Foto: Nova.rs

Dok su izborne komisije na Voždovcu i Vračaru odbile opozicione liste zbog toga što nisu u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, Gradska izborna komisija u Valjevu proglasila je listu "Zeleno Valjevo - stil života" koja nije ispoštovala taj zakon, što je jedna vrsta presedana. Zbog toga je opozicija u Valjevu podnela prigovor i traži da se ta lista poništi, a ukoliko komisija odbije prigovor znači da zakon selektivno važi.

Prema Zakonu o lokalnim izborime i članu 41. svaka izborna lista dužna je da u svakih pet kandidata ima tri pipadnika jednog pola i dva pripadnika drugog pola.

To pravilo lista “Zeleno Valjevo – stil života” nije ispoštovala, jer od 11. do 15. mesta ima četiri kandidata muškog pola i jednu kandidatkinu. Ali bez obzira na to Gradska izborna komisija u Valjevu proglasila je ovu listu.

Foto:rik.parlament.gov

Iako bi jednostavnim uvidom u dokumentaciju i prebrojavanjem kandidata svako mogao da utvrdi da lista nije u skladu sa zakonom, članovi komisije ipak to nisu konstatovali.

Zbog toga je podnet prigovor kojim se traži da se zbog nepoštovanja zakona poništi rešenje i obori list.

Foto:rik.parlament.gov

Komisija sada ima rok do četvrtka da odluči o ovom prigovoru.

Uzimajući u obzir činjenicu da su zbog kršenja ovog zakona odbijene dve opozicione liste, na dve različite opštine u Beogradu, “Biramo Voždovac” i “Dr Savo Manojlović- I ja sam Vračar – Kreni-promeni“, pravi je presedan što je Gradska izborna komisija u Valjevu proglasila listu “Zeleno Valjevo – stil života”.

Ukoliko komisija u Valjevu donese odluku da odbaci prigovor, to će značiti da Zakon o lokalnim izborima selektivno važi.

Ko je lista “Zeleno Valjevo – stil života”?

Spornu listu u Valjevu predala je Evropska zelena partija.

Uvidom u Registar političkih stranaka, dolazi se do zanimljivih podataka. Оva stranka je zapravo manjinska stranka Rusa čije je sedište u Šapcu.

PROČITAJTE JOŠ:

Ali i druga ruska stranka koja se kandidovala za izbore u Valjevu, gradu u kom živi ukupno 34 Rusa.

Iz valjevske opozicije kažu da je ovo još jedna lažna stranka koju je Srpska napredna stranka morala da kandiduje zbog svog lošeg rejtinga u Valjevu

„Baš kao i na onoj prvoj lažnoj ruskoj listi, čija izborna lista za izbore u Valjevu je već proglašena, ni na ovoj Rusa nema. Ima samo nečasnih ljudi koji pristaju da učestvuju u pokušaju izborne prevare. Mehanizam je isti – manjinske stranke ne moraju da pređu cenzus da bi dobile odbornike u lokalnom parlamentu. Dovoljno je da SNS jednom broju svojih članova naredi da glasaju za dve lažne ruske liste i da tako osvoje odborničke mandate koje na regularan način ne bi mogli da osvoje. Čista prevara građana i izigravanje zakona“, navodi u saopštenju za javnost „Svanuće“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare