Dalibor Jekić i Željko Veselinović Foto:Inforamativna služba SSP

Narodni poslanici poslaničke grupe "Ujedinjeni - SSP, PSG, Preokret, Sloga" Dalibor Jekić i Željko Veselinović zatražili su danas, u ime radnika "Zastava oružje", da Nadzorni odbor ne drži više fabriku u stanju vakuuma, već da što pre izabere novog direktora, da se donese plan konsolidacije preduzeća i da na dalje svi usmere posebnu pažnju na spašavanje "Zastave".

Dramatična situacija u fabrici “Zastava oružje” u Kragujevcu koja je naterala više od 1.500 radnika na štrajk upozorenja, kulminirala je ovih dana, zbog čega su se oružari obratili za pomoć narodnim poslanicima “Ujedinjenih” kako bi izneli u javnost prikrivane podatke o štetnom upravljanju fabrikom, ali i nepodnošljivim posledicama po radnike, od porodilja do sumnjivih nabavki “zaštitne opreme” u fabrici oružja u vidu, verovali ili ne, običnih majica.

Poslanik i predsednik GrO Stranke slobode i pravde u Kragujevcu Dalibor Jekić naveo je na konferenciji za novinare da vlast već mesecima okreće glavu na sve apele radnika da se situacija u fabrici reši.

„Fabrika ‘Zastava oružje’ jedna je od najstarijih fabrika u Srbiji, koja baš ove godine obeležava 170 godina postojanja, ali i najveću krizu u poslednjih dvadeset godina. Obaveze fabrike su doveli do 20,5 milijardi i gubitak do 4,5 milijarde, a sada je fabrika i obezglavljena, jer nakon dosadašnjeg štetnog upravljanja direktora i Nadzornog odbora, već više meseci nikako da se izabere novi direktor“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, doskorašnji direktor Petković je došao iz Krušika, gde je takođe ostavio lošu situaciju.

„U ‘Zastavi’ radi ukupno oko 2.400 zaposlenih i jako su zabrinuti za sebe i svoje porodice, jer uprkos štrajkovima upozorenja, niko ne reaguje“, kazao je Jekić.

Poslanik Željko Veselinović je na konferenciji za medije izneo dramatične podatke o radničkim pravima.

„Fabrika se urušava, radnici su na rubu egzistencije, plate su minimalne, zaštitna oprema lošeg kvaliteta, doprinosi nisu uplaćivani 18 meseci zbog čega ni porodilje nisu primale nadoknadu. Gledamo kako nam se pred očima urušava namenska industrija, kao i mnoge druge kompanije u namenskoj industriji. ‘Zastava’ u svom magacinu ima robu u vrednosti od 15 miliona evra koju ne mogu da prodaju, jer su zbog nesposobog rukovodstva izgubili i kupce i dobavljače. Zato tražimo od premijerke Brnabić i ministra odbrane Vučevića da hitno reaguju za rešenje ogromnih problema u ‘Zastavi’, jer kao narodni poslanici ne možemo dozvoliti da sutra 2400 porodica ostane na ulici”, istakao je Veselinović.

BONUS VIDEO: SSP napravio ‘‘rođendansku žurku‘‘ za 1.000 dana rekonstrukcije Tržnice u Kragujevcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar