Foto: Predrag Petrović

Radnici kragujevačke fabrike ,,Zastava oružje’’ danas će od 11 do 12 časova održati štrajk upozorenja, zbog nezakonitog postupanja Nadzornog odbora, koji već osam dana odbija da izabere generalnog direktora, zbog čega je račun fabrike u blokadi, saopštila je Sindikalna orgnizacija te fabrike.

,,Ugovori za nabavku resursa i prodaju oružja se ne potpisuju, 15 radnika će ostati bez posla jer se ugovori o radu ne produžavaju, radnici ne mogu da odu u penziju, a isplata akontacije 5. janura je potpuno neizvesna’’, naveo je Sindikat probleme koji su nastali zbog neimenovanja generalnog direktora.

Zahtev Štrajkačkog odbora i radnika fabrike je hitno imenovanje generalnog direktora, kao i smena Ivice Marjanovića, predsednika Nadzornog odbora (NO), koji je ujedno  i pukovnik Vojske Srbije.

Sindikat u svom saopštenju ističe da je predsednik NO izašao iz okvira zakonitosti i time izazvao nezadovoljstvo zaposlenih, koji će štrajkom i protestima nastojati da odblokiraju rad fabrike i omoguće njeno normalno funkcionisanje.

,,Nadzorni odbor na čijem je čelu Ivica Marjanović godinama se bavi perifernim stvarima, dok su poslovi od strateškog značaja za preduzeće koji se tiču poslovanja fabrike bili u potpuno drugom planu. To je doprinelo da fabrika od 2017. godine poveća ukupnu zaduženost za oko 60 miliona evra. Od uspešnosti rada Nadzornog odbora, zavisila je i uspešnost poslovanja fabrike, zbog čega su najviše ošetećeni radnici koji rade u vrlo teškim uslovima, sa skromnim platama i koji su uskraćeni za ostvarenu dobit’’, saopštio je Sindikat.

Iz Sindikata su podsetili da je generalnom direktoru fabrike Mladenu Petkoviću mandat istekao 17. novembra, te da je imenovan za vršioca dužnosti do 21. decembra. U međuvremenu je Nadzorni odbor raspisao konkurs za imenovanje novog direktora, ali nije izvršio izbor pa je fabrika već osmi dan bez direktora.

Štrajkački odbor je najavio da će se povodom ovih dešavanja obratiti i poslanicima republičke Skupštine kako bi sačuvali fabriku koja sledeće godine slavi 170 godina i od koje je započela industrijalizacija zemlje.

BONUS VIDEO: Dnevnik cela emisije 28.12.2022.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar