Mihailo Jovićević Foto:N1

Glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Mihailo Jovićević ocenio je u Danu uživo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio sporazum Evropske unije o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i da će u daljim pregovorima insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština, koju će pokušati da prikaže kao trijumf domaćoj javnosti.

„Ono što je Borel rekao, to se ‘de facto’ desilo. Srbija je prihvatila evropski plan, koji smo u prethodnim mesecima mogli da vidimo u medijima. On je vrlo jednostavan i vrlo jasno tretita Prištinu i Beograd kao ravnopravne i odvojene partnere, kao partnere koje prihvataju obeležja država jedni drugima, pasoše, lične karte, tablice… Najvažnije je da u tački četiri imamo to da se Srbija obavezuje da neće blokirati Kosovo na njegovom putu u međunardonim inastitucijama“, rekao je Jovićević.

Podseća da Vučić još uvek nije rekao da je prihvatio taj sporazum i da je u Skupštini Srbije rekao da se sporazum neće pokazati, dok ne bude prihvaćen. Pošto je sporazum objavljen, to znači da je prihvaćen, smatra gost N1.

Ocenjuje da predsednik Srbije pokušava da prenese poruku koja glasi: „Krenuli smo na put normalizacije odnosa sa Prištinom, u skladu sa planom Evropske unije koji vam nisam pokazao, a sada ga vidite. Moramo da prihvatimo sve što je u njemu, uključujući i pristupanje Kosova međunarodnim institucijama“.

Jovićević je naveo da zbog kratkog vremenskog roka ne postoje uslovi za menjanje delova plana Evropske unije.

Govoreći o parafiranju sporazuma, rekao je da to niko ne zna, i podseća da se Vučić od početka procesa ponaša potpuno netransparentno.

„Vučić je od državnih institucija napravio svoje vlasništvo, ne zarezuje skupštinu u tom procesu, naređuje vladi šta će da radi, sam je sebe delegirao da bude vladin predstavnik za rešavanje kosovskog pitanja“, zaključio je Jovićević.

***

BONUS VIDEO: Dogovor da dogovora nema Ko je hteo da potpiše, a ko minirao plan za Kosovo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar