Tablice Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kosovska policija počela je da uručuje opomene vozačima sa registarskim tablicama gradova sa severa Kosova i Metohije. Time je počela primena odluke vlade privremenih institucija u Prištini o faznoj preregistraciji do 21. aprila, a za tri nedelje počinje kažnjavanje vozača koji ne preregistruju vozila na RKS tablice. Policija u Prištini je saopštila da je u prvom danu izdala više od 50 opomena. Potpredsednik vlade u Prištini i glavni pregovarač Besnik Bisljimi izjavio je da registarske tablice više nisu deo dijaloga, već odluka koja se sprovodi.

Mirno je protekao prvi dan sprovođenja mera vlade u Prištini, ali je prilično proređen automobilski saobraćaj na magistralnim pravcima na severu ukazivao da se ne radi o svakodnevici.

Od ponoći na punktovima Jarinje i Brnjak vozačima su uručivali opomene u kojima piše da imaju obavezu da preregistruju vozila na takozvane RKS tablice.

Opomene je policija uručivala onima koji su prelazili administrativnu liniju u oba smera.

PROČITAJTE JOŠ

Posle podne na magistralnom putu Raška–Mitrovica, kod Leposavića, ekipa RTS-a primetila je da su na nekoliko sati vozila sa srpskim tablicama zaustavljali i opomene uručivali i pripadnici specijalne jedinice kosovske policije. Nakon 16 časova, blindiranim vozilima, povukli su se u bazu u blizini punkta Jarinje.

Na tom punktu je tokom dana primećena i mobilna patrola Euleksa.

U gradovima na severu ekipa RTS-a nije zapazila da je policija krenula sa uručivanjem opomena vozačima koji imaju automobile sa srpskim oznakama gradova na Kosovu i Metohiji.

Policija u Prištini je saopštila da je u prvom danu izdala više od 50 opomena.

Bisljimi: Registarske tablice više nisu deo dijaloga

Srbi su najavili da nisu voljni da menjaju tablice, a nadaju se i skorijem političkom rešenju. Međunarodni predstavnici tvrde da nisu povukli zahtev da se preregistracija u potpunosti odloži za 10 meseci.

Potpredsednik vlade u Prištini i glavni pregovarač Besnik Bisljimi izjavio je da registarske tablice više nisu deo dijaloga, već odluka koja se sprovodi.

Dodao je da se zamena registarskih tablica više ne može posmatrati kao pitanje o kojem se može pregovarati.

Kazna za one koji ne izvrše preregistraciju do 21. novembra, kako je najavio Bisljimi, biće 150 evra.

BONUS VIDEO Dušan Janjić: Kurti dokazuje patriotizam podizanjem tenzija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar