Veran, pouzdan i poslušan - tako bi se mogao opisati aktuelni ministar odbrane Miloš Vučević, kojeg je predsednik Srbije Aleksandar Vučić preložio za novog predsednika SNS. Pre nego što je odabran na trenutnu funkciju, bio je gradonačlenik Novog Sada u tri mandata. Pre toga - predsednik novosadskih naprednjaka.

Pre ključeva kabineta ministra odbrane, Vučevićevo ime se nekoliko puta spominjalo kada se šuškalo o potencijalnim visokim funkcijama. Ministar pravosuđa, čak i premijer – i za to je bio viđen. Ipak, korisniji je bio kao gradonačelnik Novog Sada, a za sve te godine, on je omogućio urbanističko nasilje nad građanima i višemilionski profit firmama i investitorima bliskim SNS.

Jedan od razloga što mu je 2016. godine izmakla ministarska fotelja, bio je čuveni „Novi Sad na vodi“. Ovaj projekat podrazumeva gradnju kopije Beograda na vodi, prekrajanje korita Dunava i uništavanje poslednjeg zelenog pojasa uz reku.

Poznato je da, u svojim javnim nastupima, Vučević ne propušta priliku da pomene predsednika države, mada je neformalno njegov pravi šef Andrej Vučić, kojem je u podeli moći pripala Vojvodina da o njoj, i finansijski i stranački, brine.

PROČITAJTE JOŠ

Marinika Tepić Vučevića smatra za „v.d. Andreja Vučića“, a bivši gradonačelnik srpske Atine Borislav Novaković „dvorskom ludom“, a ni sam Vučević ne krije svoju prvrženost predsednikovom bratu.

“Rekao bih da je razlog napada na Andreja činjenica da postoji izuzetna bliskost Aleksandra i njega, on je Ahilova peta za Aleksandra Vučića. Drugo, oni koji se bave ozbiljnom analitikom su zaključili da je Andrej jedan od najoperativnijih, najmobilnijih, najfunkcionalnijih i najstručnijih ljudi u SNS“, izjavio je svojevremeno Vučević, a svoju lojalnost braći Vučić nije dokazivao samo rečima, već i delima, s obzirom na to da je po struci advokat.

Stručnjak u pravnim farsama

Početkom decembra 2019. godine, Vučević je podneo prijavu protiv Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja, u kojoj je zahtevao istragu kojom će se utvrditi njihova umešanost u aferu „Jovanjica“. Već krajem januara 2020,  tužilaštvo je saopštilo da je prijava odbačena i da braća Vučić nemaju nikakve veze sa gazdinstvom na kojem se uzgajala marihuana.

Andrej Vučić Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Vučević je ovakav postupak ponovio. Krajem avgusta 2021. godine, zahtevao je od republičkog tužilaštva da ispita povezanost predsedika Srbije „povodom optužbi kriminalnog klana Veljka Belivuka i njegovih saradnika i laži njima bliskih tajkunskih političara i njihovih medija“. Da stvar bude još komičnija, Vučić je, dan ranije, najavio tužnu protv sebe, kako bi građani i u sudskom postupku „jasno videli sve dokaze“. Naravno, i ova Vučevićeva prijava je odbijena.

Bez premijerske fotelje

Odlukom da se Ani Brnabić dodeli još jedan, makar skraćeni, premijerski mandat, Vučević je ostao bez mogućnosti da se ostvari na ovoj funkciji. Barem do 2024. godine. Tada bi Vučević mogao da je nasledi. To tada, Vičević treba da „saživi i nauči“ – tako je bar kazao Vučić.

Kako je i prilikom formiranja vlade pisao portal Nova.rs, Vučević je već tada viđen za predsednika naprednjaka.

“Miloš Vučević je neko ko se u potpunosti uklapa u profil osobe koja treba da nasledi Vučića na mestu predsednika. Vučić je skrenuo pažnju nakon Predsedništva, kad je govorio o njemu i Ani Brnabić, da ne može neko da dobije sve, a neko ništa”, rekao je tada naš izvor iz vladajuće partije. Naprednjački istorijatVučević se u SNS učlanio 2008. godine, da bi predsednik gradskog odbora Novi Sad postao 2011. Godinu dana kasnije, postao je glavni čovek Novog Sada – po prvi put.

Naprednjački istorijat

Vojvođani pamte Vučevića kao gradonačelnika koji je hteo da sruši SPENS, jedan od simbola Novog Sada, ali i kao čoveka umešanog u zataškavanje afere ATP Vojvodina, čime je od krivične odgovornosti spasao Maju Gojković. Spasavanje je Novosađane koštalo 300.000.000 dinara na ime štete za neizvršenje ugovora.

Upravo je Vučević na možda najbizarniji način opisao Aleksandra Vučića.

„Ako kao utakmicu posmatrate dolazak na vlast Srpske napredne strane, najvažniji predsednikov potez u ‘prvom poluvremenu’ bi bio sprovođenje teških ekonomskih reformi, fiskalne konsolidacije i spašavanje Srbije od bankrota. To je bio rizičan potez, i trebalo je biti maher pa iz te pozicije zabiti gol. Zato je predsednik Vučić poput Mesija. I kreator igre, i vođa, i golgeter“, rekao je.

Ko je Miloš Vučević?

Miloš Vučević rođen je u Novom Sadu 1974. godine.

U zvaničnoj biografiji navodi da je u rodnom gradu završio Osnovnu školu „Vasa Stajić“, a Gimnaziju „Jan Kolar“ u Bačkom Petrovcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine.

Tvrdi da se do 2012. godine bavio advokaturom u porodičnoj advokatskoj kancelariji, nakon čega je postao gradonačelnik Novog Sada.

U biografiji se navodi i da je bio član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016. godine.

Dodaje se da je dobitnik više priznanja, među kojima su i Povelja počasnog senatora Senata privrede Srbije iz 2014. godine i nagrada „Kapetan Miša AnastasijevićA, koja mu je uručena kao lideru gradske uprave, „za promociju evropskih vrednosti života u Novom Sadu“. Dobitnik je priznanja „Bela golubica“ u okviru programa „Tesla Global foruma“.

Nosilac je Ordena Svetog vladike Maksima Eparhije sremske kao i gramate priznanja i zahvalnosti Eparhije bačke, za „izuzetan doprinos u razvoju duhovnog i crkvenog života“.

BONUS VIDEO Miloš Vučević kao junak doba zlog: Politički batler porodice Vučić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare