Relja Ognjenović, SC Voždovac, Banjica, "radni sastanak" SNS Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Relja Ognjenović, direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO), koji tvrdi da u Sportskom centru Banjica danas na dan izbora organizuje ubičajen radni sastanak naprednjaka, a za koji novinari i opozicija opravdano sumnjaju da je skup sa koga se koordiniraju izborne neregularnosti, poznat je već po incidentim situacijama za vreme predizborne kampanje.

Krajem maja tokom preizborne kampanje na platou ispred Banjičke pijace došlo je do koškanja između aktivista Demokratske omladine s jedne, i direktora PIO fonda i njegovog saradnika Marka Todosića.

Na snimku, koji je tada objavio jedan aktivista opozicije, vidi se njihov susret sa grupom mladića iz SNS i čuje se kako direktor PIO fonda Relja Ognjenović pita onog ko snima zašto mu se tresu ruke i dodaje „frka.. a“.

Koškanje aktivista kolacije „Biramo“ i direktora PIO fonda Relje Ognjenovića na Banjici Foto:Demokratska omladina Beograd

Na to je dobio poruku: „Polako, Relja. Nikome nije gorela do kraja“, na šta je Ognjenović upitao je li posredi pretnja.

„Razgovor“ se nastavio u pravcu međusobnog optuživanja za dobacivanje i pozive da se „spuste ruke“, a čuje se i da neko kaže: „Mi smo vam domaćini. Nemoj da se ponašaš tako. Nemoj da mi se mrštiš, je l’ si čuo“.

Nije jasno ko je od prisutnih u sledećem trenutku izgovorio reči: „Ugasi telefon, nećeš izaći sa Banjice. Ugasi telefon, nećeš izaći odavde“.

Instagram/relja.ognjenovic

Ognjanović je, kako je već pisala Nova.rs, pokušao da interveniše kada su stanari jedne zgrade na Voždovcu sprečili aktiviste Srpske napredne stranke da obilaze stanove u njihovom ulazu.

Aktivisti su danima obilazili ovu zgradu sa biračkim spiskovima, propitujući stanare da li će i za koga da glasaju, nakon čega su ih oni više puta molili da ih više ne uznemirvaju. Pošto su stanari izbacivali aktiviste naprednjaka iz zgrade, na listu mesta se pojavio i Relja Ognjenović.

„Stanari UHAPSILI Relju Ognjanovića i zadržali ga do dolaska policije! Profesor Davor Kalajdžić i stanari zgrade u Vojvode Stepe, izvršili su građansko hapšenje direktora PIO fonda i bliskog prijatelja Danila Vučića. Najpre je zadržano dvoje aktivista SNS koji su sa biračkim spiskom obilazili stanove, da bi se na njihov poziv u pomoć pojavio Relja Ognjanović sa još nekoliko naprednjaka“, napisao je tada Nemanja Šarović na društvenoj mreži X.

O Ognjenoviću se pisalo i kao jednom od najmlađih funkcionera naprednjaka koji rukovodi vrlo ozbiljnom državnom institucijom, kao što je PIO fond sa vrlo skrominim radnim iskustvom.

Javnosti je postao poznat kada je izabran za člana Veća za saobraćaj opštine Voždovac, uprkos tome što njegova stručna sprema (fizioterapeut) nije imala dodirne tačke sa pomenutim poslom.

Relja Ognjenović Foto:TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Na to mesto postavljen je 2014, kada je imao 24 godine, a kao obrazloženje za ovu odluku opština Voždovac je navela da je on imao iskustvo popisivača 2011. godine i da je dva puta po tri meseca stažirao u specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i Zavodu za zaštitu radnika MUP-a.

Ognjenović ubrzo nakon toga postaje i član veća opštine Voždovac, a 2015. stiče zvanje „diplomiranog ekonomiste“ tako što završava Visoku školu za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo. Ognjenović je inače, dok su se građani Srbije borili sa epidemijom koronavirusa i vanrednim stanjem, ispred PIO fonda potpisao ugovor vredan 180 miliona dinara sa firmom Aseko, čiji je jedan od direktora brat premijerke Ane Brnabić.

Vrlo često je u jakni sa obeležjem SNS, obilazio članove Srpske napredne stranke i delio poklone kao što su televizori, veš mašine i frižideri.

Kako se sam pohvalio na Instagramu, “reč je o donaciji članovima ove stranke koja se finansira iz ličnih sredstava“.

Tokom kontramintinga SNS krajem maja 2023. ostala je upamćena njegova rečenica da je ponosni prijatelj porodice Vučić.

Naime, kada je nekadašnji poslanik radnikala Nemanja Šarović intervjuisao okupljene na mitingu jedan od sagovornika mu je bio i Ognjenović.

Na pitanje Šarović “A vi ste ovaj čuveni drug Danila Vučića?”, Ognjenović je odgovorio: “Ja sam čuveni Relja Ognjenović, ponosni prijatelj porodice Vučić i svuda ću to da ističem”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare