U Vojvodini se u većini opština izlazi na lokalne izbore koji će biti održani 2. juna. Skoro u svim mestima su se u poslednji čas predavale izborne liste, koje imenom podsećaju na slogane opozicije, koja je nekada bila deo koalicije Srbija protiv nasilja. Tako je u Kikindi pred sam istek roka predata lista pod nazivom "Kikinda protiv nasilja - Milorad Miki Aleksić". Nosiocu liste, bivšem članu Srpske napredne stranke se samo ime razlikuje od predsednika Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića.

Upoznali su se Milorad Miki Aleksić i Miroslav Miki Aleksić, koji je na plakatima najavljen kao original od strane dela opozicije koja u Kikindi izlazi na izbore pod imenom Koalicija Izaberi promenu – Ujedinjena opozicija Kikinde – Mirko Šoć, piše N1.

„Dobar dan, jeste dobro? Dobar dan“, rekao je Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije.

„Dobar dan. Miki Aleksić“, rekao je Milorad Aleksić iz GG Kikinda protiv nasilja.

„Aaa, imenjače, ti si taj koji ovde radiš izbore“, rekao mu je Miroslav Aleksić.

„Tako je, tako je“, potvrdio je Milorad Aleksić.

„Nemoj da mi obrukaš ime i prezime, ako već izlaziš na izbore. Kako ide kampanja?“, upitao je Miroslav.

„Odlično“, rekao je Milorad.

„Bravo, svaka čast“, poručio je Miroslav Aleksić.

„Odlično. Kažu, dolazi original. Mislim da sam u Kikindi ja original, a pošto često dolazim u Trstenik, roditelji su mi u Vrnjačkoj Banji mi žive, i dolazim na bazen redovno u Trstenik. Ovaj, tamo si ti original“, rekao je Milorad Aleksić.

„Pošto mi imamo bolji bazen, nego u Vrnjačkoj banji“, rekao je Miroslav Aleksić.

„On je jedno deset puta jeftiniji, to je sigurno, a i uglavnom je bolji, da. I ja ubeđujem i ove naše ovde da se ugledaju sa tobom ovaj, i sa cenom realno. Tako da…“, rekao je Milorad Aleksić.

„Čekaj, jel si opozicija ili vlast, to je sada glavno pitanje?“, pitao je Miroslav Aleksić.

„Ja vlast nisam. A više bih voleo da da imamo komunikaciju bolju sa opozicijom, nego što imamo ovako prepucavanje. Ali dobro, i to će se iskristalisati do kraja. Ako svako osvoji ono što planira i što je zacrtao, nadam se da ćemo moći da napravimo vlast, da se ova skine“, rekao je Milorad Aleksić.

„Ako mogu ja samo da dodam, verovatno da se gospodin pozicionirao kao opozicija dugi niz godina unazad, a ne zadnja tri dana pred skupljanje potpisa, verovatno bi onda bio prihvaćen od javnosti da je prava opozicija. S obzirom da se pojavilo to preko noći, za sad, što se kaže trebalo bi mnogo dana i meseci, godina opozicionog rada da se pokaže protiv ove Srpske napredne stranke, da bi dobio taj naziv opozicija“, rekao je Mirko Šoć iz koalicije Izaberi promenu – Ujedinjena opozicija Kikinde.

„Izgleda da je Milenko Jovanov bio kreativan ovde u pravljenju raznih lista u Kikindi, pa je iskoristio i…“, rekao je Miroslav Aleksić.

„Pa dobro, napravio je DSS od SNS-a…“, rekao je Milorad Aleksić.

„i Srbiju protiv nasilja i…“, dodao je Miroslav.

„..mislim da mu je dovoljno“, rekao je Milorad.

Za građane je ipak dovoljan samo naziv, a ne i godine, da bi nekoga smatrali opozicijom.

N1: Da li ste čuli za listu Kikinda protiv nasilja?

„Jesam“.

N1: I šta mislite, da li je to opoziciona lista ili lista bliska vlasti?

„Ja mislim da je opoziciona“.

„Iskreno da Vam kažem ja politiku jako slabo pratim, tako da ne bih znala da Vam odgovorim. Verujem da jeste opoziciona“.

I Milorad Miki Aleksić iz Kikinde tvrdi da je opozicija. Kaže da nadimak Miki nosi od svoje druge godine i da ga u gradu svi znaju, ali priznaje da se okoristio nazivom liste „Kikinda protiv nasilja“.

„Mislim da taj naziv može da mi doprinese iskreno. Mislim da treba nastaviti tu borbu protiv nasilja. Više mene zanima, zašto su oni odustali od naziva ‘Protiv nasilja. Srbija protiv nasilja’. Šta prestala je borba?“, pita Milorad Aleksić.

„Očigledno da taj dečko je prihvatio da izađe sa fantomskom listom, da iskoristi ime i prezime koje je kao i moje. Lista se zove Miki Aleksić – Kikinda protiv nasilja, dakle iskorišćen je i naziv naše liste sa decembarskih izbora“, kaže Miroslav Aleksić.

Naprednjaci su iskoristili prostor koji je opozicija ostavila praznim, pa je tako kikinđanski Miki u poslednjem trenutku oteo naziv liste „Kikinda protiv nasilja“, kada je postalo jasno, da ga nijedna od opozicionih kolona nije izabrala, iako su ga koristili prethodnih meseci.

„To je naravno podmetačina lokalnih naprednjaka. To su radili i na prethodnim lokalnim izborima. Znači žele da onemoguće opoziciju, iako će verovatno ubedljivo pobediti, oni žele svaki glas da otmu opoziciji, i žele i sa tim uslovno rečeno opozicionim listama da zbune glasače i sigurno da će kod nekih uspeti. Naročito zbog toga što ovde u Kikindi eto postoji Miki Aleksić, koji je bio jedan od vodećih naprednjaka ovde dugo godina. Bio moćan predsednik Sportskog saveza, itd. I on sad eto na ovim izborima glumi opoziciju“, kaže predsednik NUNS Željko Bodrožić.

„Mene su isto prozivali da sam bio funkcioner. Nikada u životu nisam bio funkcioner. Bio sam predsednik sportskog saveza. To je sportska funkcija. Klubovi međusobno izaberu jednog. I bio sam u upravnom odboru, školskom odboru osnovne škole“, kaže Milorad Aleksić.

N1: A niste bili član SNS?

„Jesam, jesam, bio sam član SNS-a i ne sramotim se da kažem, nema problema. Iz SNS sam izašao 2020. iz svojih privatnih razloga, jer smatram da je to otišlo nekim drugim putem“, kaže Milorad Aleksić.

„On je sam. Ko mu je skupio potpise? Vlast mu je verovatno skupila potpise. Izlazi tu samo da bi stvorio zabunu ovde u Kikindi“, tvrdi Miroslav Aleksić.

Miki iz Kikinde je potpise skupio za tri dana, ali je imao na raspolaganju sve vreme četiri notara, uz to je imao još i sreće što je jedna lista odustala.

„Ne mogu tačno da se setim kako se zvala lista, ali znam da je sa Nestorovićem. I da su oni u nedelju prepodne odustali, smatrajući da ne mogu da skupe do kraja dana potpise koji im trebaju i da je deo ljudi od njih došao i potpisao za nas, jer njihovi potpisi nisu ni važili“, kaže Milorad Aleksić.

N1: Znači tvrdite da ovo nije nikakav projekat SNS?

„Ne, iskreno ja imam želju da osvojimo nekoliko mandata, nadam se da će i opozicija osvojiti toliko koliko očekuju i da bi mogao sa opozicijom da napravim, da kažem dogovor da se ova vlast skloni iz Kikinde“, kaže on.

Fantomske liste se nalaze svuda po Vojvodini, ali i širom Srbije – tvrdi predsednik Narodnog pokreta Srbije.

„Imate u Vršcu listu koja se zove Vršac protiv nasilja, zapravo Biramo Vršac. Imate u Pančevu listu, koja se zove Pančevo protiv nasilja. Zapravo to su sada te igre režima koji pokušava na sve moguće načine da dovede građane u zabludu, i da sa tim fantomskim listama dođe do većeg broja čuvara kutija, članova komisija, a i naravno da probaju da opoziciju, da umanje njihov potencijal na izborima, tako je i ovde u Kikindi“, kaže Miroslav Aleksić.

U ovoj konfuznoj situaciji glasačima ostaje samo da otvore četvoro očiju i dobro provere za koga glasaju, jer se među listama nalaze i kukavičja jaja Srpske napredne stranke.

***

BONUS VIDEO – Avžner u „Utisku nedelje“: Opozicija nije smela da nasedne i da se pocepa, da je ostala jedinstvena međunarodni pritisak bi bio veći

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare