Skupština Kosova Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski demokratski institut (KDI), izrazio je zabrinutost zbog toga što poslanici Srpske liste, Jedinstvene goranske partije (JGP), Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak (GISPO) i Romani inicijative (RI), već nekoliko meseci ne učestvuju u radu Skupštine Kosova.

„KDI u vršenju parlamentarnog bojkota vidi političko oruđe, međutim, ovaj oblik koji biraju poslanici manjinskih subjekata krši demokratske principe, lišavajući građane nevećinskih zajednica prava da zastupaju svoje interese u Skupštini. Štaviše, neučešće poslanika iz navedenih subjekata lančano utiče na nefunkcionisanje skupštinskog Odbora za prava, interese zajednica i povratak ostavljajući ovo telo bez kvoruma i bez odlučivanja“, kaže se u saopštenju.

KDI podseća ove subjekte i članove Skupštine na odgovornosti koje proizilaze iz Ustava, Zakona o pravima i odgovornostima narodnih poslanika i Poslovnika o radu Skupštine i Kodeksa ponašanja, koji obavezuju poslanike da učestvuju u radu skupštine.

„Prema važećim ustavnim i zakonskim odredbama, narodni poslanici, izabrani glasanjem građana, su predstavnici naroda i imaju obavezu da učestvuju na plenarnim sednicama i drugim telima Skupštine čiji su članovi. Stoga KDI poziva poslanike iz predmetnih subjekata da se što pre vrate obavljanju svoje pune funkcije, stavljajući u prvi plan zastupanje interesa građana i odgovornost prema svojim biračima“, kaže se u saopštenju.

***
BONUS VIDEO – O Kosovu od Minhena do Slavije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar