Zoran Lutovac Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Verujem u pobedu opozicije na izborima, a to što postoji zainteresovanost javnosti za našeg zajedničkog predsedničkog kandidata ukazuje koliko su nam šanse ozbiljne. Verujem da neće biti problema da se usaglasimo oko ličnosti koja bi mogla da pobedi, međutim, prerano objavljivanje imena kandidata može biti loše po sve", ​rekao je u intervjuu za dnevni list “Nova” predsednik Demokratske stranke, Zoran Lutovac.

Pročitajte još...

U razgovoru za naš dnevni list, lider DS se osvrnuo i na to što naprednjaci praktično deset godina upravljaju državu, napominjući da istorija neće pamtiti Vučića onako kako bi on želeo.

“Pamtiće ga po vladavini lopovluka, laži i prevara, po bezakonju, po bogatašima u njegovom okruženju i siromaštvu stanovnika Srbije. Ostaće upamćen i po nejednakosti, masovnom iseljavanju iz Srbije, po kriminalu i korupciji i medijskom mraku…”, rekao je on.

Opozicija, po svemu sudeći, zvaničnu kampanju započinje posle Nove godine. Da li ćete imati dovolino vremena, ako znamo da je vaš protivnik u permanentnoj kampanji?

Opozicija je odavno u kampanji. Ako pod „zvaničnom kampanjom“ podrazumevate imenovanje kandidata za predsednika i gradonačelnika, onda o tome ne bih govorio dok se ne dogovorimo na nivou našeg saveza i sa drugim političkim akterima. U ovakvim okolnostima prerano objavljivanje kandidata može biti loše po zajedničkog kandidata i sve nas koji ga podržimo, ali pre svega za građane. Videli ste kakvoj medijskoj torturi su izloženi svi oni koji se usude da iznesu kritičke stavove. Možete misliti kakvoj će tek torturi biti izložen onaj ko se usudi da prihvati predsedničku kandidaturu opozicije.

Ne prestaju razgovori i spekulacije o vašem zajedničkom kandidatu za predsednika. Koliko ste blizu dogovora? Sada se pominje i profesor Zec kao mogući izbor?

Dobro je što postoji zainteresovanost novinara i javnosti za zajedničkog kandidata. To ukazuje na ozbiljne šanse zajedničkog kandidata da pobedi na izborima. Verujem da neće biti problema da se usaglasimo oko kandidata koji može da pobedi. Profesor Zec je jako dobar kandidat. On može da dobije veoma široku i snažnu podršku građana, jer je profesionalno ostvaren i poseduje lične osobine koje se očekuju od predsednika. Za njega mogu da glasaju birači koji se različito ideološki i programski pozicioniraju. On o životnim pitanjima koja najviše zanimaju građane govori jasno i ubedljivo. Sve to ga kvalifikuje kao kandidata koji može da pobedi na predsedničkim izborima, ako dobije podršku opozicije.

Jeste li vi iz Demokratske stranke predlagali svojim kolegama neka imena?

Jesmo, ali nije suštinski važno ko je predložio kog kandidata. Važno je da kandidat koji ima potencijal da dobije većinsku podršku građana prethodno dobije zajedničku podršku unutar opozicije.

Šta se dešava sa nosiocom liste za Beograd? Imate li neka imena?

Postoje i kandidati za Beograd. Verujem da ćemo se usaglasiti oko kandidata koji će doprineti da dobijemo većinsku podršku Beograđana.

Koji rezultat na izborima će za vas predstavljati uspeh? Verujete li u pobedu u Beogradu?

Stvorili smo široki opozicioni savez kako bismo građane motivisali i ohrabrili da izađu na izbore i uzmu odgovornost u svoje ruke – i pobede.

Zoran Lutovac Foto: Ivan Dinić/Nova S

Na osnovu čega opozicija bazira svoj optimizam ako znamo da je u gotovo svim istraživanjima SNS na ili iznad 50 odsto podrške?

Da su se građani oslanjali na istraživanja javnog mnjenja, Tomislav Nikolić nikada ne bi pobedio na predsedničkim izborima.

Hoćete li vi biti poslanik? Planirate li da budete na listi?

Ako budem na listi svakako da ću biti poslanik, a da li ću biti na listi zavisi od konsultacija sa stranačkim kolegama.

Kako je moguće debatovati o važnim pitanjima za zemlju u Skupštini, ako su s druge strane ljudi koji vas svakodnevno vređaju i targetiraju kao neprijatelje države? Ima li svrhe boraviti u istoj sali sa njima?

Vrlo teško, videli ste i sami. Zato i postavljate ovakvo pitanje. Velika većina njih nikada ne bi ni bila u parlamentu, a neki bi imali i zabranu prilaska parlamentu, da imamo vladavinu prava i slobodne i poštene izbore.

Dugo je trajao sukob sa delom članstva koji nije prihvatao odluke rukovodstva vaše stranke. Naposletku se sve završilo njihovim isključivanjem iz organizacije. Kakvo je sad stanje u DS?

Nije tu bilo sukoba sa članstvom, nego sa „večitim funkcionerima“ koji nisu mogli da se pomire sa činjenicom da više nemaju stranačke i državne funkcije. Samo njih četvorico je isključeno, ostali su se sami izbrisali iz članstva, jer su organizovali, podržavali i učestvovali na „izborima“ koje nije organizovala Demokratska stranka i koji su iznedrili novu političku organizaciju.

Demokratska stranka je sada uzorna politička organizacija u kojoj je javni interes iznad ličnih ambicija. Otarasili smo se tereta prošlosti, ne negiramo da su pravljene greške, izvinili smo se građanima za ono što smo loše radili ili za ono što nismo uradili, a trebalo je da uradimo. Na sopstvenom primeru pokazujemo kako se radi u interesu građana. Mi smo sada stranka sa najvećim koalicionim potencijalom na opozicionoj političkoj sceni i nosimo sa sobom najveći sinergijski efekat. Demokratska stranka više ne deli opoziciju, nego je okuplja.

A kako tumačite kritike da vam je “Vučićevo ministarstvo” omogućilo da pobedite u sporu sa Branislavom Lečićem oko toga ko je predsednik?

Ta kritika je kredibilna toliko koliko su kredibilni i oni koji je iznose, a to su upravo oni koji su od „Vučićevog minstarstva“ tražili nemoguće – da im dodeli Demokratsku stranku. Ja sam podršku tražio i dobio od članova i članica DS-a, a Lečić od “Vučićevog ministarstva”. Iako je Lečić imao naklonost i podršku režima, ipak ne postoji pravnik koji iole drži do svoje diplome koji bi mogao da to i nazove sporom, a kamoli da Demokratsku stranku protiv volje njenih članova isporuči režimskom ljubimcu.

Predsednik Srbije nedavno je prihvatio zahteve demonstranata i povukao sporne zakone zbog kojih su nastale blokade. Da li vas je iznenadila njegova reakcija?

Ništa me nije iznenadilo. Nije prvi put da jedno govori, a drugo radi. Nije prvi put ni da podleže pritisku. To je jedini jezik koji vrlo dobro razume. On je spreman sve da učini za rejting, a zbog protesta je počeo dramatično da mu se krnji. Zato je to i učinio.

BONUS VIDEO: Za Srbiju nije dobro da se Vučić bavi Crnom Gorom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare