Klinički centar Srbije, otvaranje, završena prva faza radova, svečano otvaranje, KCS, zgrada
Aleksandar Vučić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Srbije i nekadašnji lider SNS Aleksandar Vučić tvrdi da je u vreme naprednjačke vlasti izgrađeno 147 bolnica i zdravstvenih centara, od ukupno 290 zdravstvenih ustanova koliko ih, prema nekim procenama, ima u Srbiji. Dobro upućeni sagovornici portala Nova.rs, međutim, nisu uspeli ni na prste dve ruke da izbroje zdravstvene ustanove koje su za vreme vlasti SNS sagrađene od temelja do krova.

Tokom poslednjih TV gostovanja Aleksandar Vučić je uporan u tvrdnji o gradnji silnih bolnica i zdravstvenih ustanova u vreme vlasti naprednjaka.

On je pre dva dana gostujući na TV Prva rekao da je u njegovo vreme izgrađeno 147 bolnica u Srbiji (iako je upitno da li ih uopšte toliko ima), uz napomeno da je u vreme prethodne vlasti izgrađeno “nula, krompir”.

Potom je predsednik gostovao na TV Hepi, gde je na svojoj čuvenoj tabli napravio bilans onog “što je uradio”. Tako je ponovio da je u vreme vlasti SNS izgrađeno 147 bolnica i zdravstvenih centara, a od 2000. do 2012. nijedna bolnica. Uz to je upoređivao puteve, pruge, zaposlenost, plate i penzije.

„Tu nema laži, nema prevare, brojevi ne mogu da lažu“, rekao je predsednik.

Ipak, malo je verovatno da su brojke koje je izneo predsednik i zaista tačne. Rade Panić, član Sindikata lekara i farmaceuta, kaže za “Novu” da u Srbiji postoji oko 290 zdravstvenih ustanova. Da je Vučićeva tvrdnja tačna, ispalo bi da je u vreme vlasti naprednjaka sagrađena polovina svih zdravstvenih ustanova u našoj zemlje.

Panić za naš portal kaže da je od dolaska SNS na vlast sagrađen deo kliničkog centra u Nišu.

“To je jedna od ustanova koja je sagrađena u njihvo vreme. Postojao je i ranije Klinički centar Niš, ali je sagrađena nova zgrada. Tu je prebačena klinika za anesteziju i još dosta nekih drugih. Ona je pravljena za vreme SNS. Zvali su je ‘Skadar na Bojani’, a pričalo se da je uloženo mnogo više novca nego što to zaista vredi”, priča Panić.

On navodi da su od poda do plafona sagrađene i tri kovid bolnice – jedna montažna u Batajnici, jedna u Kruševcu na mestu kasarne i jedna u Novom Sadu. Dodaje i da je napravljen dijagnostički centar u Novom Pazaru, a sve u sklopu toga da se tu napravi klinički centar.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

“Oni ga nezvanično i zvanično vode kao kliničko bolnički centar, iako nema nijednu kliniku niti obavlja funkciju tercijarne ustanove, već radi samo kao opšta bolnica. Za to su novac dali Emirati”, kaže Panić i dodaje da zna da je bila velika rekonstrukcija u Aranđelovcu.

“Rađene su ambulante u Beogradu, u okolinim mestima – da li renovirane ili pravljene iznova”, navodi on.

Panić dodaje i da su 2005. ili 2006. odobreni krediti za rekonstrukciju četiri velika klinička centra, ali da ta sredstva nisu povučena odmah.

“Povlačena su u tranšama. Faktički, većina onoga što je ova vlast uradila je započeto 2005, 2006. godine”, navodi Panić.

Tatjana Vešović, članica Izvršnog odbora DS iz Vršca i članica Sindikata zdravstvenih, kaže da u Vojvodini postoje 82 zdravstvene ustanove, te da nijedna nova nije izgrađena u vreme ove vlasti.

Foto: Privatna arhiva

“Novi dom zdravlja, nova bolnica – ja mogu da kažem za Vojvodinu, nijedna nije sagrađena.

„Kličnički centar Vojvodina počeo je da se gradi u vreme naše vlade, dok je premijer bio Bojan Pajtić. Ne sećam se da je za njihovo vreme nešto potpuno novo sagrađeno. Ne znam da li je nešto sagrađeno u Nišu”, navodi Vešović.

Ona kaže da su u vreme SNS sagrađene kovid bolnice, ali da je pitanje ko će u njima da radi.

“Mi možemo da ih popunimo pacijentima, ali ja ne znam gde je kadar za to. Volela bih da takstativno navede koje je to zdravstvene ustanove Vučić sagradio“, navodi Vešović.

BONUS VIDEO Vučić u Ćirilici: Ima neki problem?