Američki vojnici u blizini Jarinja Foto:Nova.rs

Mirovna misija na Kosovu predvođena NATO-om (Kfor) saopštila je danas da je Vojska Srbije dužna da je obavesti jedino ako planira da priđe administrativnoj liniji sa Kosovom na manje od kilometar, i da je Kosovskim bezbednosnim snagama potrebna saglasnost komandanta Kfora za ulazak na sever Kosova.

„Posle navoda da su ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, pre nekoliko dana posetili jedinice Vojske Srbije (VS) raspoređene u Raškoj oblasti, oko dva kilometra od administrativne linije sa Kosovom, korisno je podsetiti da Vojsci Srbije nije potrebno odobrenje Kfora za kretanje i obuku na teritoriji Srbije“, navodi se u saopštenju.

Vojska Srbije je, kako se dodaje, prema postojećim sporazumima dužna da obavesti Kfor „jedino u slučaju da neke od njenih jedinica treba da priđu bliže od 1.000 metara administrativnoj liniji sa Kosovom“, a tu informaciju Kforu mora dostaviti Zajednička komisija za implementaciju, čija je misija da olakša komunikaciju i razumevanje između komandanta Kfora i srpskih snaga bezbednosti.

Što se tiče Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), njihovo raspoređivanje, prema postojećim sporazumima, „zahteva saglasnost komandanta Kfora za odlazak na sever Kosova“, navodi misija predvođena NATO-om.

„Kfor, u skladu sa svojim mandatom, može da se angažuje sa legitimnim predstavnicima lokalne zajednice na severu Kosova u sklopu ovog procesa“, dodaje se.

Kfor podseća da su se sve strane uvek pridržavale postojećih sporazuma i poziva ih da nastave da to čine.

„Kfor ostaje izuzetno oprezan i ima sposobnost i osoblje da osigura bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, u skladu sa mandatom na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine. Kfor nastavlja da pažljivo prati situaciju na terenu i aktivnosti duž administrativne linije, istovremeno podržavajući dijalog kako bi se došlo do sporazuma za smirivanje tenzija na severu Kosova“, piše u saopštenju.

BONUS VIDEO: Ko je pucao kod Zubinog Potoka – KFOR, kosovska policija ili Srbi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar