Filip Krajinčanić/Goran Srdanov/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Vlada Srbije dostavila je Skupštini Srbije Izveštaj o bezbednosnoj situaciji u našoj zemlji nakon dve masovne pucnjave koje su se desile početkom maja, a ono što je zanimljivo jeste da se Vlada Srbije u ovom dokumentu bavi i masovnim protestima građana "Srbija protiv nasilja" navodeći da je prvog dana skupa u ponedeljak bilo oko 10.000, a na poslednjem protestu u petak oko 11.800 građana.

U četvrtak će poslanici Skupštine Srbije po hitnom postupku raspravljati o Izveštaju o bezbednosnoj situaciji u našoj zemlji, a nakon dve masovne pucnjave u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i selima Malo Orašje i Dubona kod Smedereva i Mladenovca, u kojima je ubijeno osamnaest osoba, mahom dece.

Predstavnik Vlade na toj skupštinskoj sednici biće ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, pošto je MUP sačinio ovaj vladin izveštaj.

„Ispred Doma Narodne skupštine, održana su dva javna okupljanja kao i javna okupljanja u pokretu (uz transparent ‘Srbija protiv nasilja’) do zgrade Vlade Srbije, u kojima je učestvovalo prvog dana (8. maja) oko 10.000 i drugog dana (12. maja) oko 11.800 građana“, navodi se u Izveštaju Vlade Srbije.

U ovom izveštaju se navodi i da su 3. maja održana protestna okupljanja ispred Ministarstva prosvete, gde je bilo oko 90 građana, te na uglu Kralja Milutina i Njegoševe, gde je bilo oko 1.000 ljudi, a na Cvetnom trgu oko 1.500 građana.

„Okupljanja su nastavljena i 4. maja kada je ispred OŠ ‘Vladislav Ribnikar’ oko 2.000 građana polagalo cveće i palilo sveće, dok je ispred Ministarstva prosvete bilo oko 50 građana“, navodi se u MUP-u.

Podsetimo, na drugom protestu „Srbija protiv nasilja“ održanom u petak 12. maja u Beogradu izašao je veliki broj građana, a skup je bio masovniji od prvog. Građani su se okupili na platou ispred Skupštine Srbije, a potom su krenuli u šetnju do mosta Gazela, koji su blokirali.

Dok vlast omalovažava brojnost demonstranata, fotografije i snimci potvrđuju da je u pitanju jedan od najmasovnijih protesta u poslednjih 15 godina.

Kolona se praktično u jednom momentu prostirala od Mostarske petlje sve do iza Beograđanke Ulicom kneza Miloša.

Inače, u ovom vladinom izveštaju o kojem će u četvrtak raspravljati narodni poslanici predstavljen je kratak prikaz osnovnih podataka o masovnim pucnjavama u Beogradu i selima kod Mladenovca i Smedereva, zatim pregled bezbednosnih mera pre i nakon ovih tragičnih događaja.

U izveštaju se nalazi prikaz bezbednosnog stanja na području policijskih uprava Beograd i Smederevo, te prikaz bezbednosnog stanja u ovim policijskim upravama za period od 5. do 12. maja ove godine, kao i zaključna ocena tretnunog stanja bezbednosti u Srbiji.

BONUS VIDEO – O velikom protestu u Beogradu „Srbija protiv nasilja“ dve stvarnosti u javnosti