, paralelno sa imovinskom kartom njegovog nekadašnjeg zamenika Slobodana Milića Bocare.

Po struci tehničar vuče, odnosno mašinovođa, Bocara 2013. postaje savetnik gradonačelnika “bez specijalnosti”, a ubrzo i osnivač firme “ES capital 2013”. Munjevitom brzinom njegova firma postaje vlasnik čak 300 građevinskih parcela u Novom Sadu, da bi danas bio etabliran SNS investitor čitavih kompleksa stambenih naselja, čija se vrednost meri u desetinama miliona evra. Prema krivičnoj prijavi, koju je podigao uzbunjivač iz Gradske kuće, Milić je kupovao gradsko zemljište na potezu Telepa, Veternika i Adica, a potom je grad, sa Vučevićem na čelu, te iste parcele, kroz eksproprijaciju, otkupljivao od njega po znatno višim cenama. Danas su te parcele pretvorene u jednoobrazne, ogromne stambene komplekse koloritnih naziva “Sunčane doline”, “Telep grande”… koje su ekspresno dobijale pristupne puteve, komunalna rešenja, gradsku rasvetu…

Za vreme Vučevićevih mandata Novosađani su naprasno upoznali preduzetnički duh još jednog svog sugrađanina, a gradonačelnikovog dobrog drugara – Marka Bosanca Bosketa. Prema zvaničnim podacima Agencije za privredne registre, Marko Bosanac se prvi put pojavljuje kao osnivač omladinske zadruge 2015. godine. Nakon nekoliko godina provedenih u Srpskoj naprednoj stranci i čestih zajedničkih fotografija sa gradonačelnikom, Bosanac postaje vlasnik još tri privatne firme, koje po automatizmu dobijaju poslove sa Gradom. Avanzujući i u kuma slave novosadskog odbora SNS-a, ista firma u narednim godinama postala je i vodeći partner mnogobrojnim javnim preduzećima, Vladi Vojvodine, EPS, pa i „Telekomu Srbije“. Kako bi se odužio stranci, Boske po potrebi izlazi na novosadske ulice da pesniči demonstrante protiv vlasti, angažuje horde za noćna krečenja srpskih simbola po neposlušnim Limanima, ili pak organizuje opskurne patriotske šetnje „podrške Vučiću“ po istim.

Kopredsednik novosadskog odbora Zajedno! Radivoje Jovović nazvao je Vučevića “dokazanim saradnikom novosadskih kriminalaca” u koje je ubrajao i Slobodana Milutinovića Snajpera. Ovaj nekadašnji vođa navijača Vojvodine trenutno je u bekstvu, sa sve nanogicom, iz kućnog pritvora u kome je bio zbog brutalnog nasilja nad devojkom i za njim je sada raspisana međunarodna poternica. Milutinović iza sebe ima poduži krivični dosije, svojevremeno je bio strah i trepet na tribini FK Vojvodina, a kriminalnu karijeru započeo je sa 18 godina. Pored toga, Milutinović ima i fotografiju iz Gradske kuće, na kojoj se srdačno rukuje upravo sa Milošem Vučevićem. Jovović smatra da je Vučević uvek radio u interesu porodice Vučić, a da su građani bili kolateral njihovih nepočinstava.

„Andrej Vučić je njegov “disciplinator”. Vučević je na svoju ruku radio možda na nekim sitnim poslovima, ali u ovim dilovima je sigurno radio po nalogu i u interesu Andreja Vučića i brata mu, predsednika“, kaže Jovović, dodajući da je stoga Vučevića stigla i “očekivana nagrada” unapređenjem u lidera stranke.

Foto: TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/bs

„Pored Bosketa, Bocare provlači se i “šefovska” linija Zvonka Veselinovića, čiji je bivši novosadski gradonačelnik dokazani saradnik ovog, po navodima medija kontraverznog biznismena sa severa Kosova, bliskog SNS“, dodao je Jovović.

Da se za vreme Vučevića gradonačelnika našlo prostora i za poslovanje sa Veselinovićevim firmama, istakla je i Narodna stranka. Prema dokumentaciji, u poslu rekonstrukcije Pozorišnog trga nabavljane su granitne ploče preduzeća „Granit peščar“ iz Ljiga, u vlasništvu upravo Zvonka Veselinovića, kojeg su Sjedinjene Američke Države označile kao pripadnika organizovane kriminalne grupe. Vučevićev najveći doprinos stranci, a ujedno i završni udarac već izmrcvarenom Novom Sadu je završavanje monstruoznog projekta “Novi Sad na vodi”, koji će graditi već dokazani SNS megalomanski investitor, kompanija „Galens“. Zbog ovog projekta Novosađani su godinama protestovali, a aktivisti više od godinu dana kampovali na Šodrošu kako bi izdejstvovali izmeštanje izgradnje novog mosta preko Dunava, a koji je ciljano trasiran tu upravo kao pogodnost budućeg Novog Sada na vodi. Zbog ovog projekta promenjen je i Generalni urbanistički plan Novog Sada, gradnja će zaći u samo korito Dunava, a poslednja priobalna oaza na Dunavu će postati privatno vlasništvo „Galensovih“ budućih stanara.

“Prvi ašov” tog zlodela počinjen je već na sednici na kojoj je usvojen GUP, a gde građaniam nije bilo dozvoljeno ni da uđu i podnesu svojih 13.500 potpisa i prigovora na isti. Umesto toga, njih je ispred Banovine fizički tuklo privatno obezbeđenje koje je angažovao upravo Miloš Vučević“, kaže Marija Srdić iz Građanskog pokreta Bravo!, dodajući da je Vučević uvek bio “produžena ruka predsednika” i da u koruptivnim radnjama uvek “treba ići tragom novca, a u ovom slučaju – tragom kriminala”.

BONUS VIDEO: Vučević: Ko je osudio Zvonka Veselinovića, jeste vi na strani Kurtija?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare