Kosovska Mitrovica Foto:TANJUG/ IVAN RADULOVIC

Kosovska policija saopštila je da je u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici danas došlo do incidenta, da su njihovi službenici bili u pratnji službenika Opštinske izborne komisije koji su se tamo uputili i to vezi sa pripremama izbora na Severu. Dodaju da u incidentima nje bilo povređenih, a da su demonstranti demolirali prostorije opštinske izborne komisije, prenosi KoSSev.

„Centralna izborna komisija (CIK), na osnovu Ustava i zakona Kosova i na osnovu međuinstitucionalne saradnje, zatražila je pomoć od Kosovske policije o pripremama za održavanje lokalnih izbora u opštinama na Severu“, objasnili su iz Kosovske policije, prenosi KoSSev.

Službenici policije su, preciziraju, danas to i učinili.

„Jedinica policije za javni red i mir, sprovela je službenike Opštinske izborne komisije u kancelarije Opštinske izborne komisije, koje se nalaze u opštinama Zubin Potok i Severna Mitrovica“, potvrdili su.

Poručuju da je potom, u ranim popodnevnim satima, u pojedinim delovima Zubinog Potoka i Severne Mitrovice, zabeleženo nekoliko incidenata, te da se sumnja na pucnjavu i eksplozije.

Osim što su, kako navode iz KP, „demonstranti“ oštetili Kancelarije opštinskih izbornih komisija, u incidentima nije bilo povređenih.

„Kosovska policija kontinuirano prati i ocenjuje bezbednosnu situaciju u zemlji i preduzima
neophodne mere za sprovođenje zakona i odluka državnih organa Kosova“, poručili su još jednom iz policije.

Za razliku od policije, direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, tvrdi da su „specijalci upali u prostorije OIK-a u Mitrovici“, te da su oni „sve razvalili, polupali, razbacali, pokušavajući da instaliraju svoje biračke komisije“.

Današnji dolazak članova Opštinske izborne komisije u opštine na Severu, a uoči najavljenih vanrednih izbora za 18. i 25. decembar, za kosovske medije juče su najavili čelnici CIK-a.

Oni su se prvo danas nakon podneva, u pratnji policije uputili ka opštini Zubin Potok. U pokušaju da uđu u prostorije opštinske izborne komisije, kako saznajemo, sprečila ih je okupljena grupa građana. Ceo incident pratio je i zvuk sirena, koje su se utišale onda kada su predstavnici OIK-a napustili zgradu opštine.

Nedugo zatim, sirene za uzbunu, začule su se i u severnom delu Mitrovice. Središte incidenta bilo je u Kolašinskoj ulici, gde se takođe nalazi Kancelarija izborne komisije i gde se okupio veći broj građana. I u ovoj opštini sirene su utišale, a masa ljudi razišla – kada su sa lica mesta otišli predstavnici OIK-a i policija.

Uoči ovog sukoba, na prostoriji Kancelarije u Mitrovici, sinoć je razbijen prozor.

Situacija u severnom delu Mitrovice, kao i u Zubinom Potoku, sada je mirna.

U opštini Zvečan danas nije bilo incidenata, ali su građani duže od dva sata stajali ispred zgrade opštine.

BONUS VIDEO: (Ne)poverenje u rešenje za Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar