Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC; Vojska Srbije; AFP / AFP / Profimedia; EPA/EFE VALDRIN XHEMAJ;

Krizi na Kosovu i Metohiji ne nazire se kraj. Nakon što je u nedelju došlo do pucnjave, koju su prorežimski mediji okarakterisali kao “oružani sukob”, ponedeljak je obeležiloo podizanje borbene gotovosti dveju strana i novo zveckanje oružjem.

Dok se Priština navodno priprema za napad na sever Kosova, Beograd raspoređuje artiljeriju tik uz administrativni prelaz. Vojska Srbije je u ponedeljak u kopnenoj zoni bezbednosti, u blizini administrativnog prelaza Jarinje stacionirala nekoliko topova, odnosno haubice dalekog dometa.

Pročitajte još...

Postavljanje artiljerije je usledilo nakon što se Milan Mojsilović načelnik generalštaba Vojske Srbije, u nedelju veče uputio ka Raški.

„Zadaci koje je dobila Vojska Srbije i ja kao načelnik, biće u potpunosti sprovedeni i realizovani kao takvi. Situacija je dole složena, kompleksna, zahteva prisustvo Vojske Srbije duž administrativne linije i u narednim periodima Vojska Srbije, kao prag mira i stabilnosti, biće usmerena ka izvršenju. Raspolažemo sa svim informacijam detaljno. Morate da znate da će preduzete mere i dobijeni zadaci biti u potpunosti ispunjeni“, kazao je Mojsilović za Pink.

Priština zabranila Porfiriju ulazak na Kosovo, oglasio se Vučić

Ubrzo, po objavljivanju vesti da su haubice postavljene u blizini Jarinja, na drugom prelazu, Merdare, pojavio se patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porifrije, kome je drugi put u dva dana zabranjen ulazak na Kosovo.

Patrijarh se u automobilu nekoliko minuta zadržao na strani koju kontroliše kosovska policija, zatim se okrenuo i vratio nazad ka Kuršumliji.

“Kao patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sedište svoje Crkve. Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom“, napisao je patrijarh na Instagramu i nastavio:

Patrijarh srpski gospodin Porfirije Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Od trenutka kada sam krenuo ovim putem ponavljam: gde god sam bio van Kosova i Metohije, bio sam u tuđini. Jedino sam na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće. Danas su vrata na mom domu za mene zaključana i ja se molim Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savest svih ljudi“.

Usledilo je potom obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji putem društvene mreže Instagram koji je prokomentarisao odluku da se Porfiriju zabrani ulazak na Kosovo, ali i činjenicu da je i alabanska strana podigla borbenu gotovost.

„Sve dajemo od sebe da sačuvamo mir i stabilnost. Nažalost, nas nisu hteli da slušaju, ili ih nije mnogo ni interesovalo da nas čuju. Danas je i patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju. Nikada se to u istoriji nije dogodilo. I baš ih briga. Besmisleno saopštenje, nevažno. Ali će i dalje da govore samo o srpskim barikadama, koje su samo znak nezadovoljstva i borbe srpskog naroda da budu svoji na svome i ništa više. U skladu sa tim, želim da vas obavestim da smo u teškoj situaciji, ali da ćemo dati sve od sebe i da ćemo brinuti na svaki način kako da sačuvamo mir i stabilnost i ne samo to, kako da zaštitimo naš narod na severu Kosova i Metohije. U skladu sa tim, a posle naoružavanja Albanaca i posle podizanja njihove borbene gotovosti, preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod i sačuvamo Srbiju“, rekao je Vučić na Instagramu.

Šta su bile Vučićeve mere

Nakon obraćanja prvog čoveka države, najpre oglasio se ministar policije Bratislav Gašić koji je saopštio da je MUP Srbije podigao borbenu gotovost, a zatim je identičnu vest saopštio i njegov kolega iz Vlade Srbije, ministar odbrane Miloš Vučević.

„Predsednik Srbije kao vrhovni komandant je večeras naredio da Vojska Srbije od noćas bude u najvišem stepenu borbene gotovosti odnosno pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile, odnosno oružanog potencijala Vojske Srbije“, rekao je Vučević za Tanjug.

Aleksandar Vučić Foto: M.K./ATAImages

Povodom odluke Beograda o podizanju pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a i Vojske Srbije, Bi-Bi-Si (BBC) piše da je „zveckanje oružjem najglasnije do danas“ posle navoda pojedinih medija da Priština sprema ‘napad’ na oblasti etničkih Srba na severu Kosova“.

Britanski javni servis navodi da iz Prištine nije bilo komentara o tvrdnjama da priprema napad na severu Kosova.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je stavljanje Vojske i jedinica MUP-a u najviši stepen borbene gotovosti „odgovor na neposrednu ratnu pretnju“ i ono što čini Priština da bi „izvršila udar“ na sever Kosova i Metohije.

„S obzirom na to da je Priština podigla na najviši stepen borbenu gotovost kosovskih bezbednosnih snaga, pripremajući te jedinice, duge cevi i oklopna vozila da napadnu srpski narod na severu Kosova i Metohije, sa namerom da napadnu naše žene, stare, decu, muškarce, naše ljude koji na barikadama samo brane pravo na goli život“, naglasio je Petković na RTS-u.

BONUS VIDEO Vučić saopštio: Vlada donela odluku da Kforu uručimo zahtev da se određeni broj vojske i policije vrati na KiM

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare